IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин разследва пазарна манипулация

Фокусът е върху практиката, която са използвали група инвеститори, за да напомпват изкуствено цените на определени акции

10:35 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Само за последните 6 месеца индексът&nbsp;Shanghai Composite&nbsp;увеличи стойността си с 55%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Само за последните 6 месеца индексът Shanghai Composite увеличи стойността си с 55%. Снимка: Ройтерс

Китайският регулатор на ценни книжа води разследване по подозрения за евентуална манипулация на цените на акциите на фона на подема на фондовия пазар в последните месеци. Това твърдят пред Wall Street Journal две лица, запознати със случващото се.

Разследването се фокусира върху практиката, която са използвали група инвеститори, за да напомпват изкуствено цените на определени акции. Практиката, която бе често срещана в предходните подеми на фондовия пазар, „се завръща“, отбелязва едно от лицата.

От началото на годината до 22 декември водещият индекс на Китайския фондов пазар – Shanghai Composite, е нараснал с 47,8%. Само за последните 6 месеца пък бенчмаркът е увеличил стойността си с 54,5%.

Ръстът бе особено силен през последния един месец. Не само водещият китайски борсови индекс, а и като цяло – азиатските индекси получиха тласък от свиването на лихвите в Китай. На 24 ноември Китайската централна банка неочаквано понижи основните си лихвени проценти за първи път от повече от две години.

Централната банка намали едногодишния лихвен процент по кредитирането с 40 базисни пункта до 5,6% и понижи едногодишния депозитен показател с 25 базисни пункта.

На 8 декември Shanghai Composite прекоси границата от 3 000 пункта за пръв път от три години. Оборотът на борсата в Шанхай прехвърли 1 трлн. юана (162 млрд. долара) също за пръв път.

В началото на декември пред МarketWatch аналзиатори се опитаха да обяснят причините за силния подем на фондовия пазар в Поднебесната империя.

Една от причините може би е свързването на борсите в Шанхай и Хонконг, приключило през ноември – ход, който предоставя повече дълбочина и широчина за инвестиции. Като друга причина се изтъква търсенето на по-висока доходност от страна на дребните инвеститори, чиито лихви по депозитите са още по-ниски след действието на Китайската централна банка.

Като трета причина може да се посочи пренасочването на спекулативните пари в Китай. Голяма част от тях се вляха в пазара на недвижими имоти и в продукти на дружества за управление на активи. Но след като страната започна да изпитва проблеми на имотния пазар, анализаторите считат, че част от спекулативните пари са отишли на фондовия пазар.

Заради ръста на сенчестото банкиране пък продуктите на дружествата за управление на активи също губят своята инвестиционна привлекателност. Другата дестинация за спекулативните пари – казината в Макао – също вече е по-малко посещаема, тъй като антикорупционните мерки на властите в Пекин им се отразиха.

От своя страна в началото на декември чрез съобщение на своя сайт китайският борсов регулатор предупреди инвеститорите за рисковете от търговията с ценни книжа, след като още тогава се появиха съмнения за манипулации на фондовия пазар, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още