IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли логика в Тръмпономиката?

Евентуалните търговски войни, които ще последват от действията на Тръмп, ще намалят, а не увеличат работните места в САЩ

21:01 | 03.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата политика на американския президент в краткосрочен план може да постигне желания ефект. В дългосрочна перспектива обаче ще донесе вреди, пише в анализ на "Франкфуртер Алгемайне", цитиран от БТА.

Доналд Тръмп обеща да стане най-големият създател на работни места, който светът някога е виждал. Междувременно започва да се изяснява начинът, по който новият президент иска да изпълни това обещание - чрез финансирано с кредити увеличаване на държавните разходи, комбинирано със стратегическа търговска политика.

В дългосрочен план вредите от тази икономическа политика за САЩ ще бъдат огромни, но в краткосрочен тя може да постигне точно желаните ефекти и да представи Тръмп като блестящ герой, пише още в анализа.

Във фискалната политика е лесно да се прозре през тази маневра. Още преди много години икономистите Алберто Алесина и Гуидо Табелини описаха как демократични режими могат да натрупат изключително големи дефицити, за да облагодетелстват политическите си приятели и да финансират постигането на собствените си цели. Дълговото бреме просто се оставя на наследниците.

При нормална среда кредиторите, както и купувачите на държавните облигации, усещат коварната игра и искат по-високи лихви. Освен това партия, която прибегне до това, губи за дълго доверието на избирателите.

Тръмп обаче засега не се показва като политик, който планира в особено дългосрочен план, а и всъщност сегашната среда не е нормална.

Водещите лихви са небивало ниски, така че би било поносимо известно повишение заради невъздържана бюджетна политика. Това ще се случи постепенно, което ще е от полза за Тръмп. Фискалните стимули и създаваните чрез тях работни места ще се появят скоро, а за останалото може да се помисли по-късно с надеждата да настъпи икономическо чудо.

Краткосрочно действие, наподобяващо пакет за стимулиране на икономиката

Паралелните планове в търговската политика по същество следват същата логика. Търсейки добър имидж, концерни като BMW намекнаха, че по възможност ще произвеждат продукти за американския пазар в САЩ, а не в Мексико. Иначе са заплашени от вносни мита.

Последна актуализация: 08:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
САЩ страдат от неправилно управление на американската парична система.В условия на тази държавна грешка президентът Тръмп е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Вариантите за САЩ са два:1) При запазването на неправилното управление на американската парична система щетите се уголемяват и все повече хора ще се уверяват в провалът на Тръмп.2) За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно управление на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още