IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безкрайният оптимизъм на Силициевата долина се сблъсква с реалността

Инвеститорите вече не са толкова склонни да инвестират в стартъпи по начина, по който го правеха преди

10:32 | 31.01.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новината беше обявена само ден, след като Ford Motor сложи край на своя бизнес за споделени превози Chariot, позовавайки се на по-слабото търсене.

Отношението на технологичните инвеститори се променя, твърди Джош Уълф от Lux Capital.

Подкрепените от рисков капитал компании в САЩ набраха рекордните 131 млрд. долара миналата година, надминавайки предишния рекорд от 105 млрд. долара, поставен през 2000 г. по данни на PitchBook.

Тази тенденция може да продължи. Няколко рискови инвеститора наскоро събраха фондове за милиади долари. Частните технологични гиганти като Uber Technologies и Airbnb се очаква да станат публични, носейки на ранните инвеститори свеж капитал за нови залози.

Кристиан Ферис, инвеститор в компании, подкрепени от рисков капитал, от някога горещия свят на блокчейна и криптовалутите, твърди, че е служил в борда на три компании, които са спрели работа през последните три месеца.

"Миналата година летяха в бизнес класа“, коментира той. „Тази година едва могат да си позволят автобус“.

Hustle, която помага на компании с маркетинга чрез текстови съобщения, си спечели слава през 2016 г., помагайки на президентската кампания на Бърни Сандърс с доброволците. Линдзи, който е завършил Станфордския университет и е бил един от ранните служители на Facebook, набра 8 млн. долара през 2017 г. и изглежда не се срамуваше да ги харчи.

Преди години Hustle заведе за своя сметка всичките си служители на ваканция в чужбина. 33-годишният Линдзи заложи на специално диджей оборудване на място, за да зарадва служителите си, посочват присъствали на събитието. Говорителка на Hustle твърди, че мястото – Напа, е било избрано, за да се насърчи местната икономика след пожарите в района.

През миналия април Hustle отвори три офиса и набра допълнителни 30 млн. долара от звената за рискови инвестиции на Alphabet и Salesforce. Тя нае над 150 служители. Компанията дори наемаше нови служители до последно, въпреки че не успя да изпълни целите за приходите си за тримесечието и годината, твърдят източници, запознати с въпроса. Инвеститорите обаче останаха незаинтересовани от опцията да вкарат още пари в Hustle, след като тя не успя да изпълни целите си в области като брой нови корпоративни клиенти, допълват двама от източниците.

След като Wall Street Journal писа за съкращенията на половината служители, Линдзи публикува текст на сайта на компанията, който разкрива свиването на работната ръка.

„Направих аматьорската грешка да не следя достатъчно внимателно нашия растеж“, написа той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Явно не си гледал сериала Silicon Valley?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
Много е яко да си имаш стартъпче и някой Angel да инвестира в тебе. Раздаваш си големите заплати купуваш си всякакви екстри за офиси харчиш на поразия да не са твои пари я :). Пък ако продукта върже върже като не инвеститора пие една студена вода и това е :) никой не го е карал да инвестира на сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Светът се нуждае от рисков капитал. Без спекуланти нямаше да има иновации. Не ги наричайте измамници, радвайте се че ги има - когато печелят, това е добре всички, а загубите им са си за тяхна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 5 години
факт, но като гледам печатницата не спира ... така че ни чака още фейк растеж и още такива измамници. растежа е само в сметките на спекулантите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
cool_alyn
преди 5 години
Еми кризата е виновна - "напечатаха" се едни пари, чиито собственици нямаше къде да ги инвестират при лихви от 0% и почнаха да търсят алтернативи. А както се казва - къде има балами, има и мошеници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още