IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната Zeekr отчете по-голяма от очакваното загуба, докато се готви за IPO в САЩ

Приходите на автомобилната марка същевременно растат до 21,27 млрд. юана

15:30 | 10.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската марка Zeekr Intelligent обяви по-голяма от очакваното загуба за първата половина на годината и сподели, че се надява да използва набраните средства от планираното листване на акциите си в Ню Йорк за разширяване на продуктовата си гама.

Zeekr, собственост на китайския автомобилен производител Geely Auto, подаде миналия декември заявление за първично публично предлагане (IPO).

Заявлението потвърждава новината на Ройтерс от четвъртък, че Zeekr се стреми да направи публичен проспекта си за IPO тази седмица.

Компанията планираше да набере над 1 млрд. долара от листването, но сега е малко вероятно това да се осъществи, споделя източник, цитиран от Ройтерс.

През февруари Zeekr беше оценена на 13 млрд. долара след кръг от финансиране за 750 млн. долара от инвеститори, включително Амнон Шашуа, главен изпълнителен директор и основател на компанията за технологии за автономно шофиране Mobileye Global, и инвестиционното подразделение на властите на Гуанджоу - Yuexiu Industrial Fund.

За първото полугодие Zeekr отчита нетна загуба от 3,87 млрд. юана (531 млн. долара) в сравнение със загубата от 3,09 млрд. юана за същия период на 2022 г.

Приходите същевременно се увеличават до 21,27 млрд. юана.

Настоящото портфолио на компанията включва основно три модела превозни средства. Тя планира да пусне още този месец първия си премиум модел, „насочен към възрастни и семейства, които са запознати с технологиите“, като заяви, че също така иска да използва събраните средства за разработване на по-напреднали технологии за електрически превозни средства.

Листването може да отбележи първото голямо търгуване на акции на китайска компания в САЩ за последните две години след изваждането от Нюйоркската фондова борса на Didi Global.

Didi разгневи китайските регулатори, като реализира IPO в Ню Йорк за 4,4 млрд. долара, въпреки че беше помоленa от Пекин да се откаже.

Дългогодишният спор за одита между Китай и САЩ възпрепятства китайските компании да търсят листване в САЩ. Само шест базирани в континентален Китай компании пристъпиха към IPO в страната през 2022 г.

Оттогава обаче Пекин смекчи позицията си спрямо компаниите, които търсят листване в международен план, разкривайки набор от правила по-рано тази година за съживяване на такива ходове, след като счетоводният надзорен орган на САЩ и Китай разрешиха одиторския спор миналия декември.

Но тлеещото напрежение между двете най-големи икономики в света относно търговията, интелектуалната собственост и бъдещето на Тайван продължава да се пренася в корпоративната сфера.

През август Intel трябваше да прекрати сделка на стойност 5,4 млрд. долара за закупуване на израелския производител на чипове Tower Semiconductor, след като договорът им за сливане изтече без регулаторно одобрение от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още