IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците търсят изгодни покупки в съседни страни

Това е горчив урок за взаимосвързаността на европейската икономика за страна, която гордо отхвърли влизането в ЕС

09:45 | 19.08.11 г. 5
<p>
	Евро банкноти и швейцарски франкове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евро банкноти и швейцарски франкове. Снимка: Ройтерс

Градският автобус потегля претъпкан от центъра на Женева и се насочва към границата с Франция. Почти никой не слиза, а 40 минути по-късно от другата страна на границата автобусът паркира пред Carrefour и десетки швейцарци се изсипват, за да се върнат натоварени с покупки два пъти по-евтини, отколкото в Швейцария, пише Ройтерс.

Швейцарският франк поскъпна с 18% спрямо еврото през последните 12 месеца, тъй като инвеститорите купиха милиарди франкове, смятани за спасително убежище от акции и облигации, чиито стойности пострадаха от финансовите кризи в САЩ и Европа.

Цените на стоките в Швейцария бяха по-високи и преди в сравнение с цените в Европа заради процъфтяващата швейцарска икономика. Сега цените са космически, което спъва туризма, намалява износа и кара стотици хиляди швейцарци да минават границата с Франция, Германия, Италия и Австрия, за да пазаруват по-изгодно.

Наскоро цюрихският вестник "Тагес Анцайгер" публикува данни, че печка на IKEA за 1299 франка (1114 евро) струва със 130% повече, отколкото в Германия. Дезодорант за 5,90 франка (5,14 евро) струва със 174% по-скъпо в Швейцария, а детска седалка за кола пък е по-скъпа с 121%.

Около половин милион швейцарци в страна с население 7,8 млн. души преминават границата поне един път месечно, за да пазаруват по-евтино, което струва на икономиката близо 3 млрд. франка (3,86 млрд. долара) годишно, изчислява Томас Рудолф, преподавател по маркетинг и мениджмънт в университета "Сен Гален".

Това е горчив урок по взаимосвързаността на европейската икономика за страна, която гордо отхвърли влизането в ЕС. Големият износ, ниската безработица, умереният правителствен дълг запазиха швейцарската икономика силна, след като се възстанови от кризата през 2009 г., особено на фона на европейските си съседи, които се борят с големи държавни дългове, подкопали доверието на техните фондови пазари и възможността за изплащане на държавните облигации.

Женева и Цюрих непрекъснато са класирани сред най-скъпите градове в света, а Международният валутен фонд постави швейцарската икономика на 19-о място в света с брутен вътрешен продукт над 487 млрд. франка (626 млрд. долара).

Швейцария поддържа отворени граници със съседите си и над 2 млн. души живеят близо до границата. Тъй като швейцарците са извън ЕС, те получават обратно данъка добавена стойност от 19-20%, който са платили в германските, френските, италианските и австрийските магазини. На тях им е изгодно дори след като са платили 8% ДДС, който Швейцария изисква да бъде платен за стоки, купени извън страната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Та така относно Швейцария и ЕС.Иначе 'горчив урок' или колко им било зле с реално увеличение на доходите от 30% годишно заради поскъпването на франка е направо безумно да се говори. Това е държава, която е може би най-добре развита в целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Защо говориш пълни глупости. Ако Швейцария не се намираше в центъра на най-развитата част на ЕС тези резултати и БВП нямаше как да са възможни.Само ще спомена с какво граничат - с най-богатите немски провинции Бавария и Баден-Вюнтенберг, Австрия, Северна Италия, втория икономически център на Франция - Лион т.е. 50% от икономиката на ЕС.На практика Швейцария е част от общия пазар и Шенген като уж са си запазили политическа независимост. На практика преди 2 години, когато Германия изиска информация "банкова тайна" за немски граждани - доста бързо клекнаха. Същото се случи с UBS и желанието на Щатите да проверят кой какво има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 12 години
кое по-точно е горчивия урок?че имат 626 млрд.долара БВП?Като ги разделя на 7.8 милиона души,излизат по 80 256 долара на човек.Предпочитам да имаме подобен горчив урок,отколкото уроците на разни евро будали,които сега се оказват членове на слон с глинени крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
"печка на IKEA за 1299 франка (1114 евро) струва със 130% по-малко в Германия"130% по-малко? Глей ти, хем печка взмаш, хем и пари ти дават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
И какво, гадно ли им е на Швейцарците ? Аз ако можех да отскачам всяка седмица до Китай примерно, да пазарувам там с мойта заплата хич нямаше да се оплаквам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още