IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen продава руския си завод на „Авилон“ за до 125 млн. евро 

Фабриката в Калуга имаше над 4000 служители и асемблираше модели за Skoda и VW

17:38 | 16.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Според съобщения в медиите в Москва Volkswagen е получил одобрение за продажбата на активите си в Русия за 125 млн. евро на руския автомобилен дилър „Авилон“. Съответната молба е била приета от правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции, съобщи във вторник информационната агенция „Интерфакс", позовавайки се източници от кръга преговарящи.

VW работи активно в Русия от много години и през 2007 г. откри свой завод в Калуга, на почти 200 км югозападно от Москва. През пролетта на 2022 г., след началото на руската война срещу Украйна, VW и други западни автомобилни производители прекратиха производството си в Русия.

„Авилон“ ще получи пълен контрол над „Фольксваген Груп Рус“ и нейните дъщерни дружества, включително няколко компании, продаващи камиони с марката Scania. „В момента Volkswagen AG е в процес на продажба на акциите си във „Фольксваген Груп Рус“, а по този начин и на завода в Калуга с неговите над 4000 служители на известен руски инвеститор", съобщи в тази връзка само компанията от Волфсбург, без да дава повече подробности.

Модерният завод се счита за най-важния актив на VW в Русия. Според руския вицепремиер Денис Мантуров вече се търси контрагент от Югоизточна Азия, който да пусне отново в експлоатация производствената база.

Продажбата се забави заради съдебно дело, заведено от бившия производствен партньор на VW - компанията ГАЗ, известна по съветско време с производството на седана „Волга“. ГАЗ съди VW за обезщетения за стотици милиони евро за прекратяване на споразумението. Оттогава съдът в Русия е отхвърлил неколкократно иска.

Спад в производството на автомобили в Русия

Изтеглянето на западните производители на автомобили от Русия доведе до значителен спад в производството на превозни средства в страната. Според бизнес асоциацията AEB през 2022 г. са продадени само 687 хил. нови автомобила, спрямо 1,667 млн. през предходната година. 

Междувременно някои заводи бяха поети от руски инвеститори; често на символична цена и с опция за обратно изкупуване. Миналото лято, например, френският автомобилен производител Renault предаде мажоритарния си дял в производителя на „Лада“ „АвтоВаз“ на руската държава срещу едно евро.

Как се стигна до продажбата

Самите страни по сделката не са коментирали официално нейната подготовка. През март Volkswagen, коментирайки ситуацията около правния спор с ГАЗ, само потвърди, че е „в процес на подаване на молба за одобрение от руските държавни органи за продажба на своя дял, включително завода в Калуга с над 4000 служители, на надежден руски инвеститор".

Заводът на Volkswagen, разположен в индустриалния парк Грабцево в Калуга, има производствен капацитет от 225 хил. автомобила годишно. До пролетта на 2022 г. в завода се произвеждаха моделите Volkswagen Polo, Volkswagen Tiguan и Skoda Rapid. В Калуга е имало и завод за бензинови двигатели с капацитет от 150 хил. единици годишно.

До март 2022 г. VW имаше договор и за асемблиране на модели на Skoda (Octavia, Karoq, Kodiaq) и Volkswagen Taos на площадката на Горкинския автомобилен завод. Страните прекратиха договорното споразумение за асемблиране през август 2022 г. VW плати 4 млрд. рубли на руския си партньор, а ГАЗ заяви намерението си да „осигури алтернативно натоварване" на освободения капацитет.

През пролетта на 2023 г. ГАЗ се опита да оспори прекратяването на споразумението и да поиска от VW да я компенсира за понесените загуби. Компанията подаде два големи иска срещу VW в руския съд: в средата на март - за 15,6 млрд. рубли, а в началото на април - за 28,4 млрд. рубли. В първия иск ГАЗ иска обезщетение за вредите, които компанията смята, че е претърпяла поради прекратяването на договорното споразумение за асемблирането с VW. Значителна част от претенциите във втория иск са за обезщетение за пропуснати ползи.

За да обезпечи иска си, ГАЗ бе осигурил запор на имуществото на VW в Русия - завод в Калужска област и оборудване, акции в руски дъщерни дружества и контролирани компании. По-късно обаче тези ограничения бяха отменени със съдебни решения. В крайна сметка ГАЗ не успя да убеди съда, че отмяната на обезпечителните мерки ще направи невъзможно възстановяването на причинените вреди, ако съдебното решение е в негова полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Импeраторът
преди 10 месеца
Заповядайте в България :-) пък на рашистите да им е честито - ще си произвеждат по хиляди автомобили годишно, няма нужда да крадат в Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
penkiler1415
преди 10 месеца
Поредния пирон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
поредното съоръжение пашло на (цензура) ... всички се надяваме това да им е за урок ... на тази територия с това население нищо не става ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още