IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпки в цените на генериците ще доведат до ново изтегляне от пазара

Генеричната фармацевтична асоциация ще аргументира защо договарянето на отстъпки не е подходящо за генеричните медикаменти

17:00 | 16.12.14 г.
Отстъпки в цените на генериците ще доведат до ново изтегляне от пазара

Договарянето на отстъпки в цените на лекарствата със Здравната каса е удачно за иновативните медикаменти, които нямат по-евтин аналог. Но там, където има по-евтини генерични продукти, които в повечето случаи са поне няколко, и цените се определят на базата на международно рефериране с други 17 държави, няма смисъл да се говори за допълнителни отстъпки.

Това каза за Investor.bg председателят на Българска генерична фармацевтична асоциация (БГ ФармА) Николай Хаджидончев по повод на последните промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха публикувани за обществено обсъждане от здравното министерство преди дни. Те предвиждат задължително централизирано договаряне на отстъпки за лекарства за домашно лечение и при тези за злокачествени заболявания.

Николай Хаджидончев обясни, че цените на генериците всяка година намаляват именно в резултат на външното рефериране и на вътрешна конкуренция на пазара.

Той посочи, че в предстоящи преговори от асоциацията ще се опитат аргументирано да обяснят защо договарянето на отстъпки не е подходящо за генеричните медикаменти, като допълни, че логиката е на страната на генеричните производители.

Ще търсим варианти по отношение на исканите отстъпки, за да не се стига до изтегляне на генерични лекарства от пазара, категоричен бе той. И припомни, че такова изтегляне вече имаше през тази и миналата година.

„Това не е в интерес на никого - нито на пациентите, нито на компаниите, нито на здравния фонд. Когато изтегляне от пазара се случи за медикамент за онкологията, например, и няма генерична алтернатива, се отива на по-скъпия оригинален продукт, което не е в ничий интерес, защото спъва и достъпа до лекарства за повече пациенти, разясни той. 

Хаджидончев припомни, че употребата на генерици в Европа пести на здравните бюджети по около 8 милиарда евро годишно.

Ако повече генерични медикаменти влязат в списъка на плащаните от Касата лекарства и бъдат реимбурсирани в по-висока степен, това ще сведе доплащането от страна на пациента до минимум. В момента заради ниски нива на реимбурсация доплащането от джоба на пациентите у нас стига 66 процента, изчисляват от БГ ФармА. В момента 25 на сто от бюджета на здравния ни фонд отива за генерични продукти, а останалите за оригинални.

Според данните от последния анализ на изследователската компания IMS Health за фармацевтичния пазар у нас се очаква за 2014 година пазарът на лекарства в България да регистрира ръст от 8%.

Ръстът на аптечния пазар ще бъде 6,5%, а този на болничния пазар се очаква да достигне 15%. При болничния пазар ръстът не е повсеместен – той засяга само една голяма група – онкологията. При онкологичните медикаменти е регистриран ръст от 30% в стойност. Размерът на болничния и на аптечния фармацевтичен пазар тази година ще надхвърли 370 милиона лева за онкопрепарати.

По отношение на потреблението на генерични медикаменти данните за България сочат, че пазарът на генерици бележи ръст от 5% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още