IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните бикове се изтеглят от развиващия се свят за сметка на Wall Street

Обратната корелация между валутите на нововъзникващите пазари и американските акции удари 5,5-годишен връх

08:40 | 28.04.14 г.
Валутните бикове се изтеглят от развиващия се свят за сметка на Wall Street

Последните сигнали за застой в растежа на развиващия се свят пречат на много от валутите на засегнатите държави. От южноафриканския ранд до индонезийската рупия, почти всички по-привлекателни за пазара парични средства отчитат понижения, а в същото време американските акции достигнаха до нови рекори през този месец.

Изготвяният от Bloomberg измерител на 20-те най-популярни валути от нововъзникващите пазари спада с 1 на сто след 4-месечния връх от 10 април. Същевременно американският борсов индекс S&P 500 нарасна c 2,5 на сто за периода на фона на подобряването на корпоративните резултати в САЩ. Корелацията между двата индикатора се понижи до 0,01 през тази седмица, което бе най-ниското равнище от септември 2008 г. През март пък бе постигнато ниво от 0,72.

30-дневната корелация между борсовия бенчмарк и измерителя на Bloomberg достигна историческия си максимум от 0,9 през декември 2011 г. Средното ниво за последните пет години пък е 0,64. За кратък период от време през най-тежките месеци от глобалната финансова криза през 2008 г. корелацията бе дори отрицателна, което означава, че класовете активи се движеха един срещу друг.

"Това, което наистина искам от тези приятели, е растеж", коментира шеговито Дирк Уилър, анализатор за латиноамериканските пазари от Citigroup. "Трейдърите се намират в изчаквателен режим", допълни той.

След най-лошия старт на годината от 2009 г. насам, валутите от нововъзникващите пазари отчетоха два месеца на възстановяване с оглед на отслабената загриженост, че много от развиващи се страни са били на ръба на финансов крах. Сега валутните бикове се оттеглят на фона на конфликта в Украйна и свиването на търсенето от страна на Китай, които съвпадат със забавянето в развиващите се икономики. По-рано този месец Международният валутен фонд (МВФ) намали очакванията си за растежа за развиващите се пазари през 2014 г. до 4,9% от 5,1%, прогнозирани през януари.

Данните показват, че всички ключови парични средства от развиващия се свят, с изключение на две, са отслабнали спрямо щатския долар от 10 април насам.

Негативната класация поведе чилийското песо, което изтри 2,6% за периода, след като южноамериканската икономика се сви на фона на отстъпването на инвестициите. Втората позиция зае индонезийската рупия – най-добре представящата се валута в измерителя на Bloomberg през първото тримесечие, която изгуби малко над 2 на сто.

"Все още има загриженост за растежа на нововъзникващите икономики и капиталовите потоци към тях", отбеляза Кевин Дали, валутен експерт от Aberdeen Asset Management Plc в Лондон. "За момента обаче има по-приглушена перспектива за валутите", допълни той.

На фона на спадовете сред паричните средства в развиващите се страни индексът S&P 500 – барометър на апетита за по-рискови активи в световен мащаб, се повишава. Компании като Apple Inc и Caterpillar Inc публикуваха по-добри от прогнозните приходи, докато производителите на лекарства реализираха серия от сливания и придобивания.

В началото на април МВФ отбеляза, че понижените икономически прогнози за част от развиващите се страни, включително Бразилия, Южна Африка и Турция, ca "тревожно развитие". Организацията смъкна и оценката си за растежа на Русия до 1,3% от 2 на сто. Инвеститорите изтеглиха капитали от страната на фона на спекулациите, че правителство подпомага бунтовниците в източната част на Украйна, а същевременно Standard & Poor's смъкна рейтинга на федерацията до най-ниския възможен инвестиционен клас.

"Не оценяваме сегашната среда като продължение на това, което видяхме през последните години – по-продължителен период на риск, в който всички единни валути, независимо от икономическите си фундаменти, се възползваха", посочи Maрсела Мейрелес, стратег в базираната в Лос Анджелис TCW Group Inc. "Хората сe отдръпват крачка назад, за да оценят къде се намираме", допълни тя.

Още за американските акции вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още