IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Lloyds Bank за полугодието се сви с 63%

Спадът се дължи на високите разходи на британския кредитор за уреждане на регулаторни казуси

17:35 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Lloyds Bank за полугодието се сви с 63%

Lloyds Banking Group oтчете с 63 на сто по-ниска печалба за първото полугодие на 2014 г., тъй като кредиторът задели 1,1 млрд. паунда за уреждането на поредица от регулаторни казуси.

Lloyds, която е частично собственост на британското правителство в резултат на спасителния заем по време на финансовата криза, съобщи, че печалбата ѝ е спаднала до 574 млн. паунда в периода януари-юни от 1,56 млрд. паунда година по-рано.

По-рано тази седмица банката се съгласи да заплати глоба в размер на 370 млн. долара на американските и британските власти, разследващи нейното участие в международния скандал от 2012 г. за манипулиране на лихвените проценти. Постигайки споразумение с властите, Lloyds последва британските си конкуренти от Barclays и Royal Bank of Scotland, които се съгласиха да заплатят съответно 453 млн. и 612 млн. долара през 2012 и 2013 г.

Санкцията за Lloyds включва глоба от 105 млн. паунда от британската Комисия за финансов надзор (Financial Conduct Authority – FCA), 105 млн. долара от Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) и 86 млн. долара от Министерството на правосъдието на САЩ.

Кредиторът съобщи също така, че ще да задели допълнителни 600 млн. паунда за компенсиране на клиентите, на които нерегламентирано са били продадени застраховки за защита на плащанията – продукт, който коства и на други британски банки обезщетения за милиони лири.

"Ние категорично искаме да направим Lloyds компания с най-високи стандарти за почтеност", посочи Антонио Орта-Осорио, главен изпълнителен директор на банката.

За първата половина на 2014 г. Lloyds отчита печалба преди облагане с данъци в размер на 863 млн. паунда, предава The New York Times.

Изключвайки продажбите на активи и някои разходи, Lloyds отчита печалба в размер на 3,82 млрд. паунда спрямо 2,9 млрд. паунда през първата половина на 2013 г. По този начин основната печалба изпревари очакванията на анализаторите.

Британското правителство, което предостави спасителен пакет в размер на 17 млрд. паунда поради финансовата криза, държи дял от около 25 на сто в банковата група Lloyds. Осъществявайки две предлагания на акции, властите намалиха дела си с около 39%. По думите на финансовия министър Джордж Озбърн продажбата на останалата част в Lloyds е приоритет за кабинета.

Нетната печалба от лихви – мярката за това, което една банка печели от бизнеса с кредитирането, нарасна с 13 на сто до 5,8 млрд. паунда от 5,2 млрд. паунда през първата половина на 2013 г.

Съотношението на капитала от първи ред (Tier 1 ratio) на британския кредитор – една от ключовите мерки за финансова стабилност, достигна 11,1% към края на юни. През юни 2013 г. бе отчетено ниво от 9,6 на сто.

Европейските банки са длъжни да поддържат съотношение на капитала от първи ред от поне 4 на сто съгласно регулаторната рамка Базел III. Въпреки това по-големите банки трябва да поддържат по-високо минимално равнище на капитала, който се определя от регулаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още