IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ernst & Young: Инфлацията във Великобритания ще остане доста над целевия праг

Прогнозите контрастират с тези на Мървин Кинг, според когото тя ще се забави до 2% в рамките на две години

14:32 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ernst & Young: Инфлацията във Великобритания ще остане доста над целевия праг

Инфлацията във Великобритания ще достигне пик през лятото и ще се задържи в обозримо бъдеще доста над целта, определена от финансовия министър на страната от 2% годишно, предупредиха днес от Ernst & Young.

„Поради по-ниската миналогодишна база потребителската инфлация ще нахвърли 3% през лятото. Тя ще забави темп през есента заради очаквания по-нисък ръст на разходите за енергия и храни в сравнение с миналата година. Въпреки това инфлацията едва ли ще спадне под 2,5%“, смятат от ITEM Club, звеното за прогнози на Ernst & Young.

Според доклада инфлацията през 2013 г. ще бъде 2,9%, след което ще се понижи до 2,6% през 2014 и 2015 г. Прогнозите контрастират с тези на отиващия си през юли управител на Английската централна банка Мървин Кинг, според когото инфлацията ще се забави до 2% в рамките на две години.

Инфлацията във Великобритания е над целевия праг от 2% от 2009 г. и това бе посочено от Английската централна банка като една от причините да не активира отново програмата си за изкупуване на облигации.

Докладът на ITEM Club очертава негативното влияние на високата безработица върху британската икономика, която се бори да задържи растежа, който през първото тримесечие бе едва 0,3%.

„Инфлацията през последните три години отнемаше от потреблението на домакинствата. Цените на храните скочиха с почти 40% от 2007 г. насам, като фирмите и потребителите трябваше да превъзмогнат и растящите цени на петрола и суровините, слабия паунд, както и по-високите ДДС и разходи за образование“, коментира Карл Астори, старши икономист в ITEM Club.

Авторите на доклада посочват, че ако инфлацията през последните три години бе по-ниска, например средно 2% годишно, то британският БВП щеше да е с 10 млрд. паунда (15 млрд. долара) по-висок.

От друга страна обаче ситуацията щеше да е много по-зле, ако централната банка се беше опитала да се бори с инфлацията чрез затягане на монетарната политика, добавя Астори

„При алтернативния сценарий лихвите щяха да нараснат до 3,5% през 2011 г., задушавайки икономическото възстановяване още по-отрано и коствайки допълнителни 625 хил. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още