IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Повечето европейски страни заслужават рейтинг CCC, а САЩ - ВВВ

Еврото ще продължи да се понижава, което ще затрудни европейските фирми с техния голям доларов дълг, смята анализаторът

15:12 | 16.01.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Фабер: Повечето европейски страни заслужават рейтинг CCC, а САЩ - ВВВ

Повечето европейски страни заслужават кредитна оценка „CCC“, а „рейтингът на САЩ не трябва да е „ААА-“, а „BBB“ или неинвестиционен, ако наистина анализираме нарастването на дълговото бреме в перспектива“, казва Марк Фабер, издател на  Gloom, Boom & Doom Report, цитиран от CNBC.

Фабер посочва, че Франция не е в особено добро състояние и че понижаването на френския рейтинг с една степен е „недостатъчно“.

В петък Standard & Poor's отне първокласния „ААА“ рейтинг на Франция, присъждайки й кредитна оценка като тази на САЩ - „АА+“. Според Фабер Германия, най-силната икономика в еврозоната, „е ок, въпреки че също има значителни задължения“.

Той посочва, че „не се интересува от ДЦК, освен като средство за краткосрочна търговия“ и допълва, че „в дългосрочен план подобни активи биха донесли загуби“

Фабер подчертава, че „не би купувал френски облигации, както не би купувал и американски облигации“.

Той прогнозира, че ефектът от понижението на европейските рейтинги върху световните фондови пазари ще бъде ограничен, какъвто е бил и след понижението на щатския рейтинг през август.

„Пазарите вече са отчели понижените рейтинги“, посочва Фабер. Ако решението на Standard & Poor's има ефект то той ще е върху стойността на еврото. „Мисля, че еврото ще продължи да се понижава“, допълва той.

Корпорациите в Европа са натрупали значително количество деноминирани в долари дългове и евтиното евро ще „затрудни обслужването им“.

Това което може да раздвижи пазарите е, ако някоя страна обяви, че напуска еврото, коментира Фабер. „Ако Гърция направи това, няма да е катастрофа. Но ако го направят Гърция, Португалия, Испания и Италия, тогава ефектът върху дериватния пазар ще бъде огромен.“

Той допълва, че европейските пазари се представят по-слабо от щатските, но че в даден момент това ще се промени. Активите, в които Фабер възнамерява да инвестира включват суровините, недвижимите имоти и благородните метали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
когато всички очакват едно се получава точно обратното - еврото ще почне да се качва в краткосрочен план е buyколкото до кредитния рейтинг и там Фабер се е пообъркал сериозно - кой е най-голимият длъжник в света - европейските държави или правителството на САЩ ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Германия не е "ОК" , точно тя е виновна за задлъжняването понеже е купувала ДЦК на трупащите дълг с пари които е вземала на заем.Правеха го с цел да осигурят по голям пазар за немската индустриална продукция , по голям от реалния.Ако съм прав това гарантира , че пазарът на тази продукция ще се свие със стопиране на задлъжняването при трупащите дългове и Германия ще изпита затруднения в плащането на собствения си дълг.За рейтинговите агенции това е невидимо и Германия е "ОК"..с първокласен инвестиционен рейтинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още