IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отхвърли предложението да плаща за руския газ в рубли

Очаква се ЕС и САЩ да подпишат споразумение за покупка на допълнителни количества втечнен газ

09:48 | 25.03.22 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Европейския съюз (ЕС) вероятно ще откажат да плащат за руския природен газ в рубли, каквото искане отправи президентът на Русия Владимир Путин, става ясно от изявления на лидерите на общността, които се събраха на среща в Брюксел. Има договори, в които валутата е фиксирана, коментира германският канцлер Олаф Шолц. "В повечето случаи става въпрос за евро или долари", допълни още той, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, че българският енергиен министър Александър Николов коментира, че подобно искане не е проблем за българската държава и имаме финансов контрагент, който може да извърши трансакцията. Договорите ни с "Газпром" и особено условията по плащанията и цените са търговска тайна.

Искането за плащане в рубли повдигна въпроси за сигурността на доставките на руския газ. Затова и в петък (25 март) лидерите вероятно ще успеят да се разберат за общи покупки на природния газ, показват проектодекларациите след срещата, до които достъп има агенцията. Ще бъде използван същия механизъм, по който се купуваха ваксини срещу коронавируса.

Засега страните от ЕС са разделени дали да бъдат наложени санкции срещу енергийния сектор на Русия и по-специално забрана за покупката на природен газ и петрол, каквато наложиха САЩ. Подобно ембарго би изисквало одобрение от всички 27 държави в ЕС.

Сред страните, които натискат за забраната, са Латвия и Полша. На обратния полюс обаче са Германия и Унгария, според които тя би донесла сериозни икономически щети и за Европа, посочва още Ройтерс.

Очакванията са малко по-късно днес ЕС и САЩ да обявят споразумение за увеличаване на доставките на американски втечнен газ в Европа, съобщават още източници на Ройтерс. В четвъртък (24 март) американският президент Джо Байдън е коментирал по време на среща с европейските лидери, че САЩ могат да доставят с 15 млрд. куб. метра втечнен газ повече за европейските държави през тази година.

Според източниците на Ройтерс ЕС и САЩ са договорили увеличаване на доставките и през 2023 година.

Войната в Украйна накара общността да ускори плановете си за намаляване на енергийната зависимост от Русия. Това включва уваличаване на вноса на втечнен газ, както и ускорено развитие на зелените енергийни източници.
През 2021 година Европа е получила 155 млрд. куб. метра газ от Русия, което е около 40% от общия внос, от които 15 млрд. куб. метра са втечнен газ.

Анализатори коментират, че в момента американските производители на втечнен газ работят на пълен капацитет и количествата газ са вече договорени. Ако Европа иска допълнителни количества, ще трябва да си плати, посочват от  Poten & Partners. Цената на газа в Европа е сред най-високите в световен мащаб в последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''... И каква ще е цената на този газ ако Русия спре доставките...'' Полша има терминал за втечнен газ, а втечнения газ МОЖЕ да циркулира по газопроводите. Също така- ЕС има енергийна политика от над 8 години за енергиен пръстен, по който газът да може да се реверсира- т.е. да тече и в двете посоки. Изградени са доста газопроводи на територията на ЕС държавите, а България вече има отлично изградена газопроводна мрежа. Как виждате фактът, че В БЪЛГАРСКА акватория има залежи на газов хидрат/ метан/, които се изчисляват на 407 години БВП на България, но УМИШЛЕНО не се развиват заради договорите на България с газпром и с натиска на руските енергийни интереси в България. Когато по обективни причини този натиск се премахне, България МОЖЕ ДА ИЗНАСЯ газови хидрати. Научната част на проекта е приключила, а японците и изненадааа- УКРАИНЦИТЕ = имат технологиите за промишлен добив на газови хидрати. Така, че- България още може да извади някои аса от ръкава си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Айде като боравите с документи кажете - Колко е капацитета на този газопровод? Колко от този газ остава в Турция - Колко от този газ отива в Гръция и Италия и колко ще остане за нас - И каква ще е цената на този газ ако Русия спре доставките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Митът, че и преносът на азерски газ е под контрола на газпром, си е просто руски мит за инудване на всички ЕС държави, сред които е и България. Юристите боравим с автентичното съдържание на договорите, а не с митове и легенди на руската доктрина герасимов....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
Популярен мит у нас е че възможно да се замести руския газ с азерски. Целия добив на газ в Aзербайджан и пренос е под контрола на Газпром, който се намира под удара на сакциите. Азерски газ няма да има със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Топлофикациите и сега могат да са на мазут, но 2009та като минаха много смърдеше около тях. Мазутът е доста крайна мярка. За съжаление не могат да работят с твърдо гориво вероятно , което също е проблем. Решението е климатици, но проблемът там е че ще трябва да пуснем всички централи на пълна мощност зимата и пак не е ясно дали няма да има проблеми. За съжаление това е единственото нормално решение особено със затоплящите се зими. Уранът че е руски ами ... малшанс, а и ние трябва да поръчаме гориво. То няма да стане за утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Какво трябва да правим, за да сме сити и на топло? Много да слушкаме кремълскиятшизофреник ли? Да му се подчиняваме безропотно, защото на него така му харесва? Като имате в предвид, че психическите заболявания с възрастта прогресират, до къде трябва да стигнем? В случаят трябва да се направи това, което трябва да се направи. А то е да се ограничат възможно най-бързо енергийните доставки от русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Предполагам другата зима ще е яко одимяване на градовете. След сметките които имаха тази година, доста хора се готвят да се топлят на дърва и въглища - лично наблюдение. Това могат да си позволят. А фантастиките със слънчевите батерии, акумулаторите и как си карам Теслата и не ми пука за газа и бензина - ами то и в богати страни, тези които могат да си го позволят са малцинство. То ако си богат (не просто заможен, а наистина богат) нямаш проблем с отоплението, но колко са тези хора като процент от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Г-жо юрист, гледайте си делата. Енергетиката остави на специалистите. При нея важат физически закони, не разтегнати локумски лафове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 2 години
Когато спрът рускят газ имаш ли представа колко Азерски газ ще има за нас ??? Дали няма да се окаже че нашите другарчета от ЕС вече са го договорили за себе си а за нас няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Yanis83
преди 2 години
Някога са работели с мазут.Аз помня от детството си сиво-черен сняг. Но, времената тогава са били други,оловото в бензина,сярата в дизела,азбеста във всички фрикционни възли (спирачки съединители).Но,просто идва момента с "На ти си парцалките,дай си ми куклите". Ще има години доказване на кой по-може без другия,като обикновените хора ще плащат цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още