IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Грозданов: Ниските данъци нямат значение, когато таксите са непосилни за бизнеса

Правителството да намери начин да спре така нареченото „китайско карго“, призова изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България"

09:40 | 13.06.13 г. 28
П. Грозданов: Ниските данъци нямат значение, когато таксите са непосилни за бизнеса

Правителството трябва да намери начин да спре така нареченото „китайско карго“, което поставя българските производители в неизгодни позиции. „В много случаи нашето законодателство има значително по-строги рамки, отколкото изисква Европейският съюз. Управляващите трябва да помислят и в тази насока“, каза в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България" Пламен Грозданов.

Експертът посочи, че сега е подходящ момент да бъде въведено мълчаливото съгласие." Крайно време е това да стане, защото малкият и среден бизнес в България е поставен на колене, а подобна мярка ще бъде глътка въздух за предприемачите“, смята той.

Според него управляващите спешно трябва да вземат мерки за подобряване на бизнес средата. Необходимо е да бъдат разписани ясни правила, които да се спазват, каза още експертът.

През 2012 г. има около 1400 фалита на фирми, припомни Грозданов. „Много предприятия замразиха дейността си и чакат по-добри времена. Доста дружества, които разполагаха с пари, ги поставиха на депозити, вероятно и за това от БНБ отчетоха съществен ръст на спестяванията“, обясни изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България".

По думите му непрекъснато се говори, че данъчната система в страната е много добра, но това няма такова значение, след като таксите са огромни и непосилни за голяма част от предприемачите. „Доста от държавните агенции, които обслужват бизнеса се превърнаха в приходни администрации. Когато обществените поръчки започнат да се провеждат по-прозрачно, тогава и повече фирми ще имат достъп до тях“, каза още Пламен Грозданов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Всъщност имат го и не мисля, че са го решили. Просто те имаха по глям ресурс за източване и все още не им е наболял проблема. Скоро ще го усетят, предполагам на зима безработицата в Испания може да отиде официално до 30+%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Ако е така, това е класически (търговски) проблем. Как го решават другите от ЕС (би трябвало и те да го имат щом сме в една икономическа зона)? ...И да, знам за по-големите селскостопански субсидии в по-старите членки на ЕС, но те ли са, които ни убиват? Нашата (не)кадърност (до голяма степен дължаща се на некадърната ни държава, но далеч не само) дали няма (съществен) принос към общата (упадъчна) картина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
Основния проблем е завладяването на местния пазар от чужди търговци и стоки от страни със силно експортно субсидиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...Зашеметяващата бюрокрация отделно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Какви ниски данъци - стига с тази мантра, има само два ниски данъка у нас и то в по-голямата си част те се плащат в комплект с други данъци така че това, че са ниски не променя особено общата картина. А тя е че държавата ни прибира (поне) половината пари. Ето по-точни сметки:http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
Ако искаме да имаме икономика, ниска безработица и високи доходи, правителството трябва да спре субсидираните от държавата Kитайски, Турски и т.н. стоки. Иначе ще продължаваме да копаем на дъното, както до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още