IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчезна ли диалогът след Минските споразумения?

Конфликтът тепърва ще се развива, прогнозираха Милен Керемедчиев и д-р Пламен Димитров

11:14 | 23.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Изчезна ли диалогът след Минските споразумения?

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че проваля усилията за мир. Той изключи каквито и да било териториални отстъпки. Сложи ли Москва окончателно точка на дипломацията, след като призна независимостта на двата отцепнически района Донецк и Луганск?

Милен Керемедчиев, бивш заместник-външен министър, смята, че намаляват възможностите за комуникация. В ефира на Bulgaria ON AIR той напомни, че само преди няколко месеца Путин и Москва бяха най-желани и най-посещавани за диалог и от САЩ, и от европейските лидери.

„Имаше много активна дипломация, това вече няма как да бъде факт. Диалогът рязко се прекрати, но той не трябва да бъде на нула. Колкото по-малко се говори с Путин, толкова повече Русия се капсулова и прави каквото си иска", коментира Керемедчиев.

Според д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество рамката на дипломатическите отношения се променя.

"Беше констатирано както от страна на Запада, така и от страна на руския президент, че Минските споразумения в рамките, на които се водеше диалогът, вече са мъртви. Те не съществуват, защото регламентираха края на бойните действия в Източна Украйна през 2014-2015 година. А сега, след като Путин признава Донецката и Луганската самопровъзгласили се републики за отделни държави, а не за част от Украйна, явно е, че Минските споразумения ги няма. И ако се води някакъв диалог - той трябва да бъде в съвсем друга рамка", допълни той.

Д-р Димитров отбеляза, че може и да се постигнат нови споразумения, но засега дипломацията е далеч от това.

По думите на Керемедчиев конфликтът тепърва ще се развива, тъй като Путин опипва почвата от гледна точка на това какви точно санкции ще бъдат наложени на Русия. "Ако гледаме сценария, който беше изигран през 2014 година с Крим – това е първата стъпка, за да се опипа почвата", каза той и определи, че засега санкциите не са брутални, както обещаха САЩ и западноевропейските държави.

Милен Керемедчиев предвижда обаче нови възможности за увеличаване на териториалната инвазия след подписаното между Путин и двете самопризнали се републики споразумение.

"Очевидно Украйна е неговата цел. Видяхме в обръщението му към нацията как се изказа за нея - изключително обидно, арогантно. Той смята, че това е един несъстоял се държавен проект и Русия има легитимно право да се вмесва в делата на тази държава, да откъсва части от нейната територия“, е мнението на д-р Димитров.

В анализа си той посочи, че руският президент провежда стъпаловидна агресия към Украйна, която е на няколко различни нива. „Първото е това, което видяхме - да признае двете републики за независими. Следващото ниво би могло да бъде пряка анексия на тези територии. А на трето място да се опитат да разширят територията на тези републики върху цялата Донецка и цялата Луганска област, защото в момента не ги обхващат изцяло", коментира Пламен Димитров и смята, че накрая следва "невероятен сценарий" - пълномащабна агресия и война към Украйна с цел да превземат Киев и Одеса.

Отвори ли се "Кутията на Пандора" през 2014 година в Крим? Ще продължи ли да шантажира Европа с доставките на газ Владимир Путин?  Ще заработи ли "Северен поток 2" през тази година?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още