IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска контрол върху петролното ценообразуване със свой бенчмарк

Планира се пускането на национална платформа за търговия с петрол през октомври тази година, показват документи

19:15 | 15.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руското правителство има намерение да създаде национален петролен бенчмарк следващата година, опитвайки се да се защити от усилията на Запада да ограничат достъпа на страната до петродолари.

Основни министри, местни петролни производители и централната банка планират пускането на национална платформа за търговия с петрол през октомври тази година, става ясно от документи, видени от Bloomberg. Русия ще работи по привличането на чуждестранни партньори за покупката на петрол с цел да се постигнат достатъчни търгувани обеми за налагане на бенчмарк в периода между март и юли 2023 г., става ясно от плана.

Русия се опитва да създаде свой собствен петролен бенчмарк вече над десетилетие, като засега няма голям успех. Някои от производителите в страната продават големи количества суров петрол за износ на московската стокова борса Spimex, но търгуваните обеми не са достатъчни за създаване на световно признат бенчмарк.

Амбициите на Москва се усилиха след началото на инвазията в Украйна, разпалени от западните санкции. Миналия месец страните от Г-7 се съгласиха по спешност да разгледат въпроса за евентуални начини за ограничаване приходите на Москва чрез налагане на таван на цената за покупка на руския петрол.

Основният руски сорт за износ Уралс обикновено се купува и продава на цени, които са по-ниски от тези на сорта Брент. От началото на инвазията тази разлика само се увеличава, тъй като наложените санкции намаляват търсенето на Уралс. Средната цена на руския сорт е около 84 долара за барел в периода 15 юни-14 юли, съобщава руското финансово министерство. В същото време средната цена на Брента е около 110 долара за барел.

Но въпреки всичко увеличаването на цените като цяло в световен мащаб означава, че все пак потокът от петродолари към Кремъл ще продължи.

Двама държавни представители, пожелали анонимност, са потвърдили, че се работи по създаването на национален бенчмарк. По думите им страната иска да гарантира, че може да продава своя петрол без външен натиск или ограничения. Предложението на Г-7 допълнително потвърждава необходимостта от независим руски бенчмарк, казва един от източниците.

Мениджър на руски петролен производител, който също коментира въпроса анонимно, потвърди, че се водят преговори за бенчмарка.

Предложението обаче все още е в ранен етап на развитие и властите трябва тепърва да установят дали страната се нуждае от допълнителна законова рамка за търговия с петрол на платформата, става ясно от видения документ. Руското министерство на енергетиката не е отговорило на запитване за коментар на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Рашистите тъй или иначе си го имат бенчмарка в някаква степен , но в предвид манипулирането на данните за обемът и стойността на добива , и обемът и стойността на продажбите , и наличните запаси , няма как да е световна меродавна единица ... Те тия лъжат и манипулират за всичко ... Няма да има значение такъв индикатор , освен за вътрешна политическа употреба .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Русия няма нужда от петродолари, а от тоалетна хартия. За това стават, за нищо повече. Ако Роснефт спре "за малко" предлагането на нефт, с цените ще стане едно "малко чудо", от което на креттините от "клиентския картел" ще им се спече въшкията на заддника. Едни $300 за барел ще им се виждат като божие откровение. Досега показаха колко пълни им са тимбериците, та едва ли ще има изненади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
кога горе долу се предвижда "пропадането"...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
redcretin
преди 1 година
Ахахаха, колкото Ердоган спря инфлацията с укази :) Тия видове управление само ускоряват пропадането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
... напрАо дерайлира :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
да бе ... рублата девалвира ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Gocho
преди 1 година
Значи Русия прави още една крачка към фалита си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още