IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джу Мин: Положението с японския дълг става все по-сериозно

Страната още има пространство за маневриране благодарение на огромните вътрешни спестявания, посочва зам. генералният директор на МВФ

16:13 | 15.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Джу Мин: Положението с японския дълг става все по-сериозно

Заместник генералният директор на Международния валутен фонд Джу Мин заяви, че дълговото бреме на Япония става „все по-сериозно“, докато правителството предприема извънредни мерки за стимулиране на ръста в третата по големина икономика в света, съобщи Bloomberg.

“Надвисналите задължения стават все по-сериозни, така че трябва да продължат с фискалната консолидация“, каза Джу в интервю в Хонконг, дадено в рамките на Азиатския финансов форум.

Според Джу има „още малко пространство за монетарната политика“ в Япония на фона на нарастващия дълг, като  страната запазва „пространство за маневриране“ благодарение на „огромните“ вътрешни спестявания.

През миналата седмица Япония обяви фискални стимули на стойност 10,3 трилиона йени (115 млрд. долара) в изпълнение на обещанията на премиера Шиндзо Абе от предизборната му кампания за обезценяване на йената, преодоляване на дефлацията и стимулиране на икономическия растеж.

Рискът е в това, че дълговото бреме на страната, оценявано от МВФ през миналата година на 237% от брутния ѝ вътрешен продукт, ще доведе до ръст на доходността по държавните облигации.

На 21 и 22 януари предстои заседание на японската централна банка, на което трябва да се вземе решение дали да бъде предприета за четвърти пореден месец нова порция монетарно разхлабване и дали настоящата цел за инфлацията от 1% да бъде повишена до 2%, за което настоява Абе.

Днес председателят на Японската централна банка Масааки Ширакава заяви, че икономиката остава слаба, като износът и производството се свиват, и че той планира да продължи „мощното“ монетарно разхлабване.

Световната икономика е „малко по-силна“ през 2013 г. в сравнение с предходната, смята Джу. Китай обаче има нужда от икономика, задвижвана в по-голяма степен от вътрешното потребление, за да постигне по-стабилен ръст, убеден е бившият заместник-управител на китайската централна банка.

„През последните няколко години Китай на практика премина от модел на ръст, захранван от износа, към задвижван от инвестициите“, твърди той. „За да стабилизирате ръста, трябва да преминете към движен от потреблението ръст. Китайският юан, определян през миналата година от МВФ като „умерено подценен“, напредва в посока на справедливата си стойност“, добави Джу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още