IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС въвежда единна процедура за наемане на работници от трети страни

Емигрантите, които работят законно в държава от ЕС, ще се ползват със същите права, с които гражданите на съответната страна

17:20 | 13.12.11 г.
ЕС въвежда единна процедура за наемане на работници от трети страни

През единна процедура ще преминават емигрантите от трети страни, които работят законно в Европейския съюз (ЕС), предвижда директива, гласувана от европейския парламент (ЕП), съобщиха от информационното бюро на институцията в България.

Директивата допълва вече съществуващите мерки, свързани с легалната миграция, например т. нар. „синя карта“, и има за цел да улесни миграцията в случаите, когато тя е свързана с нуждите на европейския трудов пазар.

Нормативната уредба предвижда още емигрантите от трети страни с разрешително за работа в държава-членка на ЕС да имат сходни права с тези на гражданите на Еврообщността по отношение на условията на труд, социалното осигуряване и достъпа до публични услуги.

Работниците и служителите емигранти ще имат правото още да членуват в синдикални организации, да се ползват от услугите на местни бюра по труда, да бъдат настанявани в социални жилища и други.

Държавите-членки на ЕС обаче могат да въведат определени ограничения за работници с продължителност на договорите по-малка от 6 месеца. Семейните обезщетения на граждани от трети страни, които са приети за обучение в страна членка, също могат да бъдат ограничени.

Предложената директива ще намали и административните процедури за гражданите от трети страни. Възможност за подаването на молба за разрешаването на престоя и работата в страна от ЕС ще има както самото лице, така и работодателят му.

Новият закон няма да обхваща дългосрочно пребиваващите, бежанците, командированите работници, сезонните работници, работниците, които са делегати в рамките на програми за мобилност в международни компании, както и детегледачките и моряците, които плават под флага на друга държава-членка на ЕС.

Страните от Еврообщността трябва да транспонират директивата в националните си законодателства в рамките на две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още