IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земетресения забавят оборотите на най-голямото газово находище в Европа

Добивът причинява трусове от години, заради което властите съветват той да бъде намален почти наполовина

09:47 | 06.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Холандският минен регулатор препоръча съкращаване на производството в най-голямото находище на природен газ в Европа почти наполовина, за да се предотврати рискът от земетресения в северните части на страната – ход, който накара цените на суровината да скочат до най-високите си стойности за последните шест седмици.

От Службата за държавен надзор на мините съобщиха на правителството, че производството в газовото поле Гронинген трябва да бъде ограничено до 12 млрд. куб. м годишно (44%) „колкото се може по-скоро“, става ясно от изявление на регулатора, цитирано от Bloomberg. Холандският министър на икономиката Ерик Вибес на свой ред заяви в четвъртък, че ще вземе окончателно решение за бъдещето на находището до края на март.

По думите му достигането до 12-те милиарда е негова цел, но „колко точно време това ще отнеме и как това ще бъде постигнато, какви жертви ще бъдат направени и от кои страни – това са неща, към които ще се върна в края на март“, посочи той.

Земетресения се усещат в Северна Холандия от 2014 г., когато правителството започна и намаляването на добива от полето. Последно таванът на производство беше заложен на 21,6 млрд. куб. м на година, което е еквивалентно на почти 5% от цялото търсене на газ на Европейския съюз. Находището снабдява Холандия, части от Франция, Германия и Белгия.

„Независимо от съмненията можем да кажем с известна сигурност, че с тези нива на производство бихме могли да изпълним критериите за сигурност“, заяви главният инспектор на регулатора Теодор Кокелконер. „Ще отнеме година, преди ефектът да се забележи, но след това трябва да настъпи един относително спокоен период по отношение на трусове“, допълни той.

Годишното производство в Гронинген трябва да бъде най-малко 14 млрд. куб. м на година при по-меко време, за да се гарантира сигурността на доставките, заявиха на свой ред от компанията, управляваща холандската газова мрежа, Gasunie Transport Services. За настоящия 12-месечен период до октомври добивът трябва да е 19,5 млрд.

Препоръката на холандския регулатор, която няма задължителен характер, взима предвид само сигурността, но не и гарантирането на доставките. Очаква се тепърва тя да предизвика разгорещени дебати, тъй като предстои икономическият министър да я постави на обсъждане в парламента, посочва още Bloomberg.

Най-голямото европейско находище се управлява от Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM) – съвместно предприятие между Royal Dutch Shell Plc и Exxon Mobil Corp., като в момента спазва настоящите ограничения на производство, докато правителството не вземе окончателното си решение.

Намирането на заместител за Гронинген няма да е лесно, тъй като находището произвежда продукция с по-ниска калоричност, за каквато са пригодени разпространителните мрежи в Холандия и Северна Франция. Построяването на съоръжения за преобразуването на по-висококалоричния газ от Русия или Норвегия би било дълъг и скъп процес, особено имайки предвид загубата на милиарди евро от продажба на суровината.

Ако продукцията на Гронинген се наложи да бъде съкратена наполовина, това би било „голям шок за по-нискокалоричния газ“, заяви Андрее Щраке от отдела за доставка и търговия на енергийната компания RWE AG, която има договор за покупка на холандски газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още