IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите неволи на китайския имотен пазар удрят и банките

Понижаването на лихвите няма да заличи щетите, свързани със спадащото търсене на нови жилища и свиващото се доверие към строителите, изтъква икономист

12:10 | 29.08.22 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Имотният пазар в Китай е помрачен от поредица тревожни данни на строителни компании, които алармират за рязко забавяне на ръста или дори за спад на печалбата през първото полугодие преди разгръщането на настоящата криза, пише Nikkei Asia Review. Докато Пекин търси най-ефективния подход за подкрепа на сектора, щетите започват да се пренасят върху кредиторите, което потенциално предвещава проблем за цялата финансова система на страната.

Строителят Ronshine China Holdings, чиито акции се търгуват на борсата в Хонконг, предупреди миналия вторник, че нетната му загуба за първите шест месеца ще бъде между 4,3 млрд. и 4,8 млрд. юана (627-700 млн. долара), което е рязък спад спрямо печалбата му от 684,5 млн. юана преди година.

Председателят на компанията Оу Дзунхун се позова на „тежката бизнес среда в индустрията на недвижимите имоти и продължаващото негативно въздействие на пандемията от коронавирус“.

В допълнение към таксите за обезценка на някои неназовани проекти Оу посочва, че сериозният спад при продажбите на имоти и забавянето на строителството са засегнали особено силно базираната в Шанхай компания. През първите седем месеца стойността на договорените продажби на компанията се е свила с 53% до 46,3 млрд. юана.

Ronshine далеч не е единствената компания, която изпитва подобни затруднения. Zhenro Properties Group, също листната в Хонконг, очаква нетна загуба от до 3 млрд. юана за първото полугодие в сравнение с нетна печалба от 1,16 млрд. долара преди година. Базираната в Хънан Central China Real Estate, обяви от своя страна, че загубата ѝ за първите шест месеца може да достигне 6 млрд. юана.

Редица други строителни компании едва успяват да избегнат загубата. Yuzhou Group Holdings, която се сблъска с неизпълнение по плащане на своите международни облигации през март, заяви, че нетната ѝ печалба за първите шест месеца е в диапазона от 55 млн. юана до 65 млн. юана, което е спад от 92% до 94% спрямо предходната година. Country Garden Holdings и Times China Holdings предупредиха инвеститорите, че нетната им печалба може да се свие с до 99% на годишна база.

Предупрежденията на компаниите за загуби и сериозен спад на печалбата показват колко влошено е финансовото им състояние. Кели Чен, старши анализатор в Moody's Investors Service, споделя, че последните сигнали от сектора предвещават отрицателни кредитни оценки, въпреки че тези резултати до голяма степен отговарят на нейните очаквания.

Предупреждения относно печалбата на китайски строителни компании. Източник: Nikkei Предупреждения относно печалбата на китайски строителни компании. Източник: Nikkei

„Вярваме, че ръстът на приходите и маржовете на печалбата на тези строители са намалели през първата половина на годината и ще продължат да се свиват през останалата част от 2022 г. с оглед на тежката работна среда и трудните условия за финансиране“, изтъква Чен.

Натискът върху маржа се дължи на големите отстъпки, които тези компании предлагат на клиентите, добавя Чен, обяснявайки, че това е един от малкото останали начини за поддържане на все пак намаляващата ликвидност, тъй като мрачното настроение на инвеститорите ограничава достъпа до финансиране, особено по отношение на пазарите на чуждестранни облигации, от началото на годината, изтъква анализаторът.

Чен намекна, че може да се стигне до „преоценка“ на кредитния рейтинг на някои компании, ако са налице признаци на влошаване на финансовото състояние, в това число и на ликвидността.

Междувременно Пекин обмисля начини за укрепване на сектора на имотите.

Китайските банки понижиха основните си лихви, а властите засилиха подкрепата си за имотния пазар с допълнителни заеми в управляван от правителството опит за смекчаване на задълбочаващата се жилищна криза и подкрепа на търсенето на заеми. Лихвата по петгодишните заеми, референтна за ипотечните кредити, беше намалена с 15 базисни пункта до 4,3% на 22 август след сходно понижение през май. Лихвата по едногодишните кредити беше сведена до 3,65% спрямо 3,7% преди това - първо понижение от януари насам.

В същия ден И Ганг, управителят на китайската централна банка, насърчи кредиторите да „поемат достатъчно ясна инициатива и да действат като гръбнак“ при подпомагането на изоставащата икономика, като специално обърна внимание на необходимостта да се гарантират разумни изисквания за финансиране на имотния сектор наред с други стъпки.

Намаляването на лихвите от страна на Китайската народна банка силно контрастира с регулаторите на другите големи икономики, които покачват лихвените проценти, за да охладят инфлацията.

Но Тин Лу, старши икономист за Китай в Nomura, смята, че въздействието на тези мерки върху имотния сектор ще бъде твърде малко, посочвайки, че много банки вече са намалили лихвите по кредитите си много повече, тъй като общото търсене на ипотеки е намаляло.

Според него лихвите са само „малка част от пъзела“.

„Основните фактори зад спадащото търсене на нови жилища са намаляващото доверие в ангажимента на строителите да изграждат жилища, забавянето на растежа на доходите, нарастващата безработица и повишената несигурност поради стратегията за нулева толерантност към COVID“, изтъква Тин.

Липсата на значително облекчение за сектора се усеща от банките, които се подготвят за допълнителни щети. Редица кредитори, базирани в Хонконг и с експозиция към кредитополучатели от континентален Китай, включително HSBC и Standard Chartered, съобщиха за значителни отписвания на кредити, свързани със сектора на недвижимите имоти, през първото полугодие.

Разходите за обезценка на HSBC възлизат на 1,1 млрд. долара, докато тези на Standard Chartered достигат 267 млн. долара, почти всички от които идват от сектора на китайските търговски имоти.

Финансовото състояние на китайските строители се влошава, докато продажбите на имоти се свивата. Източник: NBSC Финансовото състояние на китайските строители се влошава, докато продажбите на имоти се свивата. Източник: NBSC

Dah Sing Banking Group, базиран в Хонконг кредитор, заяви в сряда, че загубите му от обезценка на кредити за първите шест месеца са се увеличили със 160% до 305 млн. хонконгски долара. „Сравнително голяма част“ от това е свързана с недвижими имоти в континентален Китай, според Никълъс Мейхю, заместник-изпълнителен директор на банката.

Той подчерта, че общата експозиция към сектора е сравнително малка – „малък едноцифрен процент от общия ни кредитен портфейл“ – но добави, че банката ще остане бдителна. „Секторът все още изглежда несигурен и следователно ще трябва да сме подготвени за допълнителни разходи по обезценка“, изтъква Мейхю.

Негативно въздействие се усеща и при няколко континентални банки. Postal Savings Bank of China, един от най-големите кредитори по активи в страната, заяви, че нейните необслужвани заеми към сектора на недвижимите имоти възлизат на 1,79 млрд. юана към края на юни, което представлява над 80-кратно увеличение спрямо миналия декември.

Необслужваните заеми на China Merchants Bank към строителни предприемачи са се удвоили през същия период до 11,20 млрд. юана, повишавайки общото ниво на лошите кредити на банката с 11%. Кредиторът отчете 22,79 млрд. юана загуби от заеми през първата половина на годината, което е 58% скок спрямо същото време през 2021 г., главно поради неназовани "определени клиенти от сектора на недвижимите имоти".

Редица банки от континенталната част на Китай, включително четирите най-големи държавни и по-малки регионални кредитори, се очаква да разкрият своите резултати до сряда. Въпреки многократните коментари от Пекин относно цялостната стабилност на качеството на активите на банковия сектор, подробностите относно техните резултати може да покажат щети в кредитните им портфейли заради имотния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още