IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниски данъци предлага ИПИ в алтернативен бюджет за 2014 г.

Алтернативата на Института за пазарна икономика отрича дефицитното харчене

14:15 | 05.11.13 г. 12
По-ниски данъци предлага ИПИ в алтернативен бюджет за 2014 г.

Бюджет за 2014 година с по-ниски данъци и по-малки разходи, предлага Институтът за пазарна икономика в своя Алтернативен държавен бюджет.

Според икономистите е възможна алтернативна фискална политика, която залага на реформи и растеж, а не просто на преразпределяне и харчене на публичен ресурс. Алтернативният бюджет за 2014 г. се фокусира върху децентрализация и развитието на регионите, реформи в здравеопазването и пенсионното дело, по-малка и по-ефективна администрация.

Предложената алтернатива на държавния бюджет изоставя дефицитното харчене и трупането на нови дългове, като залага балансиран бюджет, съобщават от ИПИ.

Докато правителственият план предвижда дефицити поне до 2016 г., тоест най-малко 8 поредни години на бюджетен дефицит (2009-2016 г.), алтернативата на ИПИ отрича пристрастяването към дефицитното харчене и разписва балансиран бюджет още за 2014 г. В допълнение се премахват или намаляват някои данъци, което не се е случвало от 2008 г. насам, според икономистите от института.

Заложеният от правителството ръст на Брутния вътрешен продукт от 1,8% е доста оптимистична прогноза, каза Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, цитирана от БТА. Този ръст е трудно постижим и не отчита два риска - очакванията за нова рецесия в еврозоната и политическата несигурност в страната. Необходимо е да се заложат по-сериозни буфери в бюджета, смятат икономистите.

От ИПИ предлагат общите приходи в бюджета догодина да бъдат 29.870 млрд. лева, което е 36,6 на сто от БВП. В проектобюджета на института общите разходи падат с около 2,5 млрд. лева спрямо проекта на министерство на финансите до 28.938 млрд. лева, което е 35,5 на сто от БВП.

Проектобюджет на ИПИ е с положително салдо от 27 млн. лева, а проектът на финансовото министерство е с дефицит от 1.472 млрд. лева.

Акценти от Алтернативен бюджет 2014

Данъчни промени – премахване на данък „дивидент” (сега 5%), премахване на данък „лихва” (сега 10%), 10% данък върху едноличните търговци (сега 15%), премахване на други неефективни данъци (например върху наследствата), ограничаване на данъчните преференции (облекчения за земеделци, ваучери за храна, преференциално ДДС за туризма), постепенно покачване на акциза върху цигарите, което да започне от 2014 г. с цел избягване на шоково покачване следващите години (увеличение на минималния акциз от 148 на 154 лв. на 1000 цигари).

Общият ефект от предложните данъчни промени е положителен, тоест води до повече приходи в рамките на 100 млн. лв.;

Реално свиване на текущите разходи (за заплати и текуща издръжка) в публичния сектор с 10% спрямо планираното – засяга всички административни звена, като единствено разходите за образование остават непроменени за сметка на по-сериозни оптимизации в силовите ведомства и съкращаване на структури. Общият ефект от предложените съкращения е над 1 млрд. лв. по-малко разходи;

Ограничаване на субсидиите от бюджета – премахване на националните доплащания за земеделските производители, в т.ч. тютюнопроизводители (заложени 264 млн. лв.) и образуване на фонд за приоритетно проектно финансиране за животновъдство и зеленчукопроизводство (в рамките на 50 млн. лв.); ограничаване на субсидиите за закъсали държавни компании. Общият ефект от промените е около 334 млн. лв. по-малко разходи;

Фискална децентрализация вместо „фонд” за развитие на регионите – прехвърляне на 1/5 от приходите от подоходния данък към общините. Сумата отново е около 500 млн. лв., колкото са заложени за регионите и в държавния бюджет. По този начин, вместо с политическо решение на министрите, ресурсът се насочва естествено спрямо икономическата активност в съответната община и обложените доходи. Преотстъпените средства могат да се предвидят само за капиталови разходи (или покриване на стари дългове), а не за текущи харчове на администрацията;

Пенсионна реформа – продължаване на покачването на възрастта за пенсиониране (което ще спести разход за пенсии от 46 млн. лв.) и пренасочване на 2 проценти пункта от пенсионната вноска към частен фонд така, както беше планирано преди повече от десет години;

Здравна реформа – разбиване на монопола на НЗОК и пренасочване на 2 процентни пункта от здравната вноска към избран частен здравен фонд. Една такава стъпка ще върне донякъде доверието в системата, давайки стимули на работещите да се осигуряват и позволявайки на частната инициатива да предостави много по-добра услуга.

Според ИПИ предложените промени „изчистват“ данъчните закони от преференции и неефективни данъци, оптимизират разходите на администрацията, свиват субсидиите за закъсали държавни предприятия.

Промените биха засилили капиталовия стълб на пенсионната система и разбиват монопола на НЗОК. Ще бъдат осигурени реални средства за развитие на регионите чрез прехвърляне на данъчни правомощия и увеличаване на стимулите на местните власти за създаване на по-добра среда за бизнес и заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Аз съм против данъците, обаче когато има данъци, трябва всички данъкоплатци да са равнопоставени. Ако си прочел внимателно мнението ми, ще видиш, че акцентирам на това, че в момента искането за отпадане на данък дивидент (който впрочем е доволно нисък) е просто едно лобистко искане с цел да се облагодетелстват определени компании. То НЕ Е принципно искане. Както споменах, само ЧЕЗ имат да внасят едни 60 млн. лв., не виждам причина да не ги платят. По въпроса за УПФ 40-45%, но пропускаш, че си си купил дял след като са ти удържали 5% на входа. Т.е. реално говорим за 35-40% При 10 годишен период това прави доходност около 3.0-3.4% на година - смешка, особено на фона на инфлацията и алтернативните доходности. Ако тебе те устройва, мене никак - не желая никакви задължителни частни осигурявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Къв плам бе Румене ? Той тоя план никога не е бил прилаган !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 10 години
.... и пълнолетие на 21 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
rumen221
преди 10 години
ИЗБИРАМЕ ПРЕМИЕР ЗА ДА УПРАВЛЯВА, А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА, като БОКО с некадърните си министри!Бюджета Е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза;5. Българска структурно-управленска криза;- Изхода е - ИСТИНСКИ ДАНЪЧНО-ДОХОДНИ РЕФОРМИ в полза на гражданите, и да спре гетоцида Ран-Ът, над нацията ни, чрез:1. Обявяване на Криза и шокова Либерализация в енергетиката2. Замяна Данък лихва с Данък банкови транзакции3. 20% Корп. данък4. Махане "тавана" на Осигуровките, изваждане Пенсиите от КСО, а инвалидните да се плащат от Здравните осигуровки5. Качване на чистата МРЗ на соц. мин. 562лв. (на 3 мес. с по 20лв)6. Връщане на ДДС за лечение, лекарства и храна7. Родителите на децата - без ДОД и спиране на платената Педофилия, чрез "майчински" само за пълнолетни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Shar
преди 10 години
Защо "компромиси"? Аз точно това казвам, да не дискриминират ЕТ, а да уеднаквят ставката му с тази за физически лица и корпоративен данък печалба?!?!?Никъде не съм споменал за тотална липса на данъци?!?!?Това, че теб те влече към"преразпределителната" рола на държавата (или там който стои зад нея в БГ) си е твой избор. Запиши се в МБСП...тъй де в това дето членуват тези до 65.г възраст :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Прав си пич, ама какви са тези компромиси?!!! Какви 10% за ЕТ? Да се премахнат ВСИЧКИ данъци! Няма нужда от данъци! Няма нужда и от държава! За какво ни е държава? Само ни харчи парите! Който е истински капиталист, ще намери начин да се защити в анархията - и себе си, и семейството! Замислял ли си се колко романтика има в хаоса?!Понеже ще има нужда и от роби, част от непълноценното население ще бъде ангажирано около семейството на баровеца и така ще отърве кожата. Останалите през газовите камери, за да не се мъчат да умират от глад и да цапат ландшафта! България под мъдрото ръководство на своя ИПИ да даде пример на света как се прави истинска пазарна икономика!Напред към феодализма! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
Гари
преди 10 години
Жеков, много е странно някой в инвеститорски форум да е против отпадането на данъка върху дивидента. Предпочиташ да ти вземат 5% от дивидента вместо да го получиш целия, така ли? Що се отнася до парите ни в задължителните частни пенсионни фондове, сега цените на дяловете в най-старите УПФ са 1,40-1,45. Което значи, че са донесли едни 40-45% от 2004 г. досега. Не че е постижение де, един обикновен допозит щеше да донесе повече. Ако вместо задължителен пенсионен фонд трябваше да си избираме задължителен банков депозит, в който да си внасяме за пенсия, щеше да е по-добре. Банките поне нямаше да ни вземат такси за управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Фискална децентрализация вместо фонд за развитие на регионите прехвърляне на 1/5 от приходите от подоходния данък към общините. Това в момента ако се направи ще значи - малките общини да фалират за сметка на Софийската и още една, две други.Разбира се че трябва да има децентрализация,но това трябва да стане със започване на процес за нормализиране на данък имоти - като целта е всички имоти след 5 години да речем да имат 1% данък върху пазарната цена, както е във всички европейски страни.Отделно за да не се увеличава данъчното бреме, може да се намалява съответно ДДС да речем.Така общините ще имат пари, цените на активите ще намерят много по-нормални равновесни нива и ще стане изгодно и в България да се прави бизнес.http://mickideas.blogspot.com/2013/05/blog-post_4502.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Shar
преди 10 години
Така е, прав си. Не трябва да има НИКАКВО задължително "осигуряване". То и самото словосъчетание е оксиморон.Ликвидация на НОИ и всякакви ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ фондове, било то частни или държавни. Всеки да се оправя както сметне за добре и да не чака на "държавата" (работещите в частния сектор).Данъкът да стане 10% и за ЕТ и да се премахнат всякакви паразитни субсидии, доплащания и прочие протекционистични комунопростотии. Да оцелява само най-способния и адаптивен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 10 години
Очаквах повече от ИПИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още