IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивото строителство в България е все още имиджово

Сертифицирането на отделни сгради е по-скоро за имидж и по-лесни продажби или отдаване под наем, смятат от строителната камара

08:00 | 04.01.12 г.
<p>
	Енергийно ефективна и екологична сграда в Белвю, щата Вашингтон, САЩ. Снимка: Wonderlane. Лиценз:<a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong> Creative Commons</strong></a></p>

Енергийно ефективна и екологична сграда в Белвю, щата Вашингтон, САЩ. Снимка: Wonderlane. Лиценз: Creative Commons

„Зелените“ сгради – какво ги отличава от конвенционалното строителството

„Зелените“ сгради изпълняват комплекс от изисквания, като в основата е поставена енергийната ефективност. Голяма част от останали показатели са функция от енергийната ефективност, поясняват от строителната камара.

По същество процесът на строителство на „зелени” сгради не е коренно различен от конвенционалното строителство, допълват от организацията.

Експертите посочват, че не е задължително „зелените” сгради да са високотехнологични. Наблюдава се дори обратното - стремеж към опростяването на сградите, така че те да бъдат лесни за експлоатация и да служат на своите обитатели, а обитателите да обслужват високотехнологичните системи за управление.

Високото качество на изпълнението, обмислянето на всички детайли по сградата, разумното и правилно използване на топлоизолационните материали, оползотворяването на отделената топлина и „улавянето” и съхранението на външната топлина са важни елементи, които са в основата на намаляване разходите за отопление през зимата.

Охлаждането през лятото, особено в страните с по-горещ климат, също е съществен елемент от устойчивото строителство.

От камарата поясняват, че в зависимост от географските ширини често разходите за охлаждане надвишават тези за отопление. В тези случаи важен елемент са всички възможни „пасивни” начини за охлаждане.

Да се разчита изцяло на скъпи и енергоемки климатични инсталации е погрешен начин за решаване на проблемите, смятат експертите. Подобни инсталации трябва да се прилагат в случаите, в които естествените начини за охлаждане и проветрение не са достатъчни.

Енергийната ефективност е най-съществения елемент от определението „зелени” сгради, но не на последно място трябва да се обръща внимание на влаганите материали, възможността за тяхното рециклиране, вложената енергия за тяхното производство, транспортът им до мястото на строежа, разходите и времето за самото строителство, вредните емисии, отделяни по време на строителството, и други.

Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още