IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беднякът милионер. Да живееш сред елита на Лондон... безплатно

Самонастаняването е модерна практика в европейските столици

15:05 | 07.01.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Беднякът милионер. Да живееш сред елита на Лондон... безплатно

Безработният млад художник от Латвия Джейсън Руддик се заселил в изоставена вила в престижен лондонски квартал, където негови съседи са милионери и други знаменитости, пише Daily Mail.

21-годишният Руддик дошъл в британската столица, след като разбрал колко е лесно да се самонастаниш в изоставена къща в Лондон.

Истории за живота на лондонските бездомници редовно се появяват на страниците на световните медии. Използвайки „недостатъци” в британското законодателство, бездомните обитават изоставени постройки, откъдето след това е много сложно да бъдат изселени.

В някои случаи, ако собствеността е празна и собственикът не проявява интерес да я обитава, отдаде под наем или поддържа, в британския закон съществува система, която принуждава собственика да се откаже от собствеността.

И така хората се самонастаняват, а собствениците не ги гонят. Не ги гонят, защото така се създава впечатление, че къщата се обитава и никой не може да я продаде или да принуди собственика да се откаже от нея.

Много от самонастанилите се твърдят, че собствениците нямат нищо против, защото те (самонастанилите се) се грижат за дома. Фактически те обновяват собствеността, поправяйки разни неща и грижейки се за градината.

Преди години група бездомници се настанили в изоставена къща в близост до дома на бившия премиер Маргарет Тачър. Дори я поканили на чай.

След пристигането си в Лондон Руддик няколко месеца живял в изоставен бар, след което се „преместил” във вила от викторианската епоха, в която има десет спални.

Цената на подобни имоти понякога достига 10 млн. лири.

"Много исках да живя в Хайгейт, ето защо търсех жилище в този район. Много ми харесва тук, това е най-подходящото място за живеене”, споделя художникът на свободна практика.

Той добавя, че с приятелите му се хранят безплатно с храна с изтекъл срок на годност от боклука на близкия супермаркет.

„Хладилникът ни винаги е пълен. Тук много неща могат да се вземат без пари. Преди да замина разбрах, че някои живеят в изоставени къщи и се ползват от защитата на закона”, споделя още младият художник.

"В Латвия за подобно нещо биха ме арестували, но в Обединеното кралство всичко е къде-къде по-лесно".

В Хайгейт живеят Джъд Лоу, Джордж Майкъл и Стинг. Там се намира и търговското представителство на Русия.

Самонастаняването (на англ. squatting) е разпространена практика в множество държави по света, включително в Африка и Индия. По някои данни значителна част от населението на Мумбай живее незаконно в сгради и изоставени фабрики. В различни части на града са се обособили отделни квартали, населявани почти изцяло от самонастанили се жители.

В Австралия терминът се използвал още през 19 век за хора, които незаконно си присвоявали парче земя, за да я обработват. В днешно време в големите градове има множество бездомни, обитаващи чужди жилища, изоставени от собствениците.

В Европа, освен във Великобритания, феноменът е често срещан във Франция, Германия, Исландия, Холандия, Испания, Италия, дори Гърция.

В много държави скуотърите имат асоциации, като според различните законодателства се ползват с повече или по-малко протекция от властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 0
silvergreen
преди 13 години
Smetkite se trupat...tuk nikoi ne spira tok/voda i tn/koito e na dogovora za gazta i toka, toi plasha. Nqma takava dyrjava kato UK. Ot 10 godini im se 4udq i vse me izumqvat. I zakona e na strana na samonastanilite se. Nemoje toku taka da bydat izgoneni...a v BG 9e izlqzat ta i boi 9e qdat.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
kangelova
преди 13 години
И аз се замислих над това, но явно някаква друга дупка в закона...но тук специално с данъците за имотите е мн сложно и недообмислено. Не искам да ипадам е подробности, но при половение, че веднъж са ни ги отдържали от наема ги искат втори път позовавайки се на факта, че в къщата ни живее човек, който не е студент и съответно отново трябва да ги платим въпросните данъци, защото изведнъж имота спада в друга категория...това пак в Англия...не ме изненадва, че има някакви протекции за бездомните, но ако беше наистина така както го пише досега да се е напълнило с такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 13 години
Тази статия трябва да се разпространи във Факултето и Филиповци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
drakkar
преди 13 години
Кой плаща консумативите - вода, електричество и т.н. ! Данъци и такси също ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още