IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът върху световната икономика ще повиши сделките за продажба и обратно наемане на имоти

Консултантска компания очаква корекциите при бизнес имотите в света да продължат и през второто полугодие на 2023 г.

14:37 | 24.11.22 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Въпреки забавянето на пазарите на бизнес имоти тежката макроикономическа обстановка и по-затегнатите условия за кредитиране ще превърнат имотите във все по-привлекателен начин за набиране на капитал, а това ще доведе до добри възможности както за корпорациите, така и за инвеститорите, показва ново изследване на консултантската компания Colliers International.

Според доклада заради несигурността, която продължава да разтърсва световните пазари и вероятното задържане на лихвите на по-високи нива, ценовите корекции при недвижимите имоти вероятно ще се запазят и през второто полугодие на 2023 г. Въпреки това апетитът на инвеститорите за реални активи остава силен, тъй като имотите предлагат ясен потенциал за компаниите да набират капитал при благоприятни условия, пише консултантската компания.

Докладът очертава редица варианти за компании, които се стремят да използват имотите като път за достъп до капитал, включително сделки за продажба и обратно наемане. При тях компанията продава сграда, която строи или притежава и обитава, на инвеститор и след това наема сградата за определен период. Очаква се този тип сделки да отбележат особено силен ръст заради ползите, които предлагат и за двете страни.

„Продажбите и обратното наемане предоставят на корпорациите средства за отключване на ликвидни средства, които могат да финансират стратегически бизнес инициативи, като продължат да се наслаждават на контрол и достъп до актива“, коментира Робърт Кампкин, управляващ директор и ръководител на корпоративните капиталови решения за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Colliers.

Според доклада, макар че има вероятност дейността да се забави в краткосрочен план, имотите ще останат търсени от инвеститорите, особено активи, които са от изключително важно значение за мисията им и/или са свързани с нарастващото внимание към устойчивостта.

„Инвеститорите все повече осъзнават нуждата да изграждат портфейли, които ще запазят стойност с промяната на регулациите, а много от тях работят също за постигане на собствени екологични цели“, отбелязва Кампкин. „Корпорациите, които се стремят да извлекат печалба от устойчиви имотни активи, вероятно ще са радват на най-голямо разнообразие от варианти и най-благоприятни условия“, допълва той.

Сред ключовите изводи от доклада са:

  • „Повратна точка“ вероятно догодина – дългоочакваната корекция ще протече през по-голямата част от 2023 г. на различни имотни пазари с различни скорости в зависимост от местните условия и развитието на лихвите. На някои пазари като Великобритания, които вече наблюдават значително движение на доходността, се очаква инвестиционната активност да достигне дъно и да се възстанови до края на 2023 г.
  • Нуждите от ликвидни средства на корпорациите ще водят активи на пазара – широка гама от инвестиционна активност в имоти се очаква да се появи около компании, които се нуждаят от парични инжекции или се стремят към партньорства за развиването на активи, предимно чрез споразумения за продажба и обратно наемане. Активи като индустриални и логистични имоти и/или компоненти на устойчивостта се очаква да генерират най-голям интерес.
  • Продължаваща дейност по сливания и придобивания – големи фондове активно се стремят към сливания и придобивания като начин за достъп до имотни активи с дългосрочни приходи и тази тенденция вероятно ще продължи. Все повече инвеститори очакват да използват сливания и придобивания, за да навлизат в специализирани сектори и да придобият необходимите знания и умения, за да оперират ефективно и рентабилно там.
  • Още по-голямо внимание върху устойчивостта – Colliers забелязва, че инвеститорите и кредиторите изискват все повече информация за устойчивостта преди придобиването или финансирането на активи. Вниманието е насочено и към това дали наемателите отговарят на ESG изискванията, особено при сделки, които включват дългосрочно обвързване с наемен договор. Тези съображения скоро ще съпътстват всяко усилие за набиране на капитал чрез имотни активи.
  • Нужда от експертиза – сложността и влиянието върху счетоводния баланс на механизми за финансиране, свързани с имоти, означават, че към сделки като продажби и обратно наемане и алтернативни структури за финансиране трябва да се подхожда внимателно и те да бъдат грижливо структурирани, за да се гарантира, че ще останат жизнени от финансова гледна точка и ще донесат полза както за продавача, така и за купувача в среда на повишена несигурност.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още