IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски икономисти изчислиха дългосрочната доходност от жилищата: -0,6%

Изчислена за сравним период, нормата на възвръщаемост от инвестиции в акции е 3,375%

14:40 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация: sxc.hu</p>

Визуализация: sxc.hu

Вече за никого не е изненада, че в краткосрочен план данните за възвръщаемостта от жилищните имоти са ужасни. Сега обаче тезата, че жилищата представляват добра дългосрочна инвестиция също започва да поддава, пише Business Insider.

Ново проучване на икономиста от Federal Reserve Bank of Philadelphia Уенли Ли и професора в Държавния университет в Олбъни Фън Йън, публикувано в Harvard Business Review, показва, че реалната норма на възвръщаемост от жилищните имоти в САЩ между 1975 г. и 2009 г. е всъщност отрицателна.

Докладът се базира на годишна обезценка от 2,5%, данък имоти от 1,5%, ипотека с лихва от 7% и 25% данък върху доходите за средностатистическия данъкоплатец. Основана на дадените параметри нормата на възвръщаемост от имота е всъщност отрицателна и възлиза на -0,575%.

За същия период нормата на възвръщаемост от инвестиции в акции е 3,375%.

Икономистите подчертават, че разгледаният случай е ефективната норма на възвръщаемост от жилищен имот за средностатистическия собственик. За много собственици със средни до ниски доходи тя може да бъде още по-ниска.

Собствеността върху недвижими имоти крие също и няколко други „опасности“ за икономиката:

- Ограничава мобилността на населението, понижавайки ефективността на пазарите на труда. Британският икономист Андрю Осуалд твърди, че колкото по-голям е делът на жилищната собственост, толкова по-висока е и структурната безработица в една икономика.

- Държавните мерки в подкрепа на пазара окуражават спекулациите сред инвеститорите.

- Растящите цени повишават диспропорционално жилищната собственост и потреблението.

- Собствениците използват капитала от жилището си, за да правят още повече покупки, вместо да го пазят като богатство.

Всички тези констатации не са голяма изненада. Те са подобни на прогнозираната дългосрочна възвръщаемост от суровините, която също клони към 0, поне според стратега от SocGen Дилън Грайс.

В крайна сметка това, което генерира капитал, е човешката изобретателност – изграждането на нови неща, създаването на стойност. А неща като камъни или построена къща, която се разпада всяка година и се нуждае от ремонт, не генерират капитал, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още