IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство вероятно пак ще плаща за ин витро, ваксини и интензивни грижи*

Здравната каса плаща за тези дейности от началото на годината, но ще се обсъжда пак да бъдат прехвърлени към министерството от догодина

13:32 | 03.07.13 г.
Здравното министерство вероятно пак ще плаща за ин витро, ваксини и интензивни грижи*

Ин витро процедурите, интензивните грижи, ваксините и някои други дейности, плащането на които беше прехвърлено към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), вероятно ще бъдат върнати към бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева, която днес се срещна с представители на пациентските и съсловните организации, за да обсъдят работата на здравната каса.

Предстои прехвърлянето на дейностите да се обсъди с касата и със заинтересованите организации. Андреева предположи, че това може да стане до септември, но реалното им финансиране ще може да започне от 1 януари догодина.

В последните няколко дни управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков лансира идеята скъпите лекарства за онкоболните също отново да се поемат от държавата. Той предложи да бъде създаден специален фонд, който да плаща за най-скъпите препарати, като, по изчисленията му, за целта ще са необходими 30-40 млн. лева.

От 2011 г. насам започна прехвърлянето на дейности от здравното министерство към касата. От началото на 2012 г. здравната каса започна да плаща за медикаментите за пациенти след трансплантация, с редки заболявания и за хормоналната терапия при онкологични заболявания, а от началото на тази година – ин витрото, ваксините, интензивното лечение в болниците, ПЕТ-скенера за онкоболните и още няколко дейности.

МЗ срещу НЗОК

Днес Таня Андреева алармира, че касата не е изплатила всички дължими суми към болниците. „В интернет страницата на НЗОК са публикувани едни суми, които са били платени на болниците, но се оказва, че в лечебните заведения са получили други суми, не се заплащат стентове, не се заплащат и процедурите по ин витро“, коментира Андреева, цитирана от БТА.

Министърът отново изрази притеснението си от ситуацията в касата и допълни, че оттам отказват да дадат „каквато и да било информация“. „Обезпокояващ е фактът, че всъщност никой не знае как точно се разпределят парите в НЗОК“, допълни министър Андреева.

Д-р Димитър Димитров, директор на болница "Св.Анна" и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, също коментира, че изплатените на болниците средства не отговарят на публикуваните от касата числа. На болницата, която той ръководи, не са били изплатени и парите за неосигурените пациенти, които са преминали през реанимацията.

Д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз, алармира и за недостиг на средства за дентална дейност. По думите му в бюджета на здравната каса са предвидени пари, които обхващат 22-30 на сто от хората над 18-годишна възраст и няма дейност, за която пациентите да не доплащат.

Представителят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов каза, че от февруари се наблюдават „деформации в работата на Надзорния съвет на НЗОК“. Той обясни, че няма готовност за провеждане на заседанията на Надзорния съвет, липсва навременна информация за членовете на съвета, липсват протоколи от заседания, както и че са се отлагали заседания.

Таушанов посочи още, че членове на надзорния съвет са подавали невярна информация, а на последното заседание е имало и опит за подмяна на документи. Правени са и опити за манипулации на протоколите от заседанията, като за тези нарушения той е уведомил служебния министър Николай Петров.

По-късно от здравната каса отрекоха обвиненията на Таушанов, а във връзка с изказването на д-р Димитров призова "всички контролни органи да се самосезират и да направят цялостна проверка на работата на институцията от 2005 година досега, в т. ч. плащания, провеждани обществени поръчки и др.".

Касата подчертава също така, че от началото на годината не е получила от здравното министерство трансферите за дейностите по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания, дейностите по амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически заболявания, интензивното лечение, както и парите за здравно неосигурените родилки.

* Допълнено с опровержението на НЗОК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още