IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важното за междинните избори в САЩ

Ако демократите получат мнозинство в долната камара, ще е далеч по-вероятно да започне процедура за импийчмънт на Доналд Тръмп

17:10 | 04.11.18 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 6 ноември американците са поканени пред урните да гласуват на междинните избори - поредица от федерални и местни вотове, които се свикват две години след президентската надпревара и често играят ролята на референдум за обитателя на Белия дом, отбелязва Франс прес, цитиран от БТА.

Обновяване на долната камара

Ще се гласува отново за всичките 435 места в Камарата на представителите, където републиканците разполагат с внушително мнозинство (236 срещу 193 при шест незаети). За да им отнемат контрола върху долната камара в Конгреса, демократите трябва да спечелят още 23 места и са много близо до победа, при все че според анкетите за 30 места се води много оспорвана борба. Двегодишните мандати на новоизбраните ще започнат в началото на януари 2019 г. 

Битка за една трета от Сената

Една трета от 100-те сенаторски места (по две за всеки щат) се обновяват през две години и тазгодишната надпревара е за 35 кресла. Републиканците имат незначително мнозинство (51 на 49). Но разположението на силите в горната камара е по-неблагоприятно за демократите, тъй като ще трябва да запазят 26 места, шест от които са застрашени, а републиканците - едва девет. Сенаторите се избират за шест години и новият им мандат започва също през януари догодина.

Местни избори

Обновени ще бъдат на практика всички местни законодателни събрания (долните и горните камари в отделните щати). В 36 щата от 50-те ще се гласува и за губернатори, както и за различни други длъжности - кметове, местни съдии, шерифи и др. Избирателите ще се произнесат и за редица местни инициативи.

Какви са перспективите?

Изборите може да имат огромно значение, тъй като вече 150 години рядко се е случвало партията на президента да избегне протестен вот и републиканците се страхуват да изгубят контрола над Конгреса.

Ако демократите получат мнозинство в долната камара, ще е далеч по-вероятно да започне процедура за импийчмънт на Доналд Тръмп. Техни хора ще оглавят парламентарните комисии, които ще могат да разследват например подозренията за таен сговор на избирателния щаб на милиардера с Русия по време на президентската кампания от 2016 г.

Успеят ли демократите да поемат и контрола върху Сената, ще могат освен това да блокират всички евентуални назначения на Тръмп във Върховния съд, във федералната съдебна система и на изпълнителни постове в администрацията. В подобни случаи последната дума има Сенатът.

Гласува се и за Тръмп

При все че името на Доналд Тръмп не е вписано в бюлетините, мнозина американци разглеждат изборите като референдум за президента. Осъзнал опасността, Тръмп се ангажира лично да мобилизира избирателите с митинги в осем щата за по-малко от седмица (Флорида, Охайо, Джорджия, Индиана, Мисури, Монтана, Тенеси и Западна Вирджиния).

В консервативни щати като Канзас или Южна Каролина републиканските кандидати нямат никаква причина да се дистанцират от милиардера, твърде популярен сред местния електорат. Но в избирателни окръзи, разкъсвани между демократи и републиканци, обвързването с президента носи рискове. Кандидатите - негови съпартийци, фокусират кампаниите си върху съществения икономически растеж, а демократите правят всичко възможно да припомнят оспорваните му подходи към проблемите с имиграцията, здравеопазването и търговията.

Спад в изборния ентусиазъм

Статистиката не свързва междинния вот с масов прилив към изборните секции. По данни от проучвания едва 41,9 на сто от гласоподавателите са изпълнили гражданския си дълг през 2014 г. срещу 61,4 на сто през 2016 г., когато изборите за Конгрес бяха съчетани с президентските. Тази година обаче активността може да счупи рекордите с оглед силната мобилизация сред противниците на Доналд Тръмп, особено сред младежта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 18 rate down comment 12
michaelis12
преди 5 години
иска ви се пичое, но Китайците са най-старите динозаври на света и то жив динозавър на 5 бона години ..... как звучи само 5 бона години египедската цивилизация е затрита, Маите, Ацтеките и ко ли още не, а тия са там и мърдат .... 300 год. еврейски експеримент няма никакъв шанс срещу чайите ама никакъв, пра пра дедо ти Сун Дзъ не идва нит от Геййропата нит от Сашш, тия са преди Гърция да бъде Демокрация / Държава и Римската Империя .... на китайците им е в гена ве пичое кьорави ли сте не видите ли .. неам идея ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 13
honaniga
преди 5 години
Ще се справят с китайците.С руснаците Щатите от край време са дружки.Няма да позволят да се наруши статуковото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 10
michaelis12
преди 5 години
а аз точно обратните палци стиска Империята на Злото най после да се разцепи от вътре кат всички Империи да да потъне в кръв кат Римската да се сгромолясат ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 19
Venislav
преди 5 години
С всичите си кусури САЩ са една от най-добрите империи хегемони в световната история.Стискам им палци в борбата срещу Китай и дано се сдобрят с историческия им съюзник Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 7
honaniga
преди 5 години
Безработица 3.7%. Над 7 милиона новосъздадени работни места, които не могат да се заемат заради ниската квалификация на безработните, които забележи са 6 милиона. Над 350 милиарда върнати капитали. GDP 3.5%. Намалени регулации. По-добри търговски споразумения с Канада и Мексико. Предстои това да стане и с Китай и ЕС. Преразглеждане на всички големи обществени поръчки и съответно по ниски цени. Затваряне на синекурски държавни отдели и програми без ефект.Не знам от къде вадиш изводи за провал на икономическата политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
ей ти тука "особеностите" на американската политика ..... тва праят тия лаййнари друго не праят Господ да ги убие ...Diplomatic Viruseshttps://***.youtube.com/watch?v=_8hQi2Zv1L0Labor des Todeshttps://***.youtube.com/watch?v=HaPWJ1sajuU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
hagan
преди 5 години
сега ще видим дали пак ще ме цензурират и изтрият -Та чичо Тръмпи ще разшири биологичния отвор до такъв тунел в задните части на либелалистите че ще може американски самолетоносач да минава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
Venislav
преди 5 години
В България, а и в цяла Европа не познават много добре особеностите на американската политика.Импийчмънт няма да има и никога не е имало шанс да има. По-скоро може да използват започната процедура за да тежи на Тръмп за изборите 2020, които той има голям шанс да спечели. Сената почти сигурно остава републикански (все пак може да има някоя изненада). Предполагам че и Мюлер ще приключи драмата с Русия след изборите.Ако Демократите спечелят Сенат и долна камара, то това почти сигурно ще е пагубно за тях на президентските избори 2020. По-добре е за тях да загубят тотално, да се реформират и да извадят силен кандидат а не тия смешки дето бутат като имена сега - Джо Байден, Хилърито отново и подобни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 17
studioaa
преди 5 години
Партията на Тръмп ще загуби изборите, заради провала в неговите икономически политики. Създаването на голям брой ниско-платени работни места за келнери, продавачки, фризьорки и чистачки няма да намали безработицата в реално отношение. Ние вече разбрахме, че 60% от американците биха сменили работното място ако имат шанс за това, а това е белег за невиждано оредяване на средната класа. Тръмп тотално се провали, започна добре, но това е всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Импийчмънт ?! Процедурата мое да си почва ... само че нема да приключи ...малка разлика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още