IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Стрес тестове на банките според еврорегламентите е прехвърляне на отговорност

Според американския професор банките у нас днес са по-стабилни, отколкото при колапса на КТБ

13:50 | 20.03.16 г. 1
<p>
	Стив Ханке <em>Снимка: БТА</em></p>

Стив Ханке Снимка: БТА

Според американския професор Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас,  властите са поискали стрес тестове на банките според еврорегламентите, за да прехвърлят отговорност.

„Българските власти по принцип не поемат отговорност. Обичат да прехвърлят отговорността – в случая – на Европейския банков надзор, вместо да регулират банките на национално ниво, нещо което смятам че трябваше да направят“, казва проф. Ханке, цитиран от bTV.

Според проф. Стив Ханке банките у нас днес са по-стабилни, отколкото при колапса на КТБ.

Ползата от настоящите тестове ще е само една – веднъж вече приключили, ще знаем резултатите и спокойствието ще се върне в системата. 

Несигурността, по думите на проф. Ханке, идва от това, че отговорността в България се прехвърля.

„Ето, КТБ се срина и тогава изведнъж властите казват: „Не сме достатъчно компетентни, не може да регулираме банките ние, ще минем към Европейските банкови регулации“. Това изнервя хората и те си казват: „О, БНБ не знаеше какво прави или вероятно е корумпирана и сега прехвърлят топката към регулаторния режим на ЕС“, посочва той.

Според Ханке българските вложители могат да са спокойни за състоянието на банковата система. Дори дадена банка да не мине теста, ще бъде заставена да покрие стандартите за определен период от време.

БНБ започна тестването на банките в България, а „диагнозата“ ще е ясна през есента.

Властите избраха прегледът да се направи според Европейския банков надзор и той започна с оценка на активите, т.е. какво притежават като апартаменти и имоти и за колко време могат да бъдат продадени при спешна нужда от пари в брой. Ще се проверява и на какво теглене на влогове може да издържат банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
За банковата система си го знаем като цяло - http://***.infograf.bg/article/1443012475064и за ''гнилите ябълки'' тоест хубаво е една разбивка за всяка банка по отделно Според мен БАЗЕЛ-3 е недостатъчен и капиталовата адекватност като цяло трябва да е над 20% а за ликвидността е по-просто За финан.левъридж също е важно защото 2010г. немските банки имаха 33% и затова спасяваха Гърция защото щеше да рухне пирамидата - целият ЕС и света чрез ефекта на доминото Положението е страшно и някои смешници се опитват да манипулират ,че ако го няма банкстерите нямало да има растеж тоест ,че затягането на изисканията били вредни и ако пита мен БАЗЕЛ - 33 ще направя (33% капит.адекватност) с времето Обяснил съм от къде ще дойде растежа - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034като най-важното е осъзнаването ,че криза е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 ,и трябва нова ''система''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още