IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Brexit помогна на централната банка на Аржентина

Песото се нареди на второ място след британската лира по спад след референдума на Острова

17:35 | 28.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изглежда централната банка на Аржентина намери решение на поскъпващото песо, а именно – Brexit. Аржентинската валута поевтиня с 2,6% до 15,3 песо за долар в понеделник,като  понижението за последните два борсови дни възлиза на 5,6 на сто, съобщава Bloomberg.

На 23 юни близо 52% от британците подкрепиха излизане от Европейския съюз (ЕС) и решението предизвика сътресения на финансовите пазари, както и срив при паунда до 31-годишно дъно.

Поевтиняването при песото всъщност е вторият най-голям спад сред валутите на големи държави след британската лира.

Преди това понижение трейдърите и анализаторите се опасяваха, че 13-процентното поскъпване на песото през последните три месеца застрашава износа на аржентинската икономика, която вече се е насочила към рецесия. Тази година централната банка е похарчила 66% повече, за купува долари, в сравнение със същия период миналата година в опит да отслаби песото.

„Износителките ще бъдат по-конкурентни при по-слаб обменен курс и правителството няма да има нужда да се намесва, купувайки долари“, казва Хуан Пабло Вера, старши анализатор в инвестиционния посредник в Буенос Айред Tavelli & Cia. “Вероятно ситуацията с Brexit не е най-добрият канал за отслабване на песото, но засега това е единственият”, допълва той.

Силното песо създаваше проблеми на президента на Аржентина Маурисио Макри, който полага усилия да насърчи растежа в икономика, която се очаква да се свие с 1,5% тази година според Moody’s Investors Service.

Аржентинската икономика зависи от износа на земеделска продукция, която се продава в долари, за 67% от приходите си.

Ако валутата отслабне прекалено много, централната банка може да започне да продава долари, както направи през февруари, когато песото се срина до 16 песо за долар. Слабата валута за прекалено дълъг период от време може да увеличи инфлацията, която и без това е около 40%, предупреждава Вера.

„Brexit в крайна сметка може да понижи търсенето на аржентински активи, тъй като апетитът за риск намалява. Това от своя страна оскъпява финансирането на дълговете и на компаниите, и на общините, които искат да излязат на дълговите пазари“, коментират анализатори от Bank of America Merrill Lynch.

„Честна цена на песото би била 15,50 песо за долар“, посочват експертите. „Обезценяването на валутата действа като буфер, но нетният ефект е все още отрицателен“, допълват от Bank of America Merrill Lynch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още