IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви да диверсифицира износа на природен газ

Западните страни ще се откажат да изключат Русия от SWIFT, смята руският финансов министър

11:27 | 17.02.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия има план да защити износа си на природен газ, ако бъде засегната от санкции на Запада, съобщава финансовият министър на страната Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс. Той не уточни как точно Москва смята да пренасочи доставките, но беше категоричен, че резервите в чужда валута, бюджетните излишъци  и Фондът за национално благосъстояние са достатъчни, за да защитят руската икономика и банки от възможните санкции в различни сектори.

Според Силуанов обаче съюзниците се отказват да изключат Русия от системата SWIFT, допълва ТАСС. "Западните страни сами осъзнават абсурдността на тази ситуация, при която ще пострадаме ние, но ще пострадат и те", допълни още финансовият министър на Русия.

Заради струпването на военни по границата с Украйна Западът заплаши Русия със строги ограничения, включително и във финансовата сфера и енергетиката - сектори, за които до известна степен оставаха защитени досега заради голямата обвързаност на Европа от руските енергоизточници.

Русия нееднократно отрича, че се готви за нападение над Украйна и обяснява, че военните по границата са част от мащабно учение, провеждащо се съвместно с Беларус. Москва съобщи за оттегляне на военни части, но последните предупреждения от САЩ сочат, че нови военни се насочват към украинската граница.

Руският бюджет е силно зависим от износа на енергийните ресурси. Основните пазари на руските компании са в Европа, както и частично доставки се извършват и към Азия. "Всяко ограничение на износа ще доведе до ръст на цените", предупреди Силуанов. Цената на газа в Европа достигна рекордни нива в края на 2021 година именно заради опасения за спиране на доставките на руския природен газ, но след това пазарите се успокоиха, след като Европа започна да получава втечнен газ.

Европа има голяма зависимост от руските енергоизточиници - въглищата имат дял от 46% от общия внос в страните, 38% от природния газ и 26% от петрола, сочат анализите на Moody`s. Повишаването на инфлацията в резултат от поскъпването на енергийните продукти обаче вероятно ще притиснат Европейската централна банка (ЕЦБ), а вероятно и другите централни банки, за действия за затягане на паричната политика.

Увеличаването на инфлационния натиск в ЕС много вероятно ще накара ЕЦБ да повиши лихвите за първи път от 2011 година насам, посочва още Ройтерс.

Вариантите за пренасочване на износа на природен газ са азиатските пазари, но те са доста ограничени, защото няма изградени газопроводи. Възможностите за диверсифициране на износа на петрол - например към Китай, обаче са по-реалистични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Дзинпин Си доволно премигва с малките си очички. Без да се напъва, Русия ще стане зависима от Китай. Това никой китайски лидер не го е постигал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
обратното е Ватников обратното ,ама беше де Сега вече евроГейците си осигуриха азиатски цени с всичките екстри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Ротенберг, а не Ротемберг както се е получило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Митрофанова, приятелко подценявате интелегентността и познанията на средностатическият българин. Пуснали сте един полуграмотенлумпен, наричащ се дяда Вова да провежда прокремълска пропаганда. Ми недейте така ве Митрофанова! Недейте, защото всеки среден българин знае, че Силата на Сибир е запълннен на 32-33%от капацитета си. Да не говорим, че той доставя газ само от Чеядинското находище. Предстои(никой не зная кога) свързването с Ковиктинското находище, което е на 1000 км. Вие не сте построили 1/3 от Силата на Сибир, размечтахте се за СС -2, че и СС - 3. И средностатистическият български гражданин, знае че находищата за мечтаните газопроводи се намират на Ямал, което определя тяхната дължина до предназначението им в Китай да е 6 -7 хиляди километра. Губят икономически смисъл. Знае още, че за Сахалински гаопровод газ няма. Има, но в Южнокиренското находище, което е дълбоководно и поради санкциите на САЩ не можете да експлоатирате. Българите знаят също, че за около 2 200 км от Силата на Сибир на изпълнителите(Тимченко и Ротемберг) бяха заплатени 55 000 000 000 долара. Някъде около 27 000 000 за километър тръби. Най-голямата кражба на света Митрофанова, която вие наричате победа. И все пак средният българин знае, че ви е през барабана. Бъдете живи и здрави. Газта си е ваша, както искате така ще си я пилеете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейниците да вземат да научат, че китайчока плаща в пъти по-ниска цена за газа от Европа и ако разчитат на тях, хептен редовите пияници ще го закъсат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Solar Power
преди 2 години
Ти пък подценяваш силата на Китай :) Като започнат да произвеждат след 10 години мини ядрени реактори и твоята раша ще си гори сама газа ... образно казано ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Възможностите за диверсифициране на износа на петрол - например към Китай, обаче са по-реалистични. >> Грешка, работи се по 3-ти и 4-ти газопровод към Китай. Последният от Сахалин. Не са реалистични, а СЕ реализират. Пак сте назад с мат'ряла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още