IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Очертават се добри перспективи за българо-сръбските отношения

Сръбският министър-председател Мирко Цветкович е на официалното посещение у нас

15:42 | 22.02.11 г. 1
<p>Премиерите на България и Сърбия Б. Борисов и М. Цветкович поднесоха цветя пред паметника на Левски. Снимка: БТА</p>

Премиерите на България и Сърбия Б. Борисов и М. Цветкович поднесоха цветя пред паметника на Левски. Снимка: БТА

Приоритет в двустранните отношения между България и Сърбия е магистралата София - Ниш – Белград, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който откри днес българо-сръбски бизнес форум със сръбския премиер Мирко Цветкович.

Инициативата е в рамките на официалното посещение на сръбския министър-председател у нас, съобщава БТА.

„Това е излаз към Азия и за самата Сърбия“, мотивира се Борисов.

По думите на Борисов другите приоритетни пътища са Околовръстният път на столицата, магистралите "Люлин", "Струма", "Марица" и "Тракия".

В изказването си Бойко Борисов се спря и на общите енергийни проекти като "Южен поток" и интерконекторната газова връзка между Сърбия и България.

„Имаме 60 млн. евро за финансиране, и сме поставили в Брюксел въпроса“, отбеляза премиерът, като добави, че и Сърбия разчита на евросредства по проекта за диверсификация на газовите доставки.

"Успяхме от тези малки камъчета, които, за съжаление, на Балканите често обръщат колата, да излезем с премиера Цветкович вчера и отново да се върнем на пътя, който в следващите години дава много добри перспективи за българо-сръбските отношения, приятелство и най-вече да изкарваме заедно пари от икономиките си", заяви Борисов.

Министър-председателят на Сърбия Мирко Цветкович отбеляза, че страната му се намира на пътя към Европа, път, който България вече е преминала. Той очерта стъпките, които съседката ни е предприела, и които предстои да премине за присъединяване към ЕС.

Като приоритет на правителството на Сърбия беше отбелязан транспортен коридор №10 и по-специално частта му между Ниш и българската граница.

Премиерът Цветкович посочи, че някои части от магистралата са изградени, а другите са в процес на изграждане, като до две години се очаква автомагистралата да бъде завършена.

По думите му важен е фактът, че сме съседи и че икономически погледнато разходите са минимални и когато всички бъдем страни членки на ЕС, това ще бъде единен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
да не би да са се договорили да няма спънки на контрабандата на цигари???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още