IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преобразяването на Сочи и грешните сметки на Путин

Свръхзастрояването на града може да причини сериозни загуби

15:35 | 07.02.14 г. 12
<p>
	Преди година Путин обеща да превърне Сочи в един от водещите световни курорти, но може и да е объркал сметките. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Преди година Путин обеща да превърне Сочи в един от водещите световни курорти, но може и да е объркал сметките. Снимка: Ройтерс

Преобразяването на Сочи, струвало 50 млрд. долара, е видимо от Космоса, пише Bloomberg.

През 2007 г., малко след като руският град спечели домакинството на Зимната олимпиада през 2014 г., космонавтът Фьодор Юрчихин направи снимка от Международната космическа станция - на нея се виждаше как улиците и жилищата близо до черноморския бряг постепенно преминават в девствени подножия на планини и долини.

Миналата година Юрчихин направи още една снимка на Сочи. “Прероденият” град вече разполага с нови или ремонтирани пътища, площади, мостове, самолетни писти, хотели, блокове, олимпийски игрища за хокей на лед и съоръжението, където ще се проведе днешната церемония по откриването на Олимпиадата.

Амбициите на президента Владимир Путин се простират отвъд желанието му да демонстрира мощта на Русия със стадиони, оформени като замръзнала капка вода и снежен връх. Преди година Путин обеща да превърне Сочи в един от водещите световни курорти. Със започването на игрите обаче целта на президента все повече прилича на объркана сметка.

"Путин иска руснаците да почувстват завръщането на една велика страна - онова чувство, което бе загубено след разпадането на СССР", коментира Олга Кришчановская, професор по социология в Руската академия на науките. "Сочи е неговият мобилизационен проект с огромни разходи, които може би оказват прекалено голям стрес върху икономиката", допълва тя.

По думите на Иля Володко, директор на компанията Macon Realty, държавните банки и строителите, помогнали за харченето на рекордните 50 млрд. долара за осъщестяването на визията на Путин, могат да претърпят загуби заради свръхзастрояването на морския град. Построени са пет пъти повече площи в сравнение с пазарния капацитет за усвояване в рамките на идните три години и то в период, в който продажбите са в стагнация, отбелязва той.

По данни на Федералния статистически център в района са добавени над 4 млн. кв. м жилищни и хотелски площи, или около 60 хил. жилищни обекта в няколко хиляди сгради. Новите апартаменти представляват увеличение от 60% на жилищата в Сочи, където живеят около 345 хил. души.

"Тази година за Сочи ще е добра по отношение на туризма заради големия интерес към Олимпиадата", коментира Юрий Барзикин, вицепрезидент на Руския съюз на туристическата индустрия. "Проблемите ще започнат след края на годината. Жилищното строителство в Сочи прилича на градовете, които Китай строи в пустинята. Тези чудовища ще останат празни и после ще бъдат разрушени", прогнозира той.

Луксозните магазини и бутици и разнообразието от нови  стъклени кули не са единственото нещо, което прави впечатление в Сочи. Посетителите не могат да не забележат стотиците надписи "Продава се", които висят от тези сгради.

До края на Олимпиадата на пазара ще бъдат пуснати над 15 хил. нови апартамента, твърди Володко. Според него ще са нужни най-малко 10 години, за да бъдат продадени.

Цените в Сочи са още една причина, поради която европейците не са склонни да купуват апартаменти, допълва Казански.  Апартаментите "Карат" в хотел Hyatt Regency, който се строи от компанията Snegiri, съсобственост на милиардера Роман Абрамович, са сред най-скъпите в Сочи. Хотелът, който се очаква да отвори врати по-късно тази година, ще предложи 137 апартамента на цени от 11 хил. долара/кв. м. Всеки от тях предлага тераси с гледка към морето и тапет, украсен ръчно с кристали Сваровски. "Испания е по-близо и е по-евтина", казва обаче Казански.

Цените на апартаментите в Сочи скочиха с 50% за един ден през 2007 г., когато градът спечели правото да бъде домакин на Олимпийските игри. Те продължиха да нарастват и през 2008 г. въпреки финансовата криза и благодарение на спекулативните покупки, като през 2013 г. достигнаха нива от 3 300 долара/кв. м. Това е три пъти над средните нива за цяла Русия.

За да продължат да привличат туристи и след Олимпиадата, правителството и строителните компании ще трябва да положат допълнителни усилия, отбелязва Алексей Грачев от отдела по туризъм в кмеството в Сочи. "Идеите за развитието на Сочи като курорт и след Олимпиадата са в етап на първоначално обсъждане на местно и федерално ниво", споделя той.

Путин вече планира събития на високо ниво в Сочи. По думите му градът ще е домакин на срещата на Г8 през юни и на състезание от Формула 1 през октомври, което ще се проведе на нова писта близо до Олимпийския парк. Освен това през 2018 г. в Сочи ще се играят и мачове от Световното първенство по футбол.

Кадри от олимпийския Сочи можете да видите в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Че то има ли издание у нас, което да не ползва за първоизточник издания на тия, които защо ли, почитат само Стария завет1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Internet
преди 10 години
Еврейски издания - първоизточник за този коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още