IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките ще определят лихвите по кредитите по един и същи модел

Някои банки са определяли лихвите „колкото им трябва, за да поддържат свръхпечалба“, убеден е икономистът Румен Гечев

10:57 | 31.10.13 г. 56
Банките ще определят лихвите по кредитите по един и същи модел

“Държавата не увеличава и не намалява лихвите, тъй като сме в пазарна икономика и те трябва да се формират при пазарни условия. Това, което искаме да променим в действащите закони, е да направим формирането на лихвите да стане по-пазарно“, съобщи в ефира на „Нова телевизия“ депутатът от „Коалиция за България“ Румен Гечев.

Той обясни какви промени в нормативните актове планира правителството в тази насока. На първо място при определянето на лихвата всяка търговска банка добавя един компонент, определян от Кредитния съвет на съответната институция. „Всяка търговска банка по собствено усмотрение определя величината на този компонент“, коментира „червеният“ депутат.

Такъв подход в Европа няма, допълни Гечев и посочи, че лихвите ще бъдат формирани по „европейски механизъм“. Един от вариантите е лихвите да се определят спрямо индекса LIBOR или EURIBOR, обясни още той. Друг вариант е да бъде взет индекса СОФИБОР (определян от БНБ – бел.ред) или комбинация от индекси.

Според Гечев това ще намали стойността на лихвите, защото в момента те не се определят на пазарен принцип.

В момента някои от банките определят лихвите по кредитите „колкото им трябва, за да поддържа свръхвисока печалба“, категоричен беше още икономистът. Той  допълни, че банките трябва да работят на печалба, защото са бизнес организация.

С промените всички банки ще определят лихвите си по един и същи модел, но лихвените проценти ще бъдат различни, защото има пазарна конкуренция, убеден е Румен Гечев. Кредитният съвет вече няма да решава каква ще е стойността на компонента, определян досега.

Що се отнася до хората, които не могат да плащат вноските по кредитите си и са ипотекирали единственото си жилище, правителството предвижда защита чрез механизъм за продажба на жилището, спазвайки пазарните принципи, обясни още Гечев.

В момента оценката се прави от съдия – изпълнител. „Жилището може да има пазарна оценка 100 хил. лева, а той да го оцени на 47 хил. лева и да го продаде веднага“, смята още депутатът. „Банките гледат бързо да си възвърнат чуждите пари, които са дали на кредит и си връщат разликата от кредитополучателите“, допълни Румен Гечев, но посочи, че опрощаване на кредити не може да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 9 rate down comment 3
FINTA
преди 10 години
Мизантроп ли си, какъв си? А това, че се определят по непрозрачен начин кой е виновен? И ако си подписал договор на едни условия, пък се окажат други, пак ли потребителят е виновен? Никой не иска да се дава без нищо. Но ако подпишеш на 5% 2 месеца по-късно се оказват 10? И защо лошите кредити са за сметка на изрядните платци, отново прехвърлена вина по непрозраччен начин? Още въпроси искаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 4
zdravko1
преди 10 години
Дълговете, не се нaследявaт! Към всеки кредит имa зaдължителнa зaстрaховкa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
Проблемите дойдоха когато банките започнаха да вземат краткосрочни решения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Съгласен съм, но след няколко тиража на кредитния цикъл, просто няма начин да не ползваш дълг при покупка на имот. Овците вдигат цените до безобразие, все едно на *** да дадеш АК. Банките има едностранен интерес дълговете да се увеличават, и всичката им загриженост на думи за икономиката, обществото и индивида е просто нелепа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Моля дайте мнение за следната формула, която изчислява максималния размер на кредита, който е "здравословно" да се тегли:Обща сума за връщане = Общо очаквани постъпления х 0,07Пример: Заплата 800 лв. месечно, период 3 години. Общо очаквани приходи 28800 х 0,07 = 2016 лв - обща сума за връщане. Т.е при 10% лихва, нашият човек ще може да изтегли само 1500 лева и ще трябва да внася около 50лв месечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Консервативното регулиране на банките (явно) не е достатъчно (за да има ниски лихви) - трябва да има и консервативно кредитиране (с повече обезпечение) от страна на самите банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 10 години
Няма отърване - там е система и да гръмнеш някой нищо няма да направиш . Нали чу новината от вчера - онзи дето утрепа банкерката Булбанк пак си го разпродава . А дълговете като не се погасяват се наследяват независимо колко трябва да чакат да пораснат децата . Трябва много да се мисли преди да подпишеш договора пред банката а най важното е да си събрал поне половината от парите на това дето ще го купуваш . Който не знае за кривата "риск-доходност" - да не влиза в банка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
ми те като вземат апаратамента те кво наследство ще получат?Има да чакат ,още 17 години, докато децата да порастнат....ако до тогава не гръмна тоя дето ги "чака"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 10 години
Ако не можеш да плащаш ти продават жилището , смъкват ти дрехата от гърба и по живо по здраво . А децата ти ще трябва да правят отказ от наследство :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Ами ако искам да му плащам, би трябвало да му пука! Ако се отказва да му плащам...живи и здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още