IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Дичев: Споразуменията между банки и частни съдебни изпълнители са смущаващи

Регламентацията на частния фалит в България би донесла повече негативи, отколкото плюсове, смята експертът

08:03 | 09.02.12 г. 11
<p>
	Георги Дичев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Георги Дичев. Снимка: Личен архив

Георги Дичев беше избран за председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители в края на януари. Преди това той председателстваше организацията в продължение на два мандата. Дичев се занимава с проблемите на принудителното изпълнение в България от 2002 г. Участвал е пряко в подготовката и приемането на всички законови и подзаконови нормативни актове, свързани с въвеждането на частното съдебно изпълнение.

С Георги Дичев разговаряме за тенденциите при изпълнителните дела и публичната продан през миналата година, взаимоотношенията банка-наддавач-съдебен изпълнител, както и за очакванията на частното съдебно изпълнение за кризисната 2012 г.
 

- Г-н Дичев, какви тенденции се откроиха при завеждането на делата срещу длъжници през 2011 г.?

Още от самото стартиране на частните съдебни изпълнители в страната през 2006 г. има увеличение на броя на новообразуваните дела. През 2011 г. техният брой надвиши 180 хил. За сравнение през предходната 2010 г. делата са били 140 хил., така че има сериозен ръст в новообразуваните дела.

Анализът на тези дела показва, че най-голям дял от тях са в полза на бизнеса. Причините за това са известни – от една страна това е междуфирмената задлъжнялост, а от друга това е кризата, която очевидно продължава да е източник на проблеми за страната.

- Каква част от делата стигнаха до публична продан?

Реално извършените публични продажби през 2011 г. са около 6 хил. За сравнение през 2010 г. извършените публични продажби са били 5 700. Увеличението не е много голямо на фона на многото образувани изпълнителни дела и процентът на продажбите на недвижими имоти е доста малък.

- Какви са тенденциите при реализирането на обезпеченията през миналата година?

По масата от делата няма обезпечения, тъй като има издаден съдебен акт за събиране на определена парична сума. В зависимост от имуществото, което притежава даденият длъжник, се насрочва изпълнението. Обикновено се търсят бързина и по-малко разходи по производството. Търсят се банкови сметки, запори на вземания от трети лица, а ако няма резултат и длъжникът не плаща, изпълнението може да се насочи и към недвижими имоти.

Повечето вземания за съжаление са необезпечени. В търговския и гражданския оборот, когато хората правят бизнес, те не мислят за проблемите, които биха възникнали, когато някой не изпълнява задълженията си по договорите. Съответно те нямат никакви обезпечителни мерки, а само документи за дълга. Все по-често може би ще се налага, както банките правят ипотека при някои задължения, така и в търговския оборот да се търсят реални обезпечения, било по линията на особените залози, чрез банкови гаранции или недвижими имоти.

- Каква е средната цена на жилищните имоти, реализирани на публична продан?

Трябва да направя уточнението, че при тези 6 хил. продажби на имущество са реализирани всякакви имоти – жилищни, офиси, гаражи, земеделски земи, парцели. Нямаме точна статистика по отделните видове имоти. Наблюденията на всички колеги обаче сочат, че обикновено се продават по-евтините имоти, най-вече жилищни, до около 100 хил. лева. По-скъпите имоти се реализират по-трудно, по-дълго време стоят в нашия сайт за продажби и се организират няколко процедури, докато се стигне до реална продажба.

Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 0
aeon
преди 12 години
Липсата на възможност за обявяване на фалит от физически лица, в случаите в които има ипотека е нарушение на човешките права и поставя хората в зависимост от банките за продължителен период от време - това си е вид икономическо робство. Аргументите са ми следните: 1. При отпускане на заема е правена оценка на имота, която е била поне с 20-30 % по-висока от размера на кредита - следователно банката е приела, че е достатъчно обезпечена в случая за да отпусне средствата;2. При изискуемост на кредита банката изисква да бъдат заплатени и пропуснати ползи - реално не се погасява само главница, която по същество представляава дълга, а длъжника се натоварва с такси и лихви и не просто това - таксите и лихвите се събират с приоритет пред главницата - т.е. първо се погасяват пропуснати ползи и ако остане нещо - реалния дълг;3. При реализация на имота нито банките, нито съдебните изпълнители имат интерес да търсят най-добрата сделка. В тази ситуация, длъжниците не могат да влияят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още