IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преобразяването на Сочи и грешните сметки на Путин

Свръхзастрояването на града може да причини сериозни загуби

15:35 | 07.02.14 г. 12
<p>
	Преди година Путин обеща да превърне Сочи в един от водещите световни курорти, но може и да е объркал сметките. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Преди година Путин обеща да превърне Сочи в един от водещите световни курорти, но може и да е объркал сметките. Снимка: Ройтерс

Преобразяването на Сочи, струвало 50 млрд. долара, е видимо от Космоса, пише Bloomberg.

През 2007 г., малко след като руският град спечели домакинството на Зимната олимпиада през 2014 г., космонавтът Фьодор Юрчихин направи снимка от Международната космическа станция - на нея се виждаше как улиците и жилищата близо до черноморския бряг постепенно преминават в девствени подножия на планини и долини.

Миналата година Юрчихин направи още една снимка на Сочи. “Прероденият” град вече разполага с нови или ремонтирани пътища, площади, мостове, самолетни писти, хотели, блокове, олимпийски игрища за хокей на лед и съоръжението, където ще се проведе днешната церемония по откриването на Олимпиадата.

Амбициите на президента Владимир Путин се простират отвъд желанието му да демонстрира мощта на Русия със стадиони, оформени като замръзнала капка вода и снежен връх. Преди година Путин обеща да превърне Сочи в един от водещите световни курорти. Със започването на игрите обаче целта на президента все повече прилича на объркана сметка.

"Путин иска руснаците да почувстват завръщането на една велика страна - онова чувство, което бе загубено след разпадането на СССР", коментира Олга Кришчановская, професор по социология в Руската академия на науките. "Сочи е неговият мобилизационен проект с огромни разходи, които може би оказват прекалено голям стрес върху икономиката", допълва тя.

По думите на Иля Володко, директор на компанията Macon Realty, държавните банки и строителите, помогнали за харченето на рекордните 50 млрд. долара за осъщестяването на визията на Путин, могат да претърпят загуби заради свръхзастрояването на морския град. Построени са пет пъти повече площи в сравнение с пазарния капацитет за усвояване в рамките на идните три години и то в период, в който продажбите са в стагнация, отбелязва той.

По данни на Федералния статистически център в района са добавени над 4 млн. кв. м жилищни и хотелски площи, или около 60 хил. жилищни обекта в няколко хиляди сгради. Новите апартаменти представляват увеличение от 60% на жилищата в Сочи, където живеят около 345 хил. души.

"Тази година за Сочи ще е добра по отношение на туризма заради големия интерес към Олимпиадата", коментира Юрий Барзикин, вицепрезидент на Руския съюз на туристическата индустрия. "Проблемите ще започнат след края на годината. Жилищното строителство в Сочи прилича на градовете, които Китай строи в пустинята. Тези чудовища ще останат празни и после ще бъдат разрушени", прогнозира той.

Луксозните магазини и бутици и разнообразието от нови  стъклени кули не са единственото нещо, което прави впечатление в Сочи. Посетителите не могат да не забележат стотиците надписи "Продава се", които висят от тези сгради.

До края на Олимпиадата на пазара ще бъдат пуснати над 15 хил. нови апартамента, твърди Володко. Според него ще са нужни най-малко 10 години, за да бъдат продадени.

Цените в Сочи са още една причина, поради която европейците не са склонни да купуват апартаменти, допълва Казански.  Апартаментите "Карат" в хотел Hyatt Regency, който се строи от компанията Snegiri, съсобственост на милиардера Роман Абрамович, са сред най-скъпите в Сочи. Хотелът, който се очаква да отвори врати по-късно тази година, ще предложи 137 апартамента на цени от 11 хил. долара/кв. м. Всеки от тях предлага тераси с гледка към морето и тапет, украсен ръчно с кристали Сваровски. "Испания е по-близо и е по-евтина", казва обаче Казански.

Цените на апартаментите в Сочи скочиха с 50% за един ден през 2007 г., когато градът спечели правото да бъде домакин на Олимпийските игри. Те продължиха да нарастват и през 2008 г. въпреки финансовата криза и благодарение на спекулативните покупки, като през 2013 г. достигнаха нива от 3 300 долара/кв. м. Това е три пъти над средните нива за цяла Русия.

За да продължат да привличат туристи и след Олимпиадата, правителството и строителните компании ще трябва да положат допълнителни усилия, отбелязва Алексей Грачев от отдела по туризъм в кмеството в Сочи. "Идеите за развитието на Сочи като курорт и след Олимпиадата са в етап на първоначално обсъждане на местно и федерално ниво", споделя той.

Путин вече планира събития на високо ниво в Сочи. По думите му градът ще е домакин на срещата на Г8 през юни и на състезание от Формула 1 през октомври, което ще се проведе на нова писта близо до Олимпийския парк. Освен това през 2018 г. в Сочи ще се играят и мачове от Световното първенство по футбол.

Кадри от олимпийския Сочи можете да видите в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
По повечето станции в Америка, се плще по Сочи като за "световно"!!Боли ги за правата на руснаците, ама голяма болка!И това са коментатори, които не ся излезли от събъра, където живеят, но дават мнение за страна, дето като я видят на картата и викат, " А не, по-голямо от УСА нема"!И най-страшното е, че може България и Румъния да се окажат идеално местенце за НАТО срещу Русия!Тогава, ще Ви питам Берозовци, какво ще кажете!Щото като дадохме коридор за Сърбия, какво стана?Стига толкова! Огледайте се!Европа е най-малкият заселен континент!Стар, стар, ама май го е хванала склерозата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Незнам, защо са ти писали минуси, но например и в САЩ има дистрибутори на Дета Елис.И няма нищо ново в крайна сметка, просто на Ралф се доразработват идеите.Него го съсипаха преди 100 години, какво ще стане днес? Доколкото зная, Путин е поел ангажимент за тия уреди да се разпространяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
"""""""Защо не вземат да вложат малко пари за *** в България?!""""""""Ако не бяха влагали пари , нямаше да има ***!Да не клюкарстваме на тая тема, че е болна.А е болна, защото ваксините имат отношение към проблема, и не само де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
John1Doe
преди 10 години
Само не разбирам защо гледате в паницата на другите.Че кой друг да спечели от строежа на Сочи? Да го дадът на американци като подарък?Имали пари, направили.А доколкото си спомням на никой не му пикаше колко струваха летните игри в Китай - нито някой спомена за човешките права в Китай (където още екзекитират хиляди всяка година). А сега американците и европеидните се протеснили за руските лесбийки.Защо не вземат да вложат малко пари за *** в България?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
Списание "Форбс" публикува списък с 8 руски бизнесмени, които са изиграли най-голяма роля в подготовката на Олимпиадата, независимо дали като индивидуални инвестиции, спонсори или изпълнители на държавни поръчки. Някои от тях избегнаха скандали и свършиха работата си без много шум.Аркадий РотенбергСъстояние: $3,3 млрд.Той е получил най-много договори за Сочи. Построил е и пътища, и жп линии по брега на Черно море. Близък приятел на Путин и бивш негов джудо партньор. Вицепрезидент на федерацията по джудо и на хокейния Динамо. Брат му Борис е президент на футболния Динамо.Владимир ПотанинСъстояние: $14,3 млрд.Един от хората, които искаха игрите да са в Сочи. Инвестирал е $2,5 млрд. Построил не само ски курорта, но и сноуборд и фрийстайл пистите, както и едно от олимпийските села и олимпийския университет.Генади ТимченкоСъстояние: $14,1 млрд.Президент на Континенталната хокейна лига и клуба на Санкт Петербург. Тимченко и партньорите му са построили жп линията и са получили $1,8 млрд. от държавни договори.Олег ДерипаскаСъстояние: $8,5 млрд.Инвестирал е $1,38 млрд. в Сочи. Фирмите му поправиха летището, построиха основното олимпийско село, както и товарното пристанище. Получил е $1,7 млрд. от държавни договори. Компаниите му съдят "Олимпстрой" заради неполучен печалби.Виктор ВекселбергСъстояние: $15,1 млрд.Инвестирал $500 млн., като 70% от тях са заеми от банка.Искандер МахмудовСъстояние: $8.7 млрд.Андрей БокаревСъстояние: $1,35 млрд.Махмудов назначи сътрудника си Бокарев начело на строежа на "Шайба Арена". Бизнесменът планираше да инвестира $60 млн., но бяха похарчени $103 млн.Алишер УсмановСъстояние: $17,6 млрд.Телекомуникационната компания Megafon, в която Усманов е основен акционер, подписа договор за спонсорство на стойност 130 млн. долара с организационния комитет, като 75 млн. долара от тях бяха предоставени веднага, а останалите ще бъдат под формата на телекомуникационни услуги по време на игрите.Вагит АлекперовСъстояние: $14.8 млрд.Подразделението на Лукойл - Lukoil-EcoEnergo, е похарчило 15 млн. долара за реконструкцията на водноелектрическата централа Краснополянская. Тази инвестиция бледнее на фона на останалите, но за разлика от много други Алекперов избегна скандалите и спази крайните срокове, без да надува разходите по проекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 10 години
Тук нали е икономически форум ? Бюджета на Ванкувър 2010 - 6 млрд. usdБюджет на Сочи 2014 - 51 млрд. usd , при първоначално обявен бюджет от 12 млрд. usd . п.п.До момента най скъпата беше Пекин 2008 - 43 млрд. usd . но състезаният който са се провели там са ТРИ ПЪТИ повече от състезанията който ще се проведат в Сочи . Всеки да си прави сам сравнителния анализ :) и колко ГОЛЯМО е постижениято на д-р Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 8
dakl
преди 10 години
Мъка, голяма мъка, как да се направи от мухата слон , но поне с нещичко да се удари по Русия и то защо? Защото не иска да се подчинява на Новия ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Slavvi
преди 10 години
http://***.biomedis.ru/Това е доста по-добро, поне според мен. Доста чета по темата за биорезонансите. Имат си форум. Това е научноизследователски институт, който постоянно провежда изследвания, диагностики, онлайн медицина и т.н.....Наскоро пуснаха уред на Android платформа. Биорезонанса се счита от някои за медицината на бъдещето. А дали е така, бъдещето ще покаже. http://forum.biomedis.ru/Имат си представители и в България, в Сливен. Производители има различни - Bicom, Olvia Nova, Sensitiv imago, Biomedis, Deta elis.....Има и много информация в нета за Скенар терапия. Явно руската медицина е доста напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Уточнение. Уредът няма нищо общо със Сочи.Просто събитията в Русия изобщо не се харсват на нашите приятели четящи само Стария завет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
Сините камъни
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=zOpNjyeQlnkНа руски е с гръцки субтитри.Доколкото зная, Путин е поел ангажимент този уред да стигне до всяка фамилия в Русия. Така, че не ни занимавайте с поръчкови статии.Аз лично чета българска преса, колкото да напиша контра мнение на манипулиращите статии.А уредът го има моя позната рускиня от около две три години!Отначало мислех, че е измислица! Като видях резултата, ..... не ми се говори!Така, че чакам една по нормална статия за Сочи, а ако няма такава, ние знаем къде да четем!Поздрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още