IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с бизнес имоти в Европа достигнаха най-ниската стойност от 2013 г. през лятото

Великобритания измества Германия като най-големия пазар на бизнес имоти на Стария континент

13:16 | 15.11.22 г.
Сделките с бизнес имоти в Европа достигнаха най-ниската стойност от 2013 г. през лятото

Общата стойност на сделките с бизнес имоти в Европа е намаляла през третото тримесечие, тъй като несигурните перспективи за икономиката, растящите лихви и несигурността за цените на имотите са спирачка за инвеститорите, сочи докладът „Капиталови тенденции в Европа“, на компанията MSCI, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Стойността на финализирани сделки се е свила с 37% на годишна база до 53 млрд. евро през третото тримесечие, като всички големи имотни сектори и пазари са отчели спадове. Броят на продадените имоти през тримесечието е най-ниският от август 2020 г. насам, а броят на страните, финализиращи сделки, е спаднал до деветгодишно дъно.

„Сега наблюдаваме последиците от забавянето на икономиката, породено от инфлацията, което се отразява на инвестиционния имотен пазар. Очакванията за цените се коригират в съответствие с по-високите лихви по кредитите и перспективите за наемите“, коментира Том Лийхи, ръководител на анализите на реалните активи за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в MSCI.

„Историята ни показва, че тази преоценка вероятно ще натежи върху инвестиционната активност, както се вижда в настоящото забавяне и обема от недовършени сделки в края на септември, който е най-ниският от гледна точка на стойността от 2013 г. насам“, допълва той.

Девет от десетте най-големи национални пазара са отчели спад на обема от сделки през третото тримесечие, водени от Великобритания, Германия и Франция. Изключение е Испания, която заема пето място в класацията. Там покупката от компанията PGGM на голям портфейл със студентски жилища за сумата от 900 млн. евро е подкрепила пазара от гледна точка на стойност на сделките.

Германия беше първият голям европейски пазар, който се забави тази година, отразявайки очакваните последици за икономиката от експозицията на страната към руските енергийни доставки. Обемът от сделки в Германия е намалял с 24% през деветмесечието, воден от офисите и жилищните имоти.

Покупките на индустриални, офис и търговски площи в Европа са намалели през третото тримесечие. Индустриалните активи са се представили най-добре, като общият обем на продажбите изпреварва значително средното равнище от предходните пет години. Силното търсене от наематели, видно от данните на MSCI за ръст на наемите и малък обем свободни площи, подкрепя сектора.

„Последиците от войната в Украйна и произтичащите от нея по-високи цени на енергията, растящите лихви и спирането на икономическия растеж започват да се отразяват на имотните пазари в Европа по значим начин. Перспективите за инвестициите в имоти се влошават тази година, но заради забавянето във времето между световни събития и отражението им на имотния пазар отслабването му става все по-видимо през третото тримесечие“, отбелязва MSCI в доклада си.

Данните за деветте месеца на 2022 г. показват, че в несигурната инвестиционна среда трансграничните инвеститори предпочитат най-големите и ликвидни пазари. Това е било от полза за Лондон и Париж, които са регистрирали ръст от съответно 17% и 11% на обема на инвестициите в бизнес имоти за периода.

Друга тенденция, видима на офис пазара в Лондон, е все по-голямата и значима ценова премия, постигана от сгради с добри екологични характеристики.

„Имотната индустрия се променя през последните три-четири години, като наематели и собственици признават спешната нужда от смекчаване на приноса на недвижимите имоти за климатичните промени“, отбелязва MSCI в анализа си.

„Промяната води до акцент върху сгради, които или отговарят, или имат капацитета да отговорят на амбициозните цели за намаляване на въглеродните емисии. Това предпочитание е все по-видимо в данните за цените. Анализ на цените на офисите в Лондон, който взема предвид фактори, оказващи влияние върху стойността на сградите като възраст, размер и локация на подпазара, показва значителна и нарастваща премия за активи с екологични рейтинги като притежаването на сертификат BREEM и LEED“, се казва още в доклада.

„Има все повече данни за намаляване на цените в Европа. Месечният ни индекс за всички имоти в Обединеното кралство през септември показа най-бързия спад на капиталовите стойности от средата на 2016 г. насам. Към несигурната инвестиционна среда се прибавя и натискът, който високите лихви оказват на кредитополучателите, рефинансиращи ипотеки“, коментира Лийхи.

Във Великобритания обемът на инвестициите е намалял с 33% през третото тримесечие спрямо година по-рано до 13,4 млрд. евро, двегодишно дъно, обусловено от забавянето на сделките с офиси. Въпреки това Великобритания изпреварва Германия като най-големия пазар за инвестиции в бизнес имоти в Европа.

Данните на MSCI показват, че британският индустриален сектор не се вписва в иначе мрачната тенденция. Търсенето от наематели във Великобритания на индустриални активи е останало силно, сочат данните. Годишният ръст на наемите е достигнал 32-годишен връх в съчетание с ниско равнище на свободните площи.

В Германия инвестиционните обеми са намалели с 36% през третото тримесечие до 11,7 млрд. евро, главно заради забавянето в сделките с апартаменти и офиси, най-вече от местни инвеститори.

Френският имотен пазар също е пострадал, като инвестиционните обеми са намалели с 34 на сто през третото тримесечие до 5,2 млрд. евро.

Швеция е най-слабо представилият се голям пазар в Европа през третото тримесечие със спад на инвестиционния обем от цели 77% до 2,2 млрд. евро, като местните инвеститори са заели изчаквателна позиция.

Нидерландия също е сред най-слабо представилите се пазари със спад на обема от сделки с 52 на сто до 3,1 млрд. евро, основно заради забавянето на инвестициите в жилищни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още