IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Битката за капитализма далеч не е приключила

Най-силна е антикапиталистическата реторика на тези, които бъркат „шуробаджанашкия капитализъм“ със свободния пазар, коментира бившият председател на Фед

14:28 | 26.01.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Бившият председател на Фед Алън Грийнспан</em><em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият председател на Фед Алън Грийнспан. Снимка: Ройтерс

Капитализмът жъне „успех след успех“, довел е до „драматичен“ спад на бедността и е удвоил продължителността на живота повече от два пъти, изтъква бившият председател на Федералния резерв (Фед) Алън Грийнспан. И все пак, капиталистическият модел трябва да бъде подобрен, допълва той.

„Капиталистическите практики трябва да се калибрират“, съветва Грийнспан в коментар за Financial Times.

Според него битката за свободния пазарен капитализъм „далеч не е спечелена“.

„Въпреки че централизираното планиране вече не е правдоподобен модел за организация на икономиката, интелектуалната битка за неговата алтернатива – свободният пазарен капитализъм – далеч не е спечелена“, посочва той.

Според Грийнспан „безмилостната пазарна конкуренция“, характеризираща пазарния капитализъм „е в противоречие с вродения човешки стремеж към стабилност и сигурност“.

Той вярва, че „алчността и скъперничеството, често заклеймявани от противниците на системата, са характерни за човешката природа, а не за пазарния капитализъм“.

„Аз бях особено потресен от това, че банкери, до скоро стожери на капиталистическото благоразумие, масово са пренебрегвали опасността, произтичаща от изтъняването на капиталовите буфери в дните преди началото на финансовата криза“, казва Грийнспан.

Най-силна обаче е антикапиталистическата реторика на тези, които бъркат „шуробаджанашкия капитализъм“ със свободния пазар, коментира той.

„Шуробаджанашкият капитализъм процъфтява, когато правителството, в замяна на политическа подкрепа, регулярно прави услуги на хора от частния сектор или бизнеси. Това не е капитализъм. Нарича се корупция“, казва Грийнспан.

Грийнспан посочва, че имиграционните закони в САЩ задълбочават допълнително неравенството в страната. Според него подобни закони „защитават“ несправедливо американците с високи доходи от високо квалифицираните имигранти.

„Каквито и да са слабостите на свободния пазарен капитализъм, не съществува проверена алтернативна система - от фабианския социализъм до комунизма в Съветския съюз - която да е успяла да задоволи нуждите на хората“, допълва той.

„Страхувам се, че вследствие на кризата капиталистическият модел ще бъде подложен на безбройни 'поправки', за които се съмнявам, че в ретроспекция ще се окажат уместни“, посочва Грийнспан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
До 7 Ти луд ли си Това е Америка Ф Е Д е независима институция а аз лично не съм чувал никога Гриинспан да каже нещо излишно камо ли да критикува президента Знаеш ли какво би се случило със финансовите пазари ако Грринспан започне да критикува публично президента си Идея си нямашЧаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Грийнспан е лицемер и многократно го е доказвал. Преди да стане шеф на ФЕД е поддържал позицията,че федералният резерв изобщо не трябва да съществува, а след това се обръща на 180% и започва да води агресивна политика на печатане на пари и изкуствено държане на ниски лихви. Точно по негово време ФЕД използва всяка възможност да увеличи кредитирането и да надува жилищния балон.Всички които обясняват, че по негово време имало дерегулация просто пропускат факта, че дерегулация в индустрията не означава дерегулация във финансовият сектор. Точно обратното - банковият сектор никога не е бил по-силно регулиран, черешката на което е въвеждането на Базел II - свръхрегулаторният механизъм, който уж гарантираше стабилност във финансовата система. Накрая всички видяхме до каква точно стабилност докараха банковата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
"Точно по времето на Гриинспан и Клинтън бюджета на С А Щ имаше излишък а не дефицит и когато Клинтън напусна тои остави икономиката на С А Щ с излишък ПослеБуш я оплеска с неговите безкраини данъчни преференции за богатите американци."Защо председателят Грийнспан не се е ПРОТИВОПОСТАВИЛ на президента Буш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 12 години
По мое мнение Алън Греенспан е наи добрия председател на Централна банка в света При неговото управление американската икономика достигна до максималната си мощност и направи милиони хора щастливи Не ми говорете само за глупости като безконтролно печатане на долари и голям дефицит Точно по времето на Гриинспан и Клинтън бюджета на С А Щ имаше излишък а не дефицит и когато Клинтън напусна тои остави икономиката на С А Щ с излишък ПослеБуш я оплеска с неговите безкраини данъчни преференции за богатите американци Чета глупости от рода на западен социализъм Капитализма с човешко лице никога няма да фалира Ще фалира дивия и безкраино лаком капитализъм на някои банкери които се уляха и изправиха на нокти световната икономика Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
балъците продължават да си игаят на "свободен пазар" - не че такона нещо някога е съществувало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
плюс това Грийнспан многократно е проявявал пристарстия към неадекватната догма за свобoден пазар и докато беше шеф на ФЕД направи серия от дерегулации на финасовия сектор с който неимоверно помогна за настоящата криза - очевидно не си е взел поука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
то не е социализъм а точно свободен пазар - не че такова нещо някога е съществувало - мисля че Грийнспан има ОГРOМНА ВИНА за кризата в Америка защото остави банките на уж "свободния пазар " да се саморегулират и всички видяхме какво се случи ....... за дерегулацията на деривативите пък да не говорим ....... просто ДЪРЖАВАТА СЕ ОКАЗВА НЕЗАМЕНИМА в някои свои роли като тази на регулатор от последна инстанция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
мисия, обикновенния човек няма как да бъде на неговия пост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
Общо взето, вярно е казал, само не е уточнил защо самият той участва в строителството на фалиращия в момента западен социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още