IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективността в света ще намалее спрямо модела на чиста свободна търговия

Ще има обаче нови победители, тъй като някои страни и региони ще успеят да изградят нови способности за заместване на вноса

17:10 | 09.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия е предупреждение за инвеститорите, че има рискове при игнорирането на лошото управление и пренебрегването на правилата за международно поведение на ниво държава, както и на ниво дял на дадена компания в портфейла.

Може би ESG трябва да се прилага както за страните, така и за бизнеса. Русия винаги е изглеждала евтина в инвестиционно отношение и беше вероятно да спечели повече пари от нарастващите цени на петрола, докато световното възстановяване набираше скорост, но беше лесно да се каже не на такава инвестиция, предвид очевидните недостатъци на правителството й. Това направихме с фиктивния портфейл на Financial Times.

Спомените за Южна Осетия, Сирия и Крим би трябвало да са били пресни в съзнанието на инвеститорите, за да не купят руски акции. Продадох Китай в това портфолио, когато видях залитането на правителството към автокрация, водена от президента Си Дзинпин. Въпреки че може да има възможности за печелене на пари във втората по големина икономика в света, трудно е да се вярва на държава, която налага нов контрол върху сектора на частните имоти, нахвърляйки се върху успешните предприемачи, и която има ясни цели да се превъоръжи и да разшири своите териториален обхват и влияние.

Светът се движи към оформяне в два големи блока. Китайският блок ще включва Русия, зависима от китайската подкрепа и добра воля. Този блок ще продължи да прави големи крачки към създаване на своя собствена цифрова и интернет архитектура, ще похарчи много за оръжия и ще достигне до възможно най-много необвързани страни по протежение на Азия до Европа, чрез инициативата „Пояс и път“, и в пръстена от острови между Китай и Австралия. Воденият от САЩ блок ще включва Европа, съюзът за сигурност "Пет очи" (САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия – бел. прев.) и части от Централна Америка.

И двата блока ще ухажват Индия, Бразилия и части от Африка. ЕС ще се стреми да се разграничи от някои характеристики на политиката на САЩ, но ще остане разчитащ на НАТО за своята отбрана и ще продължи да има нужда от много американски технологии в цифровия, военния и комуникационния сектори.

Инфлацията остава неотложно предизвикателство в много развити страни, като покачването на цените през март достигна тревожните 9,8% в Испания.

Трудният избор, който все още стои пред централните банки, е как да ограничат инфлацията, без да забавят твърде много икономическия растеж. 

Досега тази година пазарите на акции и облигации спадат, главно в отговор на предвидимия скок на инфлацията от двете страни на Атлантика. Икономическите проблеми се усложняват от лошите новини за руската война в Украйна. Портфейлът на FT се е понижил с 4% тази година, благодарение на спада при вложенията в световни акции и при специализираните индекси както за зелените, така и за глобалните цифрови технологии.

След добро представяне през последните две години, потенциалните победители също бяха засегнати от движението към по-високи лихвени проценти и несигурността от прекъсванията на доставките. Спадът на портфейла на FT е ограничен от държането на една четвърт от него в облигации, индексирани с инфлацията, които предлагат известна защита срещу нея, и една четвърт в кеш, който има предимството да не потъва при спадащи пазари.

С течение на времето пазарът на облигации ще достигне дъното си, когато хората преценят, че основните централни банки са повишили достатъчно лихвите и са овладели инфлацията. Това ще бъде моментът да вложите повече от кеша да работи за вас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още