IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще прибегне ли ЕЦБ до по-агресивни монетарни инструменти?

Европейските банкери ще трябва да променят начина, по който дефинират еврото, заявява анализатор от Nomura Bank

10:47 | 27.09.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще прибегне ли ЕЦБ до по-агресивни монетарни инструменти?

Ако безпрецедентната програма за количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ несъмнено даде началото на валутна война, то следващата причина за глобални монетарни съревнования може да предложи еврото.

"Политическите и банковите лидери на еврозоната ще предложат на пазарите следващия топовен салют в целта си да натиснат надолу стойността на еврото", заяви Йенс Нордвик, ръководител на отдела за глобални валутни стратегии в Nomura Bank и автор на книгата "Крахът на еврото".

През 2010 г. бразилският финансов министър Гуидо Мантега популяризира фразата "валутни войни", след като развитите пазари, като САЩ и еврозоната, задействаха серия от монетарни инструменти за отслабване на валутите си с цел засилване на износа. Това доведе до поскъпване на паричните средства на голяма част от нововъзникващите пазари.

Един от най-показателните примери е индонезийската рупия, която достигаше ниво от около 12 000 за един щатски долар преди Фед да представи първия си кръг от количествени улеснения през декември 2008 г. Впоследствие рупията се засили до ниво от около 8 500 до средата на 2011 г., но отново поевтиня до около 11 500 на фона на спекулациите, че американската централна банка планира ограничаване на стимулите.

"Въпреки високата безработица и отслабения икономическия растеж в еврозоната единната валута се закрепи стабилно около историческото си средно ниво, спирайки растежа на региона", заяви Нордвиг по време на конференцията SkyBridge Alternatives (SALT) в Сингапур.

"Европейската централна банка (ЕЦБ) не е най-агресивната централна банка в света що се отнася до облекчаване на паричната политика", заяви той, посочвайки, че банката всъщност е повишила лихвите два пъти през 2011 г. "Хората се притесняват ЕЦБ да не го направи отново, въпреки че основните икономически показатели не оправдават такъв ход", добави още експертът.

"ЕЦБ ще трябва да промени начина, по който дефинира еврото", посочи още Нордвик, позовавайки се на Маастрихтския договор. Споразумението от 1992 г. доведе до създаването на общата европейска валута, която бе изградена около германската икономика. "Банката е в процес на осъзнаване, че по-мекото евро е по-подходящо за целия регион", допълни още експертът.

"През следващата година ЕЦБ най-вероятно ще бъде принудена да предприеме други стъпки, включително по-широкото си разгласяване на инструмента, известен под названието "бъдещи насоки". Освен това може да се наложи банката да понижи още лихвите", каза още Йенс Нордвик.

Други експерти също очакват ЕЦБ да предприеме по-агресивни действия съвсем скоро. В свое изследване Barclays обяви очакванията си ЕЦБ да въведе още една "много дългосрочна операция по рефинансиране", или популярният под названието VLTRO (very long‑term refinancing operation) инструмент, през четвъртото тримесечие. Въпреки това от британската банка описаха вероятността от ново намаляване на лихвите като "малка".

През декември 2011 г. ЕЦБ въведе 36-месечна дългосрочна операция по рефинансиране. Няколко месеца по-късно пък – през август 2012 г., банката представи схемата за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната на вторичния дългов пазар (Outright Monetary Transactions – OTM), основната задача пред която бе да свие разходите по заемите за страните, изправени пред затруднена продажба на собствен дълг.

"Засега еврото е в задънена улица, докато пазарите са вперили поглед в политическите сигнали от Федералния резерв", каза Нордвиг.

Що се касае до потенциала за нарастване на силата на еврото, експертът посочи, че не би заложил на това в момента. Въпреки всичко той отбеляза, че посоката на валутата може да се промени, ако икономическите данни спрат подобряването си. "Пазарните потоци са залог на финансовите отчетите на компаниите, сезонът на които предстои през октомври. Това може да даде допълнителен тласък, или пък да срине перспективите", отбеляза още Йенс Нордвик.

Повече за развитието на глобалните валутни пазари вижте в коментара на редактора в Bloomberg Дейвид Инглес!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
""Германия има точно толкова сила с гласа си, колкото и Малта.."От тук какво следва? Ако текущия курс/мандат на банката удовлетворява интересите на Германия, то без тяхната санкция, не може да бъде променян." - абсолютно грешно заключение. Точно това показва, че Германия няма голяма сила при галсуванията (определянето на политиката на банката), защото гласът и е точно с тежеста колкото този на Малта. Реши ли мнозиството Германия губи. Това е и положението в момента. Германия е изолирана. Това бе и причината за "изтичането" на писмото. Всички искат Германия да плати сметката и както се вижда от изборите може и до някъде да успеят. Надявам се да не стане така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Германия направи така, че еврото да им е изгодно. Много удобно се пропуска реформата на пазара на труда в Германия. Много удобно се пропуска колко хора в Германия работят, но въпреки това биват подпомагани от държавата. Много удобно се пропуска, че тук ми взимат 42% само ДОД, с всички осигуровки и т.н. скачаш далеч над 50%. Много бързо се забравя, че за повечето добре платени позиции договора ти е без фиксирани часове- седмицата идва между 60-80 часа. Като се започне с плюенето по Германия и много бързо забравям къде съм роден и си мисля повече колко бачкам и колко и къде си плащам данъците. Това с облажването на една държава чрез политически натиск, отдавна го няма. Факта е че Германия плати висока цена за това което е в момента, а другите спаха и сега искат ако може друг да им плати сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
http://***.investor.bg/evropa/334/a/asmusen-podkrepia-ideiata-za-obsht-biudjet-na-evrozonata,158473/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"..създаваме СЕЩ ..."Изглежда на там се върви, чуваше се нещо за директен контрол в/у националните бюджети от страна на Брюксел или грешно съм чул?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не разбирате, че има една много важна особеност. Ако изобщо европа има нужда да обезценява еврото, то е много не-гъвкаво!!! В този ред на мисли, ако трябва да помогне то трябва да се обезценява все повече от север на юг - към закъсалите държави. Но това няма как да стане!!! Затова човека по-долу каза, че то може да се обезцени толкова колкото на Германия и е необходимо! За тези по на юг изобщо няма да е достатъчно. Би могло да се изрази с графика подобна на метерологичното време - по средата е червена и охлажда към външните кръгове. Това не може да се случи с една валута! 2 пътя или създаваме СЕЩ и елиминираме всички национални правителства, или отделяме юг-а от ЕЗ и му даваме самостоятелна монетарна политика. Абсурд е една валута да помогне с обезенката си на цялата ЕЗ. И да! Съгласен съм, че това ще облажи само Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Германия има точно толкова сила с гласа си, колкото и Малта.."От тук какво следва? Ако текущия курс/мандат на банката удовлетворява интересите на Германия, то без тяхната санкция, не може да бъде променян.За разкритията, които споменаваш, касаещи отношението на Бундесбанк към ЕЦБ, не мога да взема отношение, не съм попадал на такава информация. В какъв смисъл са критиките за които говориш? А тезата ми (може и да не съм я изложил съвсем прегледно) е тази, че се води валутна война и ще настъпи момент, в който жизнено важния за германците въпрос , за конкурентоспособността на експорта им, ще се наложи да бъде решаван с такива действия: инфлация на валутата (като стремежа им естествено ще е това да става в тези рамки, които съответстват точно на тази задача). За конспиративните теории ...;)) ... това предполага да заимствам някакви заключения на готово , еми не постъпвам така, чисто и просто се старая да разсъждавам в/у фактите и процесите, като търся причинно-следствени връзки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Много ще ми е интересно да чуя, как точно става това " Германия на практика има централна банка (т.е. тяхна е последната дума за действията на ЕЦБ", след като при управлението на ЕЦБ Германия има точно толкова сила с гласа си, колкото и Малта, което не еднократно е критикувано в Германия. Твоята теза не дава и отговор на поведението на шефа на Бундесбанк, който в писмо(изтекло в медиите) открито критикува политиката на ЕЦБ. Може би е част от конспиративна теория :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
За другите закъсали държави от ЕЗ, на този етап изглежда, ще се полагат някакъв минимум от усилия да бъдат държани един пръст над водата, докато Германия вижда смисъл от съюза, но само до там (изключение ще е Франция, защото без нея се губи смисъла от съществуването на тази конструкция, пък и не препоръчително една ядрена сила да бъде толкова нестабилна, като Гърция да кажем;)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
От износ се нуждае не само Германия... ------------------------------------------------Така е, но само Германия на практика има централна банка (т.е. тяхна е последната дума за действията на ЕЦБ) ;) Така че, политиката на ЕЦБ ще продължи да обслужва германските интереси (развоя на събитията от последните години, смятам е достатъчно показателен в тази насока). В рамките на неприкритата валутна война , която тече, Германия ще действа стриктно в съответствие със целите и интересите си: Япония и щатите са преки конкуренти за пазарите на германския износ (при това далеч не са за подценяване), когато те инфлират валутата си , неизбежно идва момента в който ще получат конкурентно предимство пред Германия и те ще бъдат принудени да действат. Логично е да се очаква, че действията им ще са така премерени, че да решат своя проблем, а не нечий друг, т.е. инфлацията ще се регулира чрез монетарния инструментариум, точно толкова, колкото да поддържа конкурентоспособността на германския експорт .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Много си прав,но,както виждаш,мнението ти не се харесва.Причината е една-всичкиси мислят,че силната валута е повод за национална гордост.само че в момента Европа е в уж асно състояние и нищо не оправдава такова силно евро!! То трябва час по-скоро да се срине докъм паритет с долара. Така най-малко ше се изиграе доста кален номер на американските евреи,които само това бълнуват-слаб, та слаб долар. В крайна сметка светът не е слуга на шепа самозабравили се, алчни евреи. Европа има нужда от мощен стимул, който в комбинация смподходящите реформи да дръпне икономиката напред. От износ се нуждае е само Германия. ЕЦБ трябва незабавно да намали лихвите и да започне контролирано понижаване не курса на еврото. Това трябва да продължи дотогаа, докато американците не разберат,че избиването не 16 милиарда дълг не може да става само чрез курса спрямо еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още