IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните амбиции на Huawei ѝ печелят фенове у дома

Оспорвайки позициите на Samsung Electronics и Apple, компанията става по-привлекателна на вътрешния си пазар

17:40 | 18.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Глобалният успех, който превърна Huawei Technologies в обект на подозрения в САЩ, доказва значителното си маркетингово предимство в Китай, пише в свой анализ Wall Street Journal.

В момент, в който Китай се опитва да се превърне от производител на евтини продукти в глобален лидер в иновациите, опитът на Huawei да се бори с международни гиганти подхранва привързаността към марката на вътрешния ѝ пазар. Това помага за бързия растеж на бизнеса ѝ със смартфони, който се явява предизвикателство за Samsung Electronics и Apple.

"Huawei има специално качество, което предизвиква западните високотехнологични гиганти и ги заплашва“, коментира Тиен Ийен, разработчик на мобилни приложения в Шанхай. Той посочва, че вярва на твърденията на Huawei, че може да надмине Apple и Samsung и да се превърне в най-големия производител на смартфони по продажби за пет години, което добавя допълнителен чар на компанията.

Но на фона на китайските марки, коио са успешни на вътрешния си пазар, пътят, по който се движи Huawei, изглежда необичайно. Основаната през 1987 г. компания години наред нямаше силно присъствие в медиите, а бизнесът ѝ с мрежово оборудване беше насочен предимно извън Китай. Нейни клиенти бяха телекомуникационните оператори, а не крайните потребители. Извън тази индустрия малцина в Китай са имали директен контакт с Huawei преди тя да се насочи към бизнеса със смартфони преди пет години и да заложи много на маркетинга.

В САЩ Huawei отдавна е разглеждана като плагиат, докато нейният дял от пазара за телекомуникационно оборудване нарастваше, превръщайки се в заплаха за останалите. Тя така и не направи голям пробив на американския пазар. Доклад на Конгреса от 2012 г. сложи край на надеждите на Huawei да постигне успех в страната с бизнеса си с мрежово оборудване, тъй като разкрива опасенията на властите, че съоръженията могат да бъдат използвани от Пекин за шпиониране на американски компании. Huawei неколкократно отрече тези обвинения и заяви, че оперира независимо от китайското правителство.

Това схващане е по-различно от образа на Huawei в Китай, където компанията е смятана преди всичко за иноватор, който стои далеч от скучния държавен сектор.

Дори и нейният бюджет за проучвания и развитие на продукти е смятан за нещо, което я прави привлекателна в Китай. Huawei обяви, че през 2015 г. е отделила 9,2 млрд. долара за целта, което е над сумата от 8,1 млрд. долара, похарчени от Apple в рамките на последната ѝ фискална година. Този факт е подчертаван многократно от китайските медии. Huawei предизвика вълнение през юни, когато се изправи пред съда срещу Samsung, твърдейки, че конкурентът ѝ е извършил нарушение на мобилните ѝ патенти. Това е обрат за китайските производители, които отдавна бяха обект на патентни спорове от страна на чуждестранни фирми. Samsung заяви, че ще се защитава по делото.

Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още