IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка неочаквано понижи лихвените проценти

Така поскъпването на франка ще бъде спряно само временно. За по-слаб франк несигурността трябва да напусне пазарите, коментират анализатори

15:55 | 03.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Швейцарската централна банка неочаквано понижи лихвените проценти

Швейцарската централна банка неочаквано свали основните лихвени проценти и обяви, че ще увеличи предлагането на франкове на валутните пазари в опит да понижи „масивно надценения“ франк. След изявлението на банката швейцарската валута се понижи от рекордните нива, достигнати по-рано днес, съобщава Bloomberg.

Швейцарската национална банка (SNB) понижи основната лихва до „колкото е възможно по-близко до нулата“ от 0,25%. Базираната в Цюрих банка обяви също, че увеличава размера на депозитите на търговските банки, които могат да бъдат изтеглени при поискване до 80 млрд. швейцарски франка (104 млрд. долара) от 30 млрд. швейцарски франка, както и че ще изкупи обратно свои облигации.

През последните два месеца франкът, който се приема от инвеститорите като инвестиционно убежище, е поскъпнал с 10% спрямо еврото на фона на влошаващата се дългова криза в Европа - тенденция, която влияе негативно на швейцарския износ и икономически растеж. SNB се присъедини към щатския Федерален резерв (Фед) и Японската централна банка, които също понижиха основните си лихвени проценти почти до нулата в опит да подкрепят икономиките си.

„Така нарастването на франка ще бъде спряно само временно“, казва Себастиан Уанке, икономист на Dekabank във Франкфурт. „За по-слаб франк несигурността трябва да напусне пазарите“.

Швейцарската валута изгуби 3% от стойността си след съобщението и се търгуваше по обяд в Цюрих около 1,112 франка за евро, след като достигна рекордните 1,07958 франка за евро по-рано днес. Спрямо американския долар франкът падна до 77,67 сантима от 76,22 сантима вчера.

Тази седмица Японската централна банка също изрази загриженост за високата стойност на йената, докато страната се опитва да се възстанови от опустошителното земетресение през март. Японският финансов министър Йошико Нода обяви днес, че Япония ще търси „максимален ефект“ при всяка интервенция за понижаване на йената.

Бразилската централна банка също предприе действия за понижаване на стойността на реала, като финансовият министър на страната Гидо Мантега заяви тази седмица, че правителството ще продължи да прилага мерки за ограничаване на поскъпването на бразилската валута.

През последните месеци швейцарският франк поскъпна поради нарастващите опасения на инвеститорите, че дълговата криза в Европа и САЩ ще повлияят на растежа на страната.

След месеци на политически спорове вчера американският президент Барак Обама подписа план за ограничаване на бюджетните разходи и повишаване на дълговия таван на страната. Миналия месец, в опит да предотвратят фалита на Гърция и разпространението на дълговата криза в Италия и Испания, лидерите на 17-те страни членки на еврозоната се договориха за втори спасителен план за Атина.

Швейцария е любимо убежище за инвеститорите, отчасти поради излишъка по текущата си сметка, което означава, че страната не трябва да разчита на чуждестранен капитал при финансиране на търговския си дефицит, като САЩ. На 30 юни швейцарското правителство прогнозира, че страната ще има бюджетен излишък през всяка една година до 2015 г.

SNB посочва, че от последната среща на банката през юни „глобалната икономическа перспектива се е влошила“. „В същото време през последните няколко седмици покачването на швейцарския франк се е ускорило рязко“, се казва в изявлението на банката. „Като следствие, прогнозата за швейцарската икономика също се е влошила чувствително“.

Износът генерира около половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stoicho123
преди 12 години
Е щом си го очаквал, значи ще почерпиш... нали си го от играл на Forexa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
всички *** наречени финансови минситри у нас - особено сегашния трябва да прочете това за да види как се води правилна монетарна политика по- време на криза !!! със сваляне на лихви а НЕ С УВЕЛИЧАВАНЕ и с наливане на ликивдност викономиката А НЕ С ГЛУПОСТИ ЗА ФИСКАЛНИ БОРДОВЕ И БЮДЖЕТНИ ДИСЦПИЛИНИ . Управляват ни пълни фигуранти! които правят положението още по -зле . без тях по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
кое е неочакваното ? кой *** сложи това заглавие? а това ми било икономически форум с уж хора разбиращи от валути и икономика ...... СМЯХ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още