IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измества ли страхът от свиване на стимулите в САЩ реалния пазарен фокус?

Истинският въпрос не е кога Фед ще започне да свива покупките на активи, а дали процесът ще бъде контролиран или панически, смята Джим Полсън

15:20 | 17.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Измества ли страхът от свиване на стимулите в САЩ реалния пазарен фокус?

В последните месеци, но най-вече седмици, пазарите до голяма степен са обсебени от перспективата за възможно свиване на стимулите от страна на Федералния резерв на САЩ. Въпреки това според главния инвестиционен стратег в Wells Capital Джим Полсън реалният фокус не трябва да бъде насочен към това кога ще се случи процесът, а как ще бъде извършен – контролирано или панически.

Всички погледи са насочени към започващата днес двудневна среща на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC), като все по-голям брой анализатори очакват централните банкери да се задействат още тази седмица. По думите на Полсън обаче пазарното вманиачаване с точния момент е погрешно.

"Мисля, че свиването ще започне още сега. Не мисля обаче, че изтъняването е толкова голямо събитие, тъй като ние го направихме такова. Независимо дали Фед ще го направи сега, или през януари, или през март, мисля, че пазарите вече са подготвени", отбеляза пред CNBC експертът.

"Истинският проблем не е кога те ще започнат да свиват покупките на активи, а дали понижението е доброволно от страна на Фед и е контролирано", посочи анализаторът.

Според Полсън един от най-големите рискове за централните банкери на САЩ би дошъл, ако скоростта на движението на парите в икономиката започне да се ускорява по-бързо от очакваното. Това ще принуди банката да ограничи покупките си на лоши активи по-бързо и рязко от предвиденото.

"Ако скоростта се увеличава, Фед няма да бъде в състояние да ограничи количествените улеснения достатъчно бързо, за да успокои тревогите от потенциално инфлационно прегряване ", каза още той.

"По принцип, политиката на Фед включва сменяне на предавките само при условия на паника, затова и смятам, че ситуацията ще се обърне през 2014 г.", добави още анализаторът.

Представители на Фед на няколко пъти подчертаха, че ще започнат корекция в посока надолу на количествените си улеснения когато са достатъчно уверени, че икономиката може да издържи на натоварването. Банкерите посочиха като основен индикатор нивото на безработица, което продължава да спада (7% понастоящем - бел. ред.), както и инфлацията, която трябва да нарасне до ниво от 2 на сто. В момента и двата индикатора са далеч от желанието стойности.

Въпреки това Джим Полсън отбеляза, че Фед може да бъде принуден да ускори свиването поради засилването на т.нар. "инфлационен страх".

"Не е важно, че имаме проблем с реалната инфлация. Основният въпрос е дали имаме инфлационен страх за очакваното равнище на ставките. Според мен това може да се случи по някое време през 2014 г.", добави още той.

Повечето експерти, които застъпват тезата, че Фед ще свие стимулиращата си програма още през тази седмица, очакват ограничаване на покупките на активи с от 5 до 25 млрд. долара.

"Мисля, че банкерите ще прибегнат до този ход, за да започнат процеса преди идването на Джанет Йелън", посочи още той.

Главният инвестиционен стратег в Wells Capital очаква борсовият индекс S&P 500 да продължи да се движи нагоре и през следващата година, достигайки в близост до 2 000 пункта. Ръстът ще бъде стимулиран основно от подобряването на икономиката на САЩ.

Въпреки това той заяви, че очаква низходяща корекция с около 10 на сто след първото изтъняване на стимулите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"реалния пазарен фокус?"Ха,Ха... то по-манипулирано чрез субективния идеализъм от това няма: - какво са стимулите? -> не-свободно-пазарно - от къде идват стимулите? -> не-свободно-пазарно - кой и до кога ги определя? -> не-свободно-пазарно - страхът от свиване на стимулите кой го налага? -> не-свободно-пазарноЕ то нищо не остана като свободно /неманипулируемо/ определящо реалния пазарен фокус!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още