IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да се сблъска с недостиг на електроенергия заради COVID-19

Поради състава на внасяния газ страната разполага със запаси за две седмици, като пандемията заплашва да спре доставките на жизненоважното гориво

15:26 | 23.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Япония традиционно се опитва да поддържа разнообразен микс от източници на енергия - включително ядрена, втечнен газ, изкопаеми  твърди горива и възобновяема енергия - поради зависимостта си от вноса.

„Изключително небалансирано е близо половината от енергията ни да зависи само от LNG“, признава служител в Министерството на икономиката, търговията и промишлеността.

За разлика от петрола, втечненият газ е труден за съхраняване. След шока при арабските петролни продукти в началото на 70-те години на миналия век, Япония прие закон за петролните запаси, като оттогава страна съхранява количества, покриващи 200 дни на вътрешно потребление, заедно с частния сектор.

Дори ако хипотетично се появи пречка пред доставките на петрол, "можем да издържим, докато инфекцията отшуми", заяви служител от частна енергийна компания.

В същото време LNG не може да се съхранява в големи обеми за дълго време заради състава си. За да се превозва на дълги разстояния, газът се охлажда, до температура от минус 162 градуса по Целзий, при което се втечнява. По време на неговото транспортиране обаче той се изпарява частично. Ето защо Япония разполага само с количества, които ще ѝ стигнат за две седмици във всеки един момент. 

Отнема около месец, за да се транспортира нужното количество втечнен газ от Близкия Изток до Япония. При постоянно пристигащи пратки няколко пропуснати товара няма да доведат моментално до криза. Но продължителното прекъсване на доставките ще създаде проблеми за страната.

Индия не успя да внесе LNG след блокирането на цялата страна в края на март. Японското правителство заяви, че няма да стигне до блокиране, но ако случаите на COVID-19 продължат да нарастват, това може да повлияе на вноса на LNG.

"Едно заразено лице на борда на кораб означава, че целият екипаж трябва да бъде тестван и корабът трябва да бъде стерилизиран. Възможно е дори на кораба да му бъде забранено да акостира на LNG терминал", заяви служител на голяма търговия къща.

Япония вече беше изправена пред недостиг на електроенергия през тази година. АЕЦ „Сендай“, префектура Кагошима, беше закрита миналия месец, тъй като не успя да покрие някои стандарти за безопасност. Трети реактор на АВЦ „Иката“ в префектура Ехиме е изведена от експлоатация след съдебно разпореждане. Очаква се броят на работещите ядрени реактори временно да намалее наполовина от сегашните девет, така че Япония не може да разчита много на ядрената енергия.

Енергийната самодостатъчност в Япония е около 10%, което е доста под 40-те процента, които се отнасят за храната. Решенето на страната да загърби въглерода доведе до сериозен натиск върху домашните електроцентрали, работещи на въглища, така че зависимостта от LNG може да нарасне още повече. Една от причините Tokyo Electric да бърза да рестартира АЕЦ „Кашивазаки-Карива“ в префектура Ниигата е, че "голямата концентрация на LNG в Токийския залив е основен риск за стабилното снабдяване с енергия", твърди служител на дружеството.

Пандемията от коронавирус тества дали японското правителство и местните компании за комунални услуги могат да диверсифицират източниците на енергия, за да се подготвят срещу рисковете, които заплашват доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Toranaga
преди 4 години
Това е добра новина за ядрената енергетика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
имат си в излишък дори , ама не издържат мерките за безопасност ... или искаш да гледаш сутрин какъв е бил радиационният фон над страната ни за да си купиш пресни марули ?! или да гледаш от коя зона е уловена рибата , дето се каниш да купиш , и каква е била радиационната обстановка през последните 6 месеца там ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Minka
преди 4 години
Ако си имаха ядрени централи, сега всичко щеше да им е ОК, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 4 години
Нема страшно, Зелков ще им набучи безброй перки и ще им опъне волтаици още повече!И ще има ток безкрай, безплатен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още