IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страната на Чингис хан в плен на икономическата криза

Резкият спад на цените на суровините и зависимостта от Китай изиграха лоша шега на Монголия

22:01 | 22.08.16 г. 20
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сметки

Тогава дойде сривът на националната валута този месец.

Министърът на финансите Чоиджилсурен Батогтох използва телевизионно обръщение, за да обяви, че икономиката е в криза. Местни медии съобщиха за претъпкани болници и детски градини, тъй като властите казват, че не могат да си позволят да довършат започнати проекти. Валутните резерви намаляха до 1,3 млрд. долара в края на юни - спад от 23% на годишна основа.

Заплатите на някои държавни служители са понижавани с до невероятните 60%. Пари, които вече са били отпуснати за купуване на офис обзавеждане, са връщани.

Централната банка бе принудена да повиши лихвените проценти, за да защити тугрика, след като ги понижи през май. Доходността на държавните облигации с падеж след 10 години скочи с над 2%, откакто бяха емитирани през 2012 година, и сега е над 7%. Високите цени на кредитирането подхранват спекулации, че правителството може да се нуждае от помощ от МВФ, представители на който пристигнаха в Улан Батор за разговори миналата седмица.

Не е трудно да бъде открита причината за неволите на Монголия. Те до голяма степен може да бъдат приписани на прекаленото разчитане на нейните дълбоки запаси от мед, въглища и злато. Забавянето на икономическия растеж на Китай - който купува над 80% от монголския износ - вреди на страната.

"Всичко това предвещава лоши новини за Монголия, която няма лесен план Б", заяви Кери Браун, професор по китаистика и директор на Lau China Institute в King's College в Лондон. "(Страната) има много малък сектор на услугите и до голяма степен разчита на селското стопанство като резервен вариант. Тя, естествено, е много, много чувствителна по въпроса за прекомерната зависимост от Китай заради сложната и "възпламенима" история."

След това инвеститорите бяха разтърсени, когато министърът на финансите представи прогнози, според които делът на държавния дълг от БВП ще достигне 78% тази година. Това съотношение ще бъде близко до онова на Украйна, която бе принудена да преструктурира своя дълг в долари и все още има вероятност от 18 % да изпадне в неплатежоспособност според индекс на Bloomberg.

Премиерът обеща да прокара план за действие, съсредоточен около съкращаването на разходите, намаляването на дълга и привличането на чуждестранни инвестиции. Правителството казва, че иска да избегне фалита, но рискът от такъв се превръща в повод за безпокойство.

Предвидено е страната да върне суверенен дълг в размер на около 650 милиона долара през 2018 г. и на 1,5 милиарда долара през 2021 и 2022 година, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Задълженията на Монголия възлизат общо на около 5 милиарда долара според финансовия министър.

"Изглежда малко вероятно страната да успее да предотврати необходимостта от преструктуриране на своите дългове или от поискване на спасителен план от МВФ", каза Рената Лагерска, високопоставен сътрудник на Alaco, базирана в Лондон компания за бизнес консултации.

Спасителни планове в изобилие

Монголия, дом на около 3 милиона човека и над 70 милиона глави добитък, е получавала многократно спасителни планове и помощ от МВФ. За последно по време на глобалната финансова криза през 2009 година, след която националната икономика се възстанови, за да регистрира икономически растеж от 17%, стимулиран от строителството на първата част от гигантската мина за мед и злато Ою Толгой.

Някои естествено подозират, че като говори за криза, правителството се надява да спечели подкрепа за мерките за икономии.

"Беше политически мотивирано да бъде създадено истинско усещане за спешност, за да бъдат убедени МВФ и инвеститорите, че (властите) са на верния път", заяви Йерлан Сиздиков, който работи в Лондон като мениджър на облигации на нововъзникващи пазарни икономики във фонда Pioneer Investment Managemenet, който държи монголски дълг на голяма стойност. "Високият дял на държавния дълг от БВП им дава убедителни основания да разработят програма за мерки за икономии и увеличаване на икономическия растеж."

Въпреки че е възможно Монголия да успее да преодолее най-новата си криза, рискът от продължително забавяне на икономиката изглежда голям за най-рядко населената страна в света, известна най-вече със своите безкрайни, неравно нагънати равнини и легендата за Чингис хан.

* Minegolia - игра на думи на английски език от mine (мина)

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още