IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Тодоров: Неизпълнението на началните проекти влошава сградната ефективност

Инвеститорите се фокусират върху абсолютната стойност на инвестицията, а не върху ефективността, смята експертът от Ахи Кериър Клон България

08:40 | 16.06.14 г.
<p>
	Гален Тодоров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Гален Тодоров. Снимка: Личен архив

 

- Какъв е пътят за регламентацията на това проектите да се изпълняват такива, каквито са, а не да служат само за издаване на разрешително?

Преди изобщо да започне проектирането и изпълнението, трябва да бъде направено предварително проучване. Подготовката на един проект за реализация би трябвало да отнема няколко месеца, докато тук сроковете са кратки, в много случаи дори се иска проектът да бъде предаден в рамките на няколко седмици, без значение от това дали става въпрос за малък, или за голям обект.

Има и някои добри примери – някои инвеститори спряха изпълнението на проектите, за да направят проучване, да съпоставят определени компоненти, да съпоставят технически отделните решения, след което продължиха с изпълнението и направиха много енергоефективни сгради. Тези примери обаче не са много.

Хубаво е всеки инвеститор да направи предварителни проучвания на възможностите за реализация на системите, защото една лоша система и инсталация носи много високи разходи и влошава качеството на микросредата в самата сграда, без значение дали говорим за жилищна, офис или индустриална сграда. Проучването трябва да включва различни технологии, кои са системите, които ще носят ниски експлоатационни разходи, и кои системи биха поддържали качеството на климата в помещенията. За целта е необходимо след избор на решение да се съпоставят отделни производители, за да се направи оптимален избор в зависимост от целите на инвеститора и вида на сградата.

Когато потребителите установят, че една система не работи добре и е неефективна, то е необходимо тя да бъде подменена с друга. Вариантите са няколко, включително дублиране на неработещата система или премахването ѝ и изграждането на нова, което налага допълнителни разходи за строително-ремонтни работи след Акт 16. Лошото е че много често клиентите желаят различна концепция, която не може да бъде осъществена лесно, желанието на клиентите е не само и единствено свързано с ефективността, но и с комфорта.

Какви са стандартите за проектиране и изграждане на съответните сградни системи и инсталации, за тяхната поддръжка и съответно – норми за безопасност? Доколко се спазват тези стандарти?

Стандарти има, те се подобряват постоянно, но най-важното нещо, което трябва да се направи, е да се въведе задължително изграждане на системи за вентилация и климатизация в сградите клас А, в обществените сгради и в специализираните сгради, като болниците например. Какво имам предвид - изключително важно е да има практически работещ, реален стандарт за системите, стандарт, който да е ясен за прилагане, изпълнение и контрол, за да не се допуска изпълнението на еднакви по тип сгради с различни системи.

Освен хармонизирането на стандартите в областта с действащите норми и порядки, ние можем да почерпим опит от други европейски държави за действащите механизми по прилагането, изпълнението и контрола им. Отново се връщаме към важността на работещия проект, който да се изпълнява стриктно.

В последно време например се изградиха доста болници, които не са направени по най-добрия начин. Малко хора знаят например, че вътрешноболничната инфекция увеличава смъртността, затова вентилационните и климатичните инсталации трябва да бъдат изпълнени много прецизно, защото те са основен фактор за циркулацията на въздуха. През тези системи минават всички микроорганизми, вируси и бактерии, излъчвани от болните. По този начин сгради с едно и също предназначение се изградиха с различни решения, но не до там високоективни, като на тях се гледаше повече като на необходим елемент за функционирането на сградата по нейното предназначение.

Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още