IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите градове се завръщат, но могат да бъдат подобрени

Има безброй начини за оптимизиране на градското пространство

15:26 | 08.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Градовете не просто се завръщат. Най-големите сега са по-търсени от всякога. Манхатън и дори засегнатият от престъпността център на Чикаго са надхвърлили населението си отпреди пандемията. Сега Лондон вероятно има повече от 9 милиона жители, най-високият брой в историята си. Голям Париж населяват рекордните 12,4 милиона. Градове като Маями, Сингапур и Берлин стават ценово недостъпни за живеене. В същото време глобалният туризъм се завръща с пълна сила, пише колумнистът на Financial Times Саймън Кюпър.

Мислете за днешния голям град като за тесен апартамент, казва той. При такова търсене на пространство трябва да оптимизираме използването на всеки квадратен сантиметър. Управлението на пространствата винаги се превръща във форма на градско изкуство във времена на бум. В Берлин по време на индустриалната революция, например, Schlafgänger (приблизително означаващо „спящи хора“) наемат легла през деня, докато основните обитатели на апартаментите са на работа.

Но това изкуство беше забравено, когато градовете западнаха след войната и пространството отново стана изобилно. На местата на бомбардировките, съществуващи в Лондон през 60-те години, „сред разрушените сгради, в които някога са се помещавали търговски обекти, избуя розова върбовка и те осигуряваха площадки за игра на буйни деца“, пише Оливър Бълоу в Moneyland. На Лондон отне години (до 2015 г.) да възвърне пика на населението от 8,6 милиона, който бе достигнал през 1939 г.

Може би си мислите, че градовете вече достигат своите лимити? За щастие обаче те все още имат много недостатъчно използвани пространства, които могат да оптимизират. В самия Париж, в рамките на околовръстния път, броят на неосновните (ваканционни) жилища е скочил с около 100 000 между 1968 г. и 2019 г., отбелязва бившият главен урбанист на града Жан-Луи Мисика. Отделно, броят на празните апартаменти - повечето от които се отдават под наем чрез Airbnb за законовия максимален период за френската столица от 120 дни в годината - се е увеличил с 80 000.

Ясно е, че неосновните домове трябва да се облагат с много по-високи данъци и градовете трябва да гарантират, че отдадените под наем чрез Airbnb оптимизират използването на градското пространство. Или позволявате на апартамента си да бъде Airbnb 365 дни в годината, работещ като де факто хотел, или настоявате, че има действителен обитател, който го отдава под наем само по време на празнични дни. Целта е мястото винаги да е заето, казват експертите.

Същото важи и за споделените градски пространства. В исторически план училищните площадки са били използвани само през деня през половината от годината. Сега Ню Йорк и Париж отварят много от тези места за местните жители през уикендите. Някои офис лобита могат да имат двойна употреба, бидейки кафенета или помощни работни пространства.

Постигането на всичко това ще изисква повече чистачи и портиери. Градовете трябва да ги финансират, като облагат туристите. Хората, които са достатъчно богати, за да си позволят ваканции, могат да плащат за използването на градското пространство. Скандално е, че Лондон, например, няма туристическа такса. Също така е скандално, че английската столица има много разкошни затворени градини, достъпни само за жители с ключ. Когато живеех до ъгъла на една такава, почти не видях някой да я използва, пише Саймън Кюпър.

На следващо място е прахосаното пространство заради паркоместа. Средната празна американска кола ползва около 15 квадратни метра; много градски жители в споделено домакинство живеят с по-малко на човек. Градовете могат да продължат да изтласкват автомобилите и да оставят такситата и Uber да се погрижат за почти всички важни градски маршрути. Такситата превозват десетки повече хора от личния автомобил и рядко имат нужда от паркиране.

Камионите за доставки също изяждат ненужни количества градско пространство, твърди парижкият общинар Антоан Гийо. Може да видите няколко различни камиона на една улица, снабдяващи даден бизнес. Това създава дублирани пътувания, докато средният френски камион е 40 процента празен, пише той допълва, че градските доставки са естествен монопол, подобно на пощенските услуги. Точно както не позволяваме на конкурентни пощенски служители да обслужват една улица, Гийоу предлага всеки град да сключи договор с една единствена фирма за доставка, която да извършва всички поръчки.

Има безброй други начини за оптимизиране на градското пространство. Недостатъчно използваните покриви могат да се превърнат в места за разходки или градини. Ресторантите само за вечеря биха могли да имат дневна употреба като пространства за съвместна офис работа. Но голямото ново предизвикателство ще бъде да се промени предназначението на всички офиси и търговски площи, които се изпразват. Дори сега, когато пандемията отшумя, заетостта на офисите в 10 големи града в САЩ е около половината от нивото отпреди Covid, според „Барометъра за завръщане на работното място“ на Kastle Systems.

Части от офис сгради с достатъчно водопроводни инсталации могат да бъдат преустроени в така необходимите домове. Amazon превърна няколко етажа от един от офисите си в Сиатъл в приют за бездомни, докато Уолстрийт става все по-жилищен. Части от сгради с по-малко водопроводни инсталации могат да се превърнат в складове, кина или университети. В САЩ, по-специално, това пренасочване ще изисква по-хлабави закони за зониране. Всичко това съставлява грандиозен проект за следващото поколение архитекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Tsvetan401
преди 11 месеца
Не може ли просто част от институциите и производството да се изнесат впо малки градове( както е в Англия между другото)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 11 месеца
В Берлин по време на индустриалната революция, например, Schlafg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
човека измислил тая статия и идеите в нея е абсолютен психопат и ненормалник... как не се е сетил от гробището да направи къмпинг зона, а хората да ги копаме отвесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
baybay11
преди 11 месеца
и след предварително и равностойно обезщетение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
baybay11
преди 11 месеца
Пфффф- на тази статия мога да противопоставя само един, но максимално силен за България, юридически аргумент- Конституция на Р.България Чл. 17.(1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.(2) Собствеността е частна и публична.(3) Частната собственост е неприкосновена.5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предв ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
evlogi
преди 11 месеца
Айде пак мераци за социален инженеринг..Скимнало му нещо на другаря Кюпър, и дай сега всички да живеем според идеите и представите на другаря Кюпър кое как трябва да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още