IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: България трябва да остане член на реформиран Европейски съюз

Десет години след присъединяването ни към блока страната изостава заради дефекти в управлението, смятат учени от БАН

16:13 | 05.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Само през 2016 г. нарастващите трансфери от работещите в чужбина българи за семействата им в страната са 1,7 млрд. лева. Откриха се възможности за живот и работа в европейските страни. Каква би била безработицата у нас, ако границите оставаха затворени“, коментира икономистът.

Той изброи сред предимствата на членството в ЕС и обучението и квалификацията, които получиха българските младежи, снабдяването на магазините с потребителски стоки, доверието, което получи страната ни като политически и стопански партньор.

Към негативите Иван Ангелов причислява преждевременното изключване на ядрените блокове в Козлодуй, въпреки подкрепата на МААЕ, и свързаните с това големи разходи за заместващи мощности. Той пресметна загубите на около 10-12 млрд. евро.

Според учения членството в ЕС е ограничило националния ни суверенитет, като ни е наложило ограничен избор на вътрешна икономическа политика, като възможността да решаваме за строителство на АЕЦ Белене и да допуснем преминаването на газопровода „Южен поток“ през територията на България.

Сред разходите се нарежда годишният членски внос, който вече достига 1 млрд. лева, плащането за гранични заграждения и текуща издръжка на мигрантите (между 600 и 1 000 лв.).

Иван Ангелов е на мнение, че участието на България в митническия съюз (заедно с членството в СТО) е открило границите за внос и износ при ниска конкурентоспособност и това се е отразило негативно на икономиката ни.

„Само при производството на три продукта – електрическа енергия, пшеница и царевица, сме запазили или повишили продукцията след членството в Евросъюза", цитира той данни на Националния статистически институт.
Прогнозата му за уравновесяване между ползите и разходите може да има между 2040–2050 г.

               Производство на някои основни стоки

Източник: НСИ

В търсене на балансирана оценка

„България нямаше, а и сега няма разумна алтернатива на интеграцията в ЕС", смята икономистът, но се надява общността да се реформира радикално, като се приложат ефикасни механизми за съчетаване на националните с общностните интереси в рамките на Евросъюза.

Той посочва, че само така ще се преодолее изоставането на България спрямо другите страни членки в Централна и Източна Европа, което расте през последните 20 години.

С изключение на няколко задоволителни постижения – по бюджетните баланси и ниската публична задлъжнялост, страната ни не е в по-добра позиция в резултат на асоциирането и членството в ЕС. Ангелов е на мнение, че причина за това са „сериозните концептуални дефекти в управлението на икономиката и другите сектори, както от Брюксел, така и от нашите правителства“.

Нов модел на бюджетна политика

Въпреки постигнатата фискална дисциплина, България продължава да е извън еврозоната и е
обект на процесите на диференцираната интеграция. Това коментира проф. Татяна Хубенова от Института за икономически изследвания.

Тя препоръча да се очертаят перспективите относно фискалната политика на България във връзка с избора
на Пътна карта за участие в Икономическия и паричен съвет и приемане на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 6 години
Ако накарат икономиката да работи и да спре концентрацията и в Германия, т.е. да расте хомогенно по цялата територия на ЕС - ще бъде чудо.Защото са некадърници - социалисти които знаят само да дърпат чергата към себе си и да преразпределят заграбеното чрез данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
"Ако от Брюксел накарат съдебната система да работи - това ще компенсира затворените реактори в Козлодуй. Жалко обаче, че изглежда, че и те вече са се отказали..."На Брюксел му дреме за съдебната система , след като Боко прави всичко което му разпоредят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Momchil_Matev
преди 6 години
Евро не ни трябва. Ползите ни са досежно натискът, който се упражнява от Брюксел и Западна Европа в посока на реформиране на институциите и спазването на частично привидно благоприличие на управляващата мафиотско-олигархична върхушка, колкото да не бъде съвсем нагла.Ако от Брюксел накарат съдебната система да работи - това ще компенсира затворените реактори в Козлодуй. Жалко обаче, че изглежда, че и те вече са се отказали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още