IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може и да обвини Газпром в нарушение на конкуренцията

Индексиращите механизми на цените на газа се използват, за да втвърдят злоупотреби без всякаква връзка с икономическите фундаменти, според еврокомисар

09:56 | 08.02.14 г.
ЕК може и да обвини Газпром в нарушение на конкуренцията

Газпром се изправя пред възможни обвинения за нарушаване на конкуренцията в Европейския съюз (ЕС), след като руският газов монополист не успя да разсее съмненията на Европейската комисия (ЕК) за сформирането на цените на синьото гориво, пише FT.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня коментира, че компанията злоупотребява с господстващото си положение, за да блокира съперниците си, както и алтернативните източници на доставки на газ. Той предупреждава също, че има големи разлики при начините за сформиране на цената на суровината.

Алмуня допълва, че се подготвят антитръстови обвинения, които ще бъдат отправени към Газпром, освен ако дружеството не направи “достатъчно добри предложения, за да елиминират опасенията”.

Брюксел започна официално разследване срещу Газпром за предполагаеми пазарни злоупотреби през септември 2012 г., като се фокусира върху нарушения на конкуренцията и завишаване на цените в Централна и Източна Европа. В зависимост от резултата на разследването на руския гигант може да му бъдат наложени огромни глоби, както и да се търсят начини за преразглеждането на бизнес практиките му и съобразяването им с правилата на конкуренцията в ЕС.

През декември миналата година Газпром реши да търси мирно споразумение с европейските власти и твърди, че се опитва да намери взаимно приемливо решение с Еврокомисията.

Въпросът заплашва да се превърне в постоянна спънка във взаимоотношенията между Москва и Брюксел, които и без това са под сериозен натиск в момента заради ситуацията в Украйна.

Хоакин Алмуня посочва, че ЕК не възразява срещу начина на индексация на цените на газа, заложен в дългосрочните договори за доставка на синьо гориво за европейските клиенти на Газпром – чрез цените на петрола. Това е подход, който се прилага на много други пазари, подчертава еврокомисарят.

“Проблемът е, че тези индексиращи механизми се използват, за да втвърдят злоупотреби с цените без всякаква връзка с икономическите фундаменти”, коментира Алмуня.

Той отбелязва и огромните разминавания в цените на газа за отделните клиенти на Газпром. Западните страни често плащат много по-малко, отколкото съседните или близки до Русия държави, подчертава той.

Александър Медведев, зам.-изпълнителен директор на Газпром, признава, че по отношение на ценообразуването трябва да се направи повече. “Това е изключително сложен въпрос”, посочва той.

“В момента работим върху представянето на допълнителни доказателства , за да отговорим на въпросите на комисията и се надяваме да се постигне задоволителен компромис”, лаконичен е Медведев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още