IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевти искат отлагане на новите правила за предписване на лекарства

От Българския фармацевтичен съюз настояват за редакция на наредбата за достъпа до медицинска помощ

17:50 | 01.03.16 г.
Фармацевти искат отлагане на новите правила за предписване на лекарства

Българският фармацевтичен съюз подкрепя въвеждането на генерично предписване на лекарства, които са заплащани с публични средства. Това се посочва в становище на съсловната организация на фармацевтите във връзка с публикуваната за обществено обсъждане Наредба за достъпа до медицинска помощ.

Промените въвеждат нови правила за предписване на лекарства, платени напълно или частично от бюджета на НЗОК. Предвиден е и режим на генерично предписване на лекарствени продукти, които са заплащани 100% от бюджета на НЗОК и генерично или индикативно предписване според цена на продукта за тези, които са частично заплащани от бюджета на НЗОК.

Според БФС фармацевтите следва да имат гарантирано право да извършват генерично заместване в рамките на определената от изпълнителя на медицинска помощ терапия при съобразяване с възможностите на пациентите, като предписването на лекарствените продукти да бъде по международно непатентно наименование (INN) на активното вещество, а не по търговско наименование, както е сега. Така ще се намали тенденцията по нарастване на публичните разходи за амбулаторно лечение при навлизане на нови продукти и напрежението сред пациентите, посочват от БФС. 

В допълнение се напомня, че прогенеричната лекарствена политика е утвърдена в държавите членки на ЕС като средство за стимулиране на пускането на пазара на нови продукти, намаляване на публичните разходи за лекарствена терапия и гъвкаво съобразяване с финансовите възможности на отделния пациент.

България е една от четирите държави членки на ЕС, които не дават реална възможност за генерично заместване от фармацевтите на предписани по търговско наименование лекарствени продукти, заплащани с публични средства. Тази възможност е налице към настоящия момент, но тя е само пожелателна и не се използва от нито един изпълнител на медицинска помощ по данни на НЗОК. Всички държави членки притежават законодателство, приемащо различни форми на задължителна инициатива за генерично предписване и/или заместване при отпускане на лекарствени продукти, с изключение на България.

Според Българския фармацевтичен съюз е необходимо прецизиране на видовете лекарствени продукти, за които се прилага предписването по международно непатентно наименование.

Те смятат за по-удачно и належащо въвеждането на задължителен режим на генерично заместване за частично заплащаните от бюджета на НЗОК лекарства, а не за напълно платените. При някои търговски марки доплащането от страна на здравноосигурени лица при 25% и 50% реимбурсиране е значително. Така пациентите ще имат право на избор в аптеките на лекарствен продукт с по-ниско доплащане, съобразено с финансовите си възможности.

При включването на частично платените лекарства в обхвата на генеричното предписване обаче се обезсмисля въвеждането на ценовия коридор от 1 септември, тоест доплащане на лекарство от пациента в рамките на максимум 60% от стойността му.

От БФС посочват още, че за част от лекарствата – най-вече напълно покритите от касата – генерично предписване или не е целесъобразно, или пък не е възможно. „Продукти като биотехнологичните, биоподобните и биологични лекарствени продукти и такива с тесен терапевтичен индекс следва да НЕ подлежат на предписване по международно непатентно наименование. Изискванията за проследяемост на лечението е особено важна при биологичните молекули и трябва да се извършва по време на предписването, отпускането, мониторирането и отчитането на резултатите от лечението“, казват фармацевтите.

Затова Българският фармацевтичен съюз предлага алтернативно решение на настоящите недостатъци в проекта със създаването на по-подробни правила за генерично заместване от страна на магистър-фармацевтите на определени групи лекарствени продукти, заплащани напълно и частично от НЗОК.

Те предлагат фармацевтът и пациентът да имат също така гарантирано от закона право да инициират генерично заместване на предписани по търговско наименование лекарствени продукти. Органът, който следва да определя кои продукти са включени в режима на генерично заместване, е Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Съветът следва да допълни Позитивния лекарствен списък с допълнителна колона с информация за всеки продукт с изрично посочване дали подлежи на генерично заместване по международно непатентно наименование (INN).

 От съсловието предлагат да се отложи приемането на промените в проекта на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ до 1 септември т.г.

Те настояват за създаване на работна група, която да подготви нов проект на наредба, който да предвижда въвеждането на прогенерична лекарствена политика чрез гарантирано право на магистър-фармацевтите за генерична субституция в съответствие с приетата през 2015 година Национална здравна стратегия 2020.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още