IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът с 8-месечен връх спрямо еврото

Проблемите на Гърция, Португалия, Италия и Испания продължават да тежат на единната валута

21:35 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът с 8-месечен връх спрямо еврото

Американския долар поскъпна до най-високото си ниво спрямо еврото за последните осем месеца. Това се дължи на неотминаващите проблеми на южните страни от еврозоната, групирани от анализаторите като страните от групата PIGS (абревиетура от първите букви от латинското изписване на Португалия, Италия, Гърция и Испания).

Освен от дълговата криза, която застрашава състоянието на четирите държави, погледите на пазарните участници са приковани и към Китай. Днес централната банка на страната обяви, че за втори път тази година затяга условията за поддържане на минимални задължителни резерви от страна на банките.

Днес доларовият индекс повишава стойността си с близо 0,5 на сто до 80,36 пункта. Показателят измерва движението на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, а по-рано днес успя да напредне до 80,75 пункта.

По отношение на еврото, днес доларът поскъпва с 0,5 на сто до 1,3615 EUR/USD. На по-ранен етап обаче бе достигнато ниво от 1,3531 долара за евро, което не се беше случвало от май миналата година.

В резултат на това еврото е на път да претърпи четвърти пореден седмичен спад спрямо зелените пари. От началото на годината пък единната валута вече е изгубила близо 5 на сто спрямо долара.

Заради липсата на подробности за начина, по който ЕС ще подпомогне Гърция, пазарите останаха под натиск и днес. Това доведе и до поскъпване на застраховките срещу банкрут на страните от групата PIGS, или така наречените суапове за защита от банкрут.

За това допринесоха и данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната, които се оказаха разочароващи. Предварителните оценки на Евростат сочат минимален икономически ръст от 0,1 на сто на тримесечна база в края на 2009 година. Това се оказа под консенсусните очаквания за ръст от 0,3 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още