IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по храните проверява ресторанти и магазини по нов метод

С чек листи скоро се планира да бъдат инспектирани и предприятията за преработка на храни

14:52 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Агенцията по храните проверява ресторанти и магазини по нов метод

Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече проверяват ресторанти и магазини по стандартизирани въпросници (чек листи). Това стана ясно на дискусията „Море от храни“.

Изпълнителният директор на Агенцията Пламен Моллов е въвел преди три седмици този начин за проверка. Новата практика дава по-високи гаранции на потребителите, че няма да има проблеми с храната. „Избягва се възможността за субективни грешки“, обясни той.

Нещо повече – Моллов планира въпросниците да бъдат въведени и при проверките на други обекти за цялата хранителна верига. Сега те са въведени за заведенията за хранене, детските кухни и търговията на дребно. В момента се обмисля с чек листи да се проверяват и предприятията за производство на храни.

Във въпросника за ресторантите се попълват подробно данни за обекта, вида на проверката, информация за хигиената на оборудването и помещенията, за съхранението на храни и др.

На дискусията срещу чек листите се обяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. Според нея  само 10% от ресторантите, които функционират на светло, могат да отговорят на изискванията. Въпросникът не е съгласуван с браншовите организации, заяви тя.

„Нещата трябва да се знаят, за да се изпълняват. А не да се създават условия за формални проверки и корупция. Изискванията не са изпълними. Трябва да има различни критерии за най-малките, средните и големите производители на храни. В съседна Гърция, където харчим парите си с удоволствие, няма заведения, които отговарят на тези изисквания“, каза тя и поиска да се създават работещи модели, а не да се разписват „академични изисквания“ към фирмите.

Моллов обаче заяви пред журналисти, че европейското законодателство не прави разлика между малки и големи обекти. „Представителите на бизнеса тепърва ще разберат колко актуални и практични са  чек листите“, каза той в отговор на недоволството, изразено от страна на фирмите.

В условията на свободен пазар най-големият контрольор на качеството е клиентът, коментира пред журналисти Благой Рагин, председател на Българска ресторантьорска и хотелиерска асоциация.

Савина Влахова от Съюза на мелничарите посочи, че такива чек листи с над 100 въпроса няма в друга европейска страна. Ние не сме против контрола, заяви тя.

Чек листовете са направени, за да е уеднаквен контролът, отговори на критиките Моллов. Той допълни, че контролният орган не е репресивен, а респектиращ. Когато се напишат определени предписания, тяхното изпълнение трябва да е безпрекословно. Чек листите дават възможност за верификация на контрола, защото работата на всеки инспектор може да бъде проверена от негови колеги, разясни той.

Според представителите на бизнеса над 50 на сто от храните в България са произведени в сивия сектор и това всъщност е един от най-сериозните проблеми за бизнеса.

„В България има 3600 производствени обекта за риба. Регистрирани са 700. Останалите  произвеждат шаран и толстолоб и ги продават в търговските вериги“, даде пример д-р Йордан Господинов от БГФИШ. Той посочи, че българските производители на рибни продукти изнасят успешно за Западна Европа и азиатския пазар, включително и месо от рапани за Япония.

„Сива икономика има навсякъде, но не е нужно да е в такива огромни размери“, заяви Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите. Тя посочи, че, ако в едно село има незаконен цех, това се знае и от кмета, и от електроразпределителното дружество, и от инспекторите.

Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите предложи всички чек листи по видове производители да бъдат качени в сайта на Агенцията. Ако всеки един производител може да види по какво ще го проверяват, ще може да се приведе в съответствие, изтъкна тя.

Пламен Моллов заяви, че най-рано в средата на юли ще стане ясно дали новият метод за проверка е ефективен.

По повод започналия летен туристически сезон той посочи, че областните дирекции в Бургас, Варна и Добрич са разяснили новите мерки за контрол на бизнеса.

„През летния сезон проверките ще бъдат засилени. Мобилни звена ще правят инспекции в морските курорти. Инспекторите в мобилните звена ще са от други области“, обясни шефът на Агенцията по храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още